11 са заразените с бруцелоза, болестта е опасна

Протича като туберкулозата, внимавайте с млякото
13
11 са заразените с бруцелоза, болестта е опасна
Снимка: Булфото, архив

11 души са заразените с бруцелоза у нас, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

Още по темата

Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени тази сутрин.

Мъжът от град Рила най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа, или от нетермично обработени мляко или млечни продукти, каза националният консултант по микробиология.

„Бруцелозата е неприятно заболяване, защото протича като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни“, обясни той.

За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение, обобщи Кантарджиев.

„Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на град Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени от заболяването“, предупреди той.

Болестта протича с повишаване на температурата.

„Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни“, уточни той.

Варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба, обобщи Кантарджиев и призова хората да внимават, ако консумират сирене от неварено мляко.

Те трябва да бъдат изследвани, ако температурата им се повиши, каза той.

Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но много рядко, тъй като квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бравос !!! Всеки ден ни радвате с нови зарази !!! А кога ще пипнем чума ? За кога е предвидено ?
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsqka godina po tova vreme shap ili sin ezik sega pak tova bezhaberieto e golema rabota aa minani ptichi grip
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A nqkoi deputat nqma li zarazen,ta da obyrnat vnimanie ???
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И отново никой не е виновен нали ?А боко тиквата строи ли строи магистрали и реже ли реже ленти.Не остана незастроено место вече в бантустана - някои от магистралите са дори на 5 нива.
2
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
От статията "...квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите."Ха, ха, ха, затова ли в предната статия заболелият мъж е бил лекуван мисля преди 3 месеца за пневмония?Кой знае колко хора са заразени, но неграмотността ни е голяма и сега на час по лъжичка ще започнат да излизат нелицеприятните истини. Ако изобщо излязат наяве, а не бъдат спестени.Също както случаят с антракс.Но място за безпокойство няма - така ни уверяват съответните органи.
1
4
 
26
 
! Отговори
Нормално! преди 8 години
Така е при капитализма. Всичко се произвежда набързо и продава за печалбата, Може и сушени да сложат в храната, ако това би им увеличило печалбите.