Зеленчуците у нас – по-евтини от миналогодишните

Родното производство трудно се справя с вноса
6 авг 2015 16:47,
5
Зеленчуците у нас – по-евтини от миналогодишните
Снимка: архив Булфото

Николай Недялков, председател на асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас, заяви за Радио "Фокус", че тазгодишната тенденция е да купуваме зеленчуци на значително по-ниски цени от тези миналата година. Причина за това са обилното количество валежи и болести, върлуващи по реколтите, които са намалили и оскъпили миналогодишното производство на зеленчуци.

„Производството в България тази година е повече отколкото миналата година. Миналата година имаше масиран внос от Полша, Македония и Гърция. Затова и тази година имаме не само засилено родно производство, но засилен внос, вследствие на изгодния внос, който се е осъществил миналата година. Затова и на Бургаска борса няколко ТИР-а се разтоварват с вносни домати”, каза Недялков.

Вносът обаче е неизбежен и той продължва да залива българските пазари. Към него Недялков допълни, че българското производство не може да се справя, не било конкурентноспособно.

Цената за българския купувач била определяща, както и предпочитанията на клиентите. За сравнение с миналата година, когато цените на доматите били 1,70 лв, то тази година те се продават за 0,90 лв.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на зеленчуците се подчинява на максимата: "Ла*но на кило".
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък мисля ,че руското ембарго насочи кьопаво и добро към нашите пазари. Но от българските плодове и зеленчуци няма по-хубави досега.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАПРАВЕТЕ СИ ЕДИН ЕКСПЕРИМЕНТ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ЯДЕТЕ. РАЗРЕЖЕТЕ ДОМАТ КРАСТАВИЦА ДИНЯ ПЪПЕШ САЛАМИ КРЕНВЕРШИ И ДРУГИ И ГИ ОСТАВЕТЕ ДА ПРЕСЕДЯТ ЕДНА НОЩ. ЩЕ СЕ УЧУДИТЕ ОТ РЕЗУЛТАТА И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ДОКОСНЕТЕ ДО ТЯХ КАМО ЛИ ДА ГИ ЯДЕТЕ. И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО 500 000 СА БОЛНИ ОТ РАК.