Столът на чиновник в пенсия празен 3 години?

От ГЕРБ обмислят мораториум за нови назначения в администрацията
19
Столът на чиновник в пенсия празен 3 години?

Въвеждане на мораториум от 3 години за назначаване на нов служител на мястото на пенсиониран или съкратен чиновник в държавната администрация. Такава идея е била обсъдена между депутати от ГЕРБ и синдикати при срещите им в НС във връзка с пенсионната реформа и хроничната липса на средства в бюджета за социално осигуряване, пише "Монитор".

Предложението дошло от зам.-шефа на парламентарната група Красимир Велчев като първа стъпка към по-сериозни мерки за свиване на държавната администрация и оттам на разходите за бюрокрация.

Конкретният брой на годините, в които да не се назначава човек на освободената позиция, разбира се, може да бъде и друг, уточнил Велчев.

По време на разговорите с представителите на профсъюзите той поискал да се направи справка за това колко чиновници годишно излизат в пенсия и на база на тази информация да се определи времето на мораториума.

Депутатът коментира, че евентуалното въвеждане на подобна мярка трябва да стане след сериозно обсъждане. Например тя нямало как да се приложи за абсолютно всички позиции, тъй като някои били ключови за съответната администрация и няма как да останат вакантни.

Трябвало да се уредят и вариантите, по които след пенсионирането на чиновник дейностите му биха се разпределили сред останалите служители. Велчев обаче е категоричен, че такава мярка е абсолютно необходима, тъй като държавната администрация е твърде раздута и следва да се предприемат мерки, с които тя постепенно да се намали наполовина

Депутатът даде пример и с чиновниците в НС, които според него били излишно много. Като шеф на комисията по вероизповедания и правата на човека той самият намалил броя на сътрудниците, въпреки че звеното върши дейност, която в предишния парламент бе разпределена между две комисии.

Такава идея с мен не е обсъждана, коментира пред „Монитор” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който даде да се разбере, че предложението не му допада особено много.

Според него би било абсурдно, ако например ключов одитор в дадена администрация излезе в пенсия и позицията остане вакантна в продължение на години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
работник преди 8 години
Поредната тъпня.Трябва здрава административна реформа-колко чиновници,с какъв ценз,качества и пр. са необходими.По времето на мутрата чиновниците набъбнаха яко.И.д.гл.прокурор разказваше колко много чиновници имало в прокуратурата-отваря се място за наш човек.Вече втори мандат д-вата се е превърнала в бардак.Нямаш усещането за ред,за работещи институции,за нормални отношения и обслужване в по-голяма част от администрацията-гледат те на кръв,че си им развалил спокойствието.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
михаил белчев млад комунистически поет некадърник лижещ на людмила ***
10
6
 
13
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Идеята на ГЕРБ е безумна, разбира се, но хваща дикиш сред не чак толкова умните. Много мга да обяснявам защо тази идея е ***, но само едно ще ви кажа - ГЕРБ впрягат каруцата пред коня. Преди да намалят броя на чиновниците, ГЕРБ трябва да въведат нов начин на работа, защото по сегашния начин на работа трябват повече чиновници. Не става ясно кой ще се наеме да им работи за 500-600 лева при огромно натоварване.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в нап има едни стари исвадливи *** баби махнете ги
8
2
 
14
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
ТАЗИ ИДЕЯ Е ПРОТИВОЗАКОННА! Имам предвид " Законът на Паркинсън за администрацията" В това малко книжле авторът доказва, че чиновникът за това е чиновник, за да има поне още десетина чиновници като подчинени, а той да им е НАЧАЛНИК! Върнете се в архивите на която искате Община у нас преди 100 години! Ако служителите са били 10/десет/ сега са минимум 100 / сто/. Как аджеба става тая работа при толкова техника, компютаризация и прочие улеснения в бита като: машини за кафе, топла вода, за смятане
7
5
 
5
 
! Отговори
* преди 8 години
Някъде може и да трябва,но има места където админвистрацията и сега се задъхва и не може да работи ефективно поради тромави бюрократични процедури, които са измислени някъде в кабинетите в София.Особено там където се работи с оперативни програми отг европейските фондове.Освен това трябва да помислят и за повишаване на заплатите,не само за свещените крави-учители,полицаи и военни.Как си представят -нови над 7 млрд лв за усвояване с намаляваща администрация?Решението е в опростяване на процедурите
6
2
 
19
 
! Отговори
Боб преди 8 години
Трябва да се забрани на държавни и бюджетни служители след пенсиониране да работят в държавни учреждения, нито на граждански договор, нито на хонорар!
5
1
 
18
 
! Отговори
Мислещ пенсинер преди 8 години
Това се отнася и за депутатските местенца.
4
1
 
11
 
! Отговори
Пенсионер мислещ преди 8 години
Навърши ли години за пенсия веднага да се намалява заплатата на работещият пенсионер на половина на щата за млад специалист и тогава ще си дойде всичко на мястото, да няма право на клас и други врътки.Тогава държавата ще има полза от работещите пенсионери или може би веднага ще напуснат и ще има свободни места за младите.Нека промените апочнат сега.
3
4
 
15
 
! Отговори
ДА СЕ ЗАКРИЕ ЦЯЛАТА преди 8 години
ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ В ГАРНИТУРА С ХРАНТУТНИЦИТЕ, НЕГРАМОТНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИ И ПАЗЕЩАТА ГИ ОРДА ПОЛИЦАИ, ЛЕЖАЩИТЕ ПО ГРЪБ ПЛАТЕНИ АСКЕРИ, ВКЛУЧАЯ И КОРУМПЕТАТА ОТ ПРАВОСЪДИЕТО НИ СА пълно ЗАКРИВАНЕ!!!НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ФОРМИРА ДЪРЖАВЕН ТЕРОР НАД ТРУДЕЩИТЕ СЕ ЗА ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ ПЪЛЧИЩА ТЪРТЕИ!!!
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по-мръснишка "държава"!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какви глупости говориш.Казано е ясно:След като пенсионират или уволнят съответния чиновник на неговото място 3 години няма да се назначава друг.Това се казва борба с безработицата.Ха ха.