В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата

Българка, работеща за ?400, убедена, че у нас няма как да ги изкара
Обновена: 24 юни 2015 11:51 | 24 юни 2015 09:27,
424
В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата
Снимка: Reuters, архив

200 хиляди са българите в Гърция. 75% от тях са със средно образование, занимават се основно с нискоквалифициран труд. Репортаж на Нова телевизия показва, че въпреки кризата, сънародниците ни в южната ни съседка нямат намерение да се прибират в родината си.

Българка разказва, че от понеделник до петък чисти къщи. Събота и неделя пък работи в таверна. Днес пътува за България, но само за три дни, защото, ако остане за повече, ще загуби работата си, а било трудно да се намери нова.

Категорична е, че няма да се върне в България, защото в Гърция било "хиляда пъти по-хубаво", отколкото в България.

"Как да си издържаме децата? Аз имам две деца, безработни, които също имат две деца. Всичко това го издържам аз финансово, изпращам им всичко от тука", разказва тя.

По думите й няма какво да прави в България. "Трябва да легнем пет души да мрем. И един ден да работя, пак ще съм по-добре, отколкото в България", допълва тя.

Друг българин също споделя мнението, че дори във времена на криза, в Гърция пак е по-добре отколкото у нас. "Няма никакъв аналог", обяснява той. Не вярва да се върне в България за постоянно. Твърди, че не само парите го задържат в Гърция. Самият живот бил много по-спокоен.

Ирена, представител на туристическа компания, занимаваща се с превози от България за Гърция е категорична, че няма тенденция - българските работници да се прибират трайно в родината ни. В началото на кризата обаче било различно – имало вълна от млади българи и мъже, които се прибирали. Но впоследствие част от тях се върнали, а друга – заминала за други европейски държави.

Българка, която от три години е безработна в Гърция, разказва, че всеки път като се върне в България и види каква е кризата тук, се връща отново в южната ни съседка. Работила е като болногледач, чистач, готвач. Преди кризата изкарвала по 700-800 евро месечно, а сега, когато работи, по 400-450 евро. Твърди, че такива пари в България не може да се изкарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
8
 
33
 
! Отговори
КАК СИЙКА преди 8 години
И АЗ ИМАХ ЧАСТЕН БИЗНЕС НО МЕ СМАЗАХА ТАРИКАТИ И ПРОДАЖНИ ЧИНОВНИЦИ ИМАХ ПРИЯТЕЛКА КОЯТО ДОИДЕ В ГЪРЦИЯ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ НАПИСА МИ ПИСМО ЕЛА ДА ИНАЙ ГОЛЕМИЯТ БОГАТАШ В БЪЛГАРИЯ Е ПОСЛЕДЕН ДРИПЛЬО В ГЪРЦИЯ -НЕ И ПОВЯРВАХ НО СЕГА КАТО ДОЙДОХ СЕ УВЕРИХ ЧЕ Е БИЛА ПРАВА
287
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е самата истина само кои е живял в гърцианможе да го разбере гърците са *** и прости и повечето много мръзливи но са много по добре от нас казвам ви го от личен опит живечя и работч в гърция
286
10
 
38
 
! Отговори
МАРИН КОЛЕВ преди 8 години
До Бг реалностИСТИНСКИТЕ ХОРА ПИШАТ С ИСТИНСКИТЕ СИ ИМЕНА. А ЗА ТОВА ЧЕ СЛУЖИТЕЛКА В КАНТОРА ПОЛУЧАВА ТАКАВА ЗАПЛАТА Е ДОЛНА ЛЪЖА! И ТО В СОФИЯ! АЗ ИМАМ ЧАСТЕН БИЗНЕС СЪЗДАЛ СЪМ СИ ГО САМ И СЪМ СПОКОЕН, И СЕ РАДВАМ , ЧЕ ЖИВЕЯ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА! Е ИМА МНОГО НЕЩА КОИТО НЕ СА В РЕД , НО НАВСЯКЪДЕ ГИ ИМА! РАБОТИЛ СЪМ КАКВО ЛИ НЕ, НО С ГЛАВАТА СИ! А МИЛИОНЕРА ЗА ДА СТАНЕ ТАКЪВ Е ИЗПОЛЗВАЛ ГЛАВАТА СИ И НЕ КЪЛНЯЛ СПОСОБНИ ИЛИ НЕСПОСОБНИ ХОРА! ЗЛОБАТА КОЯТО РЪСИШ ПОКАЗВА ТВОЕТО ИНТЕЛЕКТ!
285
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме *** и бежанци и страхливци, всъщност навън!Използваме достиженията на други народи и общества!
284
11
 
41
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 8 години
Истината е че цървула и на парфюмирaн крак да се сложи, пак си остава същият ***. В България останаха само изедниците и цървулите, и се джaвкaтe едни други до умиране. Който е имал дързостта поне да опита да се реализира където и да е било в цивилизованият свят, никога вече няма да се завърне в гетото наречено България. Единствената надежда е пенсионерите да измрат , Ромите да избягат , изедниците да се самоизбият. Само тогава, сегашното младо поколение е възможно да се завърне и изгради цивилизована България.
283
14
 
36
 
! Отговори
Аз преди 8 години
На бачкаторите им е зле навсякъде. Обратно-ако си интелигентен с квалификации, и в България има страшно много шансове за реализация. Лошото е, че чуждопоклонници има много. Какво да се прави, трябва и такива да има.
282
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този форум пишат само преуспяли хора, евала!
281
10
 
32
 
! Отговори
ПорЦелан преди 8 години
До 6740На твоите години бях в Израел, извъртях няколко стартъпа в Реховот и Ришон ле Цион. като махнеш разходите за апартамент в Яфо, кола от Херц и два пъти месечно пътуване до София, ми оставаха по около $8000 месечно без никакви грижи просто като си пишех по малко софтуер. Половин година изкарах и в Сан Хосе за по около $15к/мес с малко повече напрягане. От 8 години съм в България заради децата и максимума е 6к лева чисти като се боря с десетина човека и доста повече нерви. Така че помисли.
280
10
 
49
 
! Отговори
6740 преди 8 години
Моята история.До 30-тата ми година бях сезонен спасител на плажа в Слънчев бряг. Зимата не работих нищо и стоях у нас при мама и татко. Попитах се такъв живот ли си представям и занапред. Реших,че не.Теглих заем от 20 000 лева и записах специалност Информатика в НБУ. Завърших я преди 2 години. Намерих си работа на 3-тия ден букално-стартова заплата 2000 лева. Сега вземам 3000 лева след 2 години стаж.Върнах си заема. Намерих си жена в София. През септември ще ставам баща.Чувствам се успял в БГ:)
279
12
 
44
 
! Отговори
Zac преди 8 години
В Гърция като и в Европа никой не ти плаща без да работш, както е в БЪЛГАРИЯ.
278
11
 
41
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Уж ходите по Европата а още ручате доматите с колците...В Бг, като се сравни с Германия да речеме, едва се работи. По принцип. Плюс качество и производителността са ниски. Пак по принцип.Лекарите и програмистите изкарват сносни пари( 3-4000 лева ), които при ниските цени ( 2.5 пъти по-ниски от германските за храната до 6-7 пъти за жилищата ) и лисата на отговорност при немарливост си е направо далавера.
277
10
 
40
 
! Отговори
до 370 преди 8 години
знанията са си мои ,ще работя къдет оаз реша ,това включва условия на труд + заплата.Ако за работодателите бяха толкова маловажни заплатите -нямаше да се оплакват а да ги вдигат .Та кой каквото ще да обяснява -балъците са много по малко ,отколкото на бг бизнесмените им трябват .Свикнаха без разходи за персонал и обучение -да имат качествен персонал.:) Сега се наместват нещата.Вследващите 10 години -още повече ще се наместят.Никой не ви пречи да наемате хора от Англия /за 800лв хааа ;)))))
276
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
370 драги нещо много се изхвърляш ,извън Бълагрия СТАРТОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ е над 800 лв,така че всеки знаеш и можещ започва от по горе .Ти искаш знаеш ,можещ и ЕФТИН ....хуабво обсняваш -но си признай в колко бг фирми наистина нараства възнаграждението на работника в зависимост от производителността?:)))Тези фирми които плащат добре -нямат проблем с текучество ил илипса на кадри.Или си като в туризма -''искаме млади квалифицирани кадри с английски ,ама за 400 лв не искат беее'''
275
9
 
37
 
! Отговори
до 370 прод. преди 8 години
да изнасяш доводи защо НА ТЕБ И СЕ ИСКА ДА ПЛАЩАШ 800 ЛВ ,може да искаш и 400 лв ,даже и 300 лв /ако мине .нали/...Става така -предлагаш раб.място ,с изисквания и възнаграждение и чакаш кандидати :) Току що т и обясних защо има дъъъъъълго да чакаш кандидати .Ромите са много ,не знаят английски -но са ти под ръка пък .Това да е новата мантра на бг работодателите -заплатка толкова -работници такива -каквито има ...
274
9
 
35
 
! Отговори
до 370 преди 8 години
До vrvm до 364ако четеш добре -подходящо образование +езикова подготовка.Ти как очакваш образование + език :)) Та всеки с очакванията си -тук ,при теб може стартовата заплатка да е 800 ЛЕВА ,но другаде /в друга държава /не е :) та свободното придвижване на хора в ЕС специално създава огромни главоболия на бг бизнесменчетат.а;) аз знам какво мога и колко да искам срещу труда си .Ти желаеш да минеш ЕФТИНКО -щото ''в Бг етака'' :)) Е именно затова много хора НЕ РАБОТЯТ В БГ .Сега можеш дълго
273
11
 
34
 
! Отговори
servicio преди 8 години
Ena bira amstel, tetarto aspro krasaki, salatula ke psari sto karvouna, vali ke ligo psomi, elias, se parakalo gia dnes.bg - stin igia sou modi! :)
272
12
 
33
 
! Отговори
До 361 неразбралия преди 8 години
*** нещастен - на кое място викаш е Гърция и България по стандарт на живот и колко държави разлика имаме един от друг. Айде бегай за нови опорни точки да заработиш надницатаnumbeo/quality-of-life/rankings_by_country.jsp
271
10
 
41
 
! Отговори
Pp преди 8 години
Абе според коментарите тук всички или имат фирма или взимат по 6к или ходят 6 пъти годишно на Бахамите и не се знае колко взимат. Какво се оплаквате бе богаташчета. А в бг си е добре само да не бяха олигарсите кметове щяхме да сме друга бира.
270
12
 
39
 
! Отговори
vrvm до 364 преди 8 години
Ти нали не очакваш само за това, че знаеш английски да получаваш 1000 Евро? 800 лева е твърдата заплата + бонус схема като % расте в зависимост от резултатите. Колкото повече направиш за фирмата толкова повече за теб - граница няма. Като си бачкаш добре 2000-2500 си ги взимаш. Това е най-добрата схема за българина. Бачка си сериозно, че и иска повече работа. Всеки си гледат клиентите, че като имат постоянни си осигуряват бонуса. Фирмата също е доре и така. Айде стига от мен. Живи и здрави.
269
10
 
36
 
! Отговори
до 366 преди 8 години
притчата си е твоя .няма цени по само себе си ,има стандарт на живот ,Със съответно образование и труд КАКВО ПОЛУЧАВАШ В ЗАМЯНА.Достатъчно хора живеят и работят изънБг-та мантрата ''че тук е еФФтино ' 'не върви.Акосравняваш *** ромка ,с 5 деца -какво ще получи в Бг ,с някоя образована германка -какво получава и какво може да си купи в Германия -е БЕЗМИСЛЕНО .Младите образовани хора си правят сметката :) човек,заминаващ извън Бг -няма се откаже защото някой пише в днес.бг че в ''Бг е супер''