Европа пак ни размаха пръст за мигрантите и децата в интернати

Напредъкът в защитата на правата на човека остава уязвим
Обновена: 22 юни 2015 19:06 | 22 юни 2015 19:03, Камелия Цветанова
100
Европа пак ни размаха пръст за мигрантите и децата в интернати
Снимка: Булфото, архив

България е отбелязала известен напредък в повишаването на защитата на правата на човека, но той остава бавен и уязвим, особено що се отнася до правата на настанените в институции, мигрантите и свободата на медиите. Това се посочва в изявление на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс по повод доклада му от посещение у нас през февруари, пише БТА.

Муйжниекс препоръчва да бъде ускорено извеждането от институции на оставените там деца и те да бъдат настанени при семейства, както и да получат обществени услуги.

Той препоръчва да се преразгледа системата на правосъдието по отношение на малолетни и непълнолетни, и да бъдат премахнати възпитателните интернати, в които се изпращат деца с противообществено поведение.

Децата са изпращани в такива места на основата на остаряло законодателство и без надлежна оценка на техните нужди, а там редовно има случаи на физическо и психическо насилие, се посочва в доклада.

Веднъж приети в тези интернати, децата нямат необходимата защита и са откъснати от качествено образование, като по този начин възможностите им за вписване в обществото намаляват, сочи оценката на комисаря.

Въпреки че България се е ангажирала да даде възможност на хора с увреждания да излязат от институциите и да живеят в обществото, процесът на остава много бавен.

Една от основните пречки е действащият режим на правоспособност, който често води до настаняване на хора под пълно или частично попечителство в институции. Насърчавам българските власти да повишат усилията си за промяна на тази система и за преминаване към система на подкрепа при вземането на решения, допълва Муйжниекс.

Той отчита, че условията за прием на бежанци у нас са частично подобрени, но постигнатият напредък и съществуващите възможности за осигуряване на основна подкрепа определя като нестабилни.

Комисарят призовава българските власти да отстранят основните недостатъци в системата за ранно откриване, оценка и насочване на търсещи убежище със специални нужди, включително деца без придружител.

Комисарят препоръчва да бъде подобрен достъпът до безплатна правна помощ в процедурите за предоставяне на убежище.

Комисарят препоръчва преразглеждане на често незаконното задържане на хора, търсещи убежище, както и на неподходящите материални условия в центровете за задържане на имигранти.

Препоръчва се разследване на всички случаи на малтретиране в тези центрове.

Задържането на имигранти трябва да се използва само като последна мярка, за възможно най-кратък период и на основата на отделна оценка. Децата не бива да бъдат подлагани на задържане като имигранти, независимо дали са заедно със семействата си, или отделно от тях, се допълва в доклада.

Комисарят призовава българските власти да предприемат мерки мигрантите, пристигащи на българската граница, да не бъдат отблъсквани, както и да разследват всички твърдения за подобни действия.

Комисарят настойчиво приканва властите да правят повече за приспособяването на онези, получили статут на бежанци, както и на хората под международна закрила в България.

Според доклада повод за безпокойство е и медийната среда у нас. Липсата на плурализъм, непрозрачната собственост и финансиране на медиите, както и издателският контрол, упражняван от политици чрез рекламни и информационни договори, са сред основните безпокойства. Българските власти трябва да подобрят независимостта на медиите, включително чрез разпределяне на приходите от обществени рекламни и информационни договори между частните медии по прозрачен и недискриминационен начин, пише в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A be a nie fa ne im razmahame prasta i da kadem adio rio na EC i da zaprilichsme na Garcia..cho kato sa otvoreni ne si gi vzemat v Bruksel..
33
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като им уважавате и защитавате правата защо не ги питате къде искат да живеят Европа или България?
32
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо да се занимаят с правата на българина в собствената му държава. Такива НЯМА. И партията им е такава - защищаваща техните си интереси на гърба на българите. Сега остава да ни натоварят и с отглеждането на чужденците.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа била на Две Скорости ххххххххххх ;DСпоред мен някой страни членки са Ръгнали наНа Задна Дирекна Да ходи да маха пръст тоя Дръглив Европеиски депутат в Краваристан на Шимпанзето Глобалист Антирасист Военно настроеният *** от Белият дом
30
0
 
36
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
Аз от кога ви казвам , че целта на ЕС е България да стане депо за отпадъци ! Я вижте какви са условията за "бежанците" в Гърция , Италия и Испания , има клипчета в тубата , нашите са 5 звезден хотел в сравнение с техните ! Вижте и как хората в Лампедуза стоят на пристанището и не пускат "спасените " мигранти да слязат на брега ! ПУТИН , ЗАБЕРИ НАС ДОМОЙ !!!
29
4
 
22
 
! Отговори
браво преди 8 години
Турски поток тръва,ще купуваме газта на нашата освободителка от нашата поробителка.Две велики сили се разбраха как взаимно да печелят.
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа да го духа !!!
27
0
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Ние отдавна размахваме пръст на Европа. Среден пръст ! :)Продажните ни политици и скъпоплатените ни медии обаче крият този кукиш от погледите на своите западни господари.
26
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Европа нали защитава правата на имигрантите и превърна земите си в бомба с часовников механизъм която всеки момент ще избухне. Какво ни занимават с глупости. Грешките се плащат. Да плащат те и да не ни учат на своите грешки
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве КОЙ е тоя Муймунекс дайте снимка на тая фашистска ГАД
24
1
 
29
 
! Отговори
Еропата преди 8 години
Повече емигранти - по-малко българи, че ще ви дърпам ушите. Ще слушате биг брадър да няма тупалки. И ГМО ще перете и ушите ви ще пищят. Нали искахте Европа - на ви Европа!
23
2
 
35
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
predi да влезем в европеиският съюз бяхме една подредена държава особенно при баи тодор имаше социална политика нямаше гладни и везработни спортът ни беше на световно равнище учениците ни постоянно печелеха награди от световни форуми след като влезнахме в европеиския съюз държавата тотално обедня по смъртност сме на първо място по неграмотност тоже децата ни станаха наркомани хората са отчаяни защото са безработни това ни даде европа след 10 години БЪЛГАРИЯ няма да я има ЕВ.ЛИЦЕМЕРИ
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
evropa da ne maha s prast, ami da dade njakoi lev. ne samo zaplati po 25 000 evro da vzimat tija "umni i kadarni" deputati tam, deto usch za vsi4ko imat reshenie
21
23
 
3
 
! Отговори
пръч до газелата преди 8 години
"Ако цивилизована Европа наистина е толкова загрижена за емигрантите, да я пуска при себе си"Тя това и прави - 80% от емигрантите се поемат от 4 европейски държави - все западни.Сега искат и ние да поемем част от тежестта солидарно - намирам това за правилно.
20
1
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Европа да върви на майната си! Не атига, че ни докараха до будна кома, ами и пръсти размахват!? Всичко трябва да се промени. Не разни мазни двулични комисари да съскат, ами всяка държави да си определя какво ще става..
19
12
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Какво си събрал ти бе и колко са ти чужденците ? По природа ли си смешен или се правиш ?Я се огледай на около всичко гърми и гори. Мъчи си мозъка с важни неща за да те броят за човек........терористи събрал.
18
0
 
24
 
! Отговори
газелата преди 8 години
Ако цивилизована Европа наистина е толкова загрижена за емигрантите, да я пуска при себе си, а не насила да ги държи тук. Те самите не искат да остават, някои даже се самоубиват. Не ние, а "големите" европейци погазват правата им.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не слушайте казионните радиа и не гледайте такива ТВ - опасно за менталното здраве.Бах му живеем в Химлерова Германия.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази Европа ще ни докара още 500г робство - проклети еврогейове.
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази Европа ни остави 500 години в турско.

Спонсорирани публикации