Кръгче, квадратче... Внимание, идат местни избори!

От ЦИК разясняват кои пропуски може да ни спрат пред урните
Обновена: 10 юли 2015 16:45 | 10 юли 2015 16:40, Веселина Йорданова
11
Кръгче, квадратче... Внимание, идат местни избори!
Снимка: архив, БулФото

Пропуски в условията за гласуване на местните избори може да ви попречат да гласувате или вотът ви да е недействителен, предупредиха от ЦИК. Разяснителната кампания вече започна, а днес членове на Комисията се срещнаха с представители на Столичната община, ангажирани с подготовката за вота, който се очаква да е на 25 октомври.

Така например в бюлетината за общински съветници първо трябва да се избере партия или коалиция, като това се отбележи в квадратчето, в което е написан номерът й и едва след това може да се избира от кандидатите в листата, иначе вотът е недействителен.

Последните избори, проведени в новосъздадената община Сърница за общински съветници, показали непознаване на това правило - от 2900 гласа, 500 са недействителните бюлетини.

"Предстоят най-сложните избори – за общински съветници и кметове", коментира Румяна Сидерова, член на ЦИК, която напомни, че на територията на всяка община едновременно ще се провежда три вида избор – за общински съветници, кмет на община и кметове на кметства, а на територията на Столичната община, в Пловдив и във Варна, и четвърти вид – за кметове на райони.

Освен навършени 18 години, да не изтърпява наказание лишаване от свобода и да не е поставен под запрещение, за желаещия да гласува в местните избори има още две условия. На първо място постоянният и настоящият адрес трябва да са на територията на България. Второто условие също е за уседналост – тези два адреса да са към дата 6 месеца преди датата на избора, тоест към 25 април. Поне единият от тях трябва да е на територията на общината или кметството, в което ще се гласува.

Отново може да се избере дали ще се гласува по постоянен или настоящ адрес.

"Гражданите имат измамливото усещане, че след като са променили настоящия си адрес 6 месеца преди вота, спокойно могат да отидат и да гласуват в изборния ден. Има обаче още едно условие – да се подаде искане до общината по настоящ адрес 14 дни преди изборния ден. Едва тогава гражданинът ще бъде дописан в списъка и има право да гласува", уточни Маргарита Златарева, зам.-председател на ЦИК.

Има граждани, които смятат, че като отидат да живеят на място, различно от постоянния им адрес, това означава, че имат настоящ адрес. Те трябва да имат адресна регистрация със съответна адресна карта поне 6 месеца преди изборния ден и да подадат заявлението, допълни Камелия Нейкова, член на комисията.

В тези избори граждани на ЕС, които отговарят на изискванията за уседналост, може да се кандидатират, но само за общински съветници.

Те могат да гласуват на изборите, но трябва да имат адрес на пребиваване на територията на България или настоящ адрес в друга държава-членка на ЕС. Шестте месеца преди датата на изборите отново са условие за възникване на правото на гласуване, както и 40 дни преди изборите да са подали заявление за включване в избирателен списък. Ако са гласували на предишни избори за местна власт, се включват автоматично в списъците, като администрацията прави проверка дали адресът на пребиваване е валиден.

Студентите и учениците, навършили 18 години, които се обучават на територията на съответен град, но нямат постоянен адрес там, не могат да гласуват само със студентска книжка. Ако обаче имат настоящ адрес, трябва до 14 дни преди вота да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес.

Учениците и студентите, които се обучават в населено място, различно от това, в което имат право да гласуват, имат право на почивни дни – един ден преди, по време и ден след изборите. Ще бъдат разписани указания как те ще получават извинителни бележки за отсъствие от учебния процес.

Граждани, на които здравословното състояние не позволява да излизат от дома си, което е удостоверено от ТЕЛК или НЕЛК, могат да подадат до 20 дни преди изборите заявление, включително по интернет, за гласуване с подвижна избирателна кутия. Ако няма събрани 10 заявления обаче, няма да се образува подвижна избирателна кутия. Ако такава вече има, може да се гласува и със заявление, подадено пет дни преди вота. От ЦИК обясниха, че тази възможност се използва малко на територията на Столична община, за разлика от други насалени места.

Пред изборните помещения ще има нещо като информационен лист, на който ще бъдат изписани имената на всички кандидати според поредността в листата. Същият лист ще бъде поставен и в кабината за гласуване, но е добре изборът да се направи предварително, за да не се губи много време за гласуване.

След обявяването на избирателните списъци могат да се подават заявления за поправка на непълноти и грешки, включително на интернет-страницата на съответната община.

В отговор на въпрос от комисията казаха, че ако се стигне до вариант да се включат още печатници освен тази на БНБ, за да отпечатват бюлетини, те ще са под контрола на Министерството на финансите. Всички общински администрации в момента се инвентаризират за наличие на достатъчно урни за изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: местни избориЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Кръгче...квадратче...уйче!
8
1
 
5
 
! Отговори
до Професора преди 8 години
Каква ниска безработица бълнуваш - нещо много си се объркал или си много грешно доверчив. Нивата за безработица, както и данните за средната работна заплата, които се обявяват официлано нямат нищо общо с истината.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са ми смешни такива статии. Секционните избирателни комисии обикновено се състоят от безработни, които са дошли там да изкарат някой лев. Председателят на такава комисия по правило е от ГЕРБ. След приключване на изборния ден се раздават едни пари и всички гласове се преразпределят по "правилния" начин т.е. слага се кръст, черта, точка на бюлетината и тя става невалидна. Всичко е точно в протокола.
6
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
До ПрофесорСпоред мен ти не си българин от България,казвам го без никакъв умисъл към теб.Страната ни е милиционерски продукт като организация без идея и икономическа логика в действията ,Единственото нещо смислено е членството в ЕС,като без него не ми се мисли в какви зомбита ще се превърнем от глад и мизерия
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Адмирации към Професора за коментара му. Това беше най добрият коментар който четох днес.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе във връзка със статистиките искам да ви питам следното:колко от вас НЕ са готови да станат потенциална мишена на Русия в името на САЩ?+ Не желая да ставам мишена в името на САЩ и не желая САЩ да стрелят от българска територия по Русия- Нямам нищо против САЩ да стрелят по Русия от българска територия и нямам против да загина в името на САЩ при потенциален ответен удат от страна на Русия.Вие сте..
3
3
 
6
 
! Отговори
АЙДЕ БОЙКОООО.... преди 8 години
СЛЕД ИЗБОРИТЕ ...ИСКАМЕ ДА ВЗЕМЕШ ОЩЕ ПОНЕ 30-МЛРД.?.!!!!!/...Я ,глей кво прай Ципуракис....ИСКА ОЩЕ 50-МЛРД.?.----и нашите комунисти му се кефят и радват.../ВЗИМАШ И ТИ БОЙКО -----ТА ДА ТИ СЕ РАДВАТ И .....КОМУНИСТИ И АТАКИСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!ДА ЖИВЕЙ , БЪЛГАРИЯ!!!!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки друг, само не и Фандъчката. С едни кучета не може да се оправи, тръгнала хората да оправя.
1
0
 
9
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Политиците днес ползват тактики за унищожаване на противника с агресия, атаки, заговори, интриги, конспирации и какво ли още не. Партийните легиони са тръгнали на битка без идеи за бъдещето, без намерения, без стратегии, без планове, без етика, без българщина, без верую, без каузи. Ще подреждат мир, в който не са живели и ще проповядват ценности, които не познават. Избирателят отново ще подарява доверие в аванс, без да се интересува и без щателно да провери какво има насреща.

Спонсорирани публикации