Вдигат екотаксата за старите автомобили

Ще се плаща до 275 лв. при покупка на кола втора употреба
Обновена: 15 юли 2015 07:43 | 15 юли 2015 07:38, Елка Василева
29
Вдигат екотаксата за старите автомобили
Снимка: архив, Булфото

Екотаксата за стари коли ще се вдигне с 3% от догодина. Тарифата за нови коли пък ще бъде намалена с 5%, заяви екоминистърът Ивелина Василева.

„Предприемаме мерки за намаляване на причините за замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Затова ще бъдат намалени екотаксите, които се плащат за нови превозни средства, и ще бъдат увеличени за старите коли”, каза Василева, цитирана от „Монитор“.

Според данните, които Василева представи, у нас има регистрирани над 3 600 000 автомобила, като 66 % от тях са на възраст над 10 години.

Очакваният резултат от вдигането на екотаксата е да се ограничи вносът на стари коли, които са едни от основните причинители на мръсния въздух у нас, и постепенно автопаркът в България да се подмени.

Заради превишаването на нормите за фини прахови частици във въздуха, който дишаме, ЕК вече дори заведе дело срещу страната ни.

В момента при внос на кола от чужбина собствениците трябва да заплатят екотаксата преди регистрацията й в КАТ.

За всички коли, които са по-стари от 10 години, дължимата сума е 267 лв.  След увеличението за тях ще се плаща вече с 8 лв. повече, или 275 лв.

За возилата на възраст между 5 и 10 години тарифата сега е 253 лв., а за тези до 5 години – 200 лева. За най-новите автомобили сумата е най-тънка – 146 лева. Точно при тях се предвижда намаление със 7,3 лв., като таксата ще стане 138,7 лева.

Според вносителите на коли обаче и сега тарифите са прекалено високи. От автокъщите твърдят, че плащаме най-високите такси в целия ЕС. След нас по високи тарифи били Словакия, където за старите коли екотаксата е 66 евро, и Холандия, където сумата е близо 40 евро.

Според данни на МВР вносът на стари коли у нас продължава да надвишава продажбата на нови возила. Заради това и делът на трошките, които са над 20-годишни, е най-голям – близо 1,5 млн.

Автомобилите между 15 и 20 години пък са над 1,1 млн., а тези между 11 и 15 години около 700 000. Към средата на миналата година броят на превозните средства на възраст между 6 и 10 години е 403 191, а возилата до пет години са едва 133 941.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
30
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Така се пълни хазната! А как се "усвояват" парите нашенци знаят!! Няма да се ремонтират пътища качествено, няма дя се освежи маркировката, няма са се направят кръгове на кръстовищата,няма да спре изсичането на горите, няма да се премахнат веднъж за винаги сметищата в покрайнините на всяко селище в РБ... Н Я М А!! За колко време се състарява една чисто нова кола у нас и в Германия, гжо ЕКОминистер?