Навън гърми и трещи: Какво да правим по време на буря

Пожарната излезе със спецсъвети към хората заради очакваното лошо време
Обновена: 18 юни 2015 14:01 | 18 юни 2015 11:04, Красимир Ангелов
23
Навън гърми и трещи: Какво да правим по време на буря
Снимка: Reuters

Експертите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" излязоха със специални съвети по повод очакваните гръмотевични бури и силни ветрове в страната, съобщава МВР.

Ако бурята ви завари сред природата, постарайте се да застанете далече от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Когато сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце, а най-добрата защитна позиция е да клекнете и плътно да прилепите към земята ходилата си. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако до вас има друг човек, застанете на разстояние от него, съветват експертите.

Още по темата

В случай че сте на колело, е препоръчително да слезете от него. Не хващайте и не дръжте в ръка метални предмети, защото те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

При гръмотевична буря в природата подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте обаче близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река или езеро, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо се насочете към брега.

Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.

По време на пътуване с кола е препоръчително да приберете антената на колата. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, може да се спукат.

Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

Освен от гръмотевични бури, по време на летния сезон има опасност и от силни ветрове. При възникване на смерч или необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта. Не оставайте за дълго на открито, защото има опасност от падащи отломки и предмети от сградите.

Влезте в дома си и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда или подлез. Когато сте на път - спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Ако сте на полето или в планината - заемете ниски места и заслони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време имаше площадки и Гърмяха в облака , за да го разпръснат и да не вали град ! Разтуриха всичко, съкратиха всичко и сега пишем съвети ...
16
0
 
4
 
! Отговори
до ицо преди 8 години
ицо ицо нещастнико ти нямаш ли си друга работа че ми правиш забележка за правописа.
15
3
 
4
 
! Отговори
ицо преди 8 години
До Анонимен 17Медена тръба викаш.......Не медна,а медена казваш.....Неграмотността и тъпотията казват ходели само по хората и е абсолютно вярно.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вземате една медена тръба и се качвате на високо дърво.
13
1
 
3
 
! Отговори
пътрокал преди 8 години
По време на буря пускам кокошките на бустаня ... Зависи от сезона де май месец пускам агнитата за нула броики става печено май късметлията беше груди ... Ех що ракия изпихме ..
12
2
 
5
 
! Отговори
хей преди 8 години
по време на буря се държа за шнура
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако сте навън по време на гръмотевична буря веднага трябва да почнете тичате и то на зигзаг за да се избегне евентуален удар от светкавица.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Булсатком да си оправи тв в англия вали и трещи целогодишно там предполагам не спира а тука подрръжкаа икономисва
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7 mi za 9ti ami do tebe bratle.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7 и да си прос не е лесно. До кой го адресираха това? М? До тези, дето немогат да четат. Я се съсредоточи в писането на българица по-добре!
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключвате си задължително компютъра и телевизора защото при един гръм така ми изгоря захранването на компа.
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
typi komentari kym mnogo seriozna tema, ama mantaliteeeeeeet.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, все пак некой от малцинството се е разпознал, слагайки минус, което потвърждава тезата ми. хахаха
4
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости. Вие ще ми казвате какво да правя по време на буря. Ще правя каквото си искам. Гледам подобни статии във всички сайтове. Организирана пропаганда.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Секс.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Любов, к'во друго. За некои малцинства, денят изглежда така, дори когато е безоблачно. Те като станат и си пишат деня дъждовен.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво,кво,да онождаме жената,! Ачия жена,това е отделен въпрос :)