Мария, честит имен ден! Празнуваме Голяма Богородица

Днес да почерпят и Мара, Марияна, Мариан
Обновена: 15 авг 2015 07:50 | 15 авг 2015 07:46, Анисия Иванова
43
Мария, честит имен ден! Празнуваме Голяма Богородица
Снимка, архив Булфото

Днес се чества църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.
На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
2
 
! Отговори
Проповедник преди 8 години
Поклонението към еврейското момиче Мариам е ерес и човекопоклонство, чийто произход е свързан с култа към Великата майка богиня от древни времена. По различните места е известна като Кибела, Ищар, Изида и т.н. Епитетите използвани днес за Богородица са заимствани директно от старите култове, например: Небесна Царица, Владичица, Божия Майка, Спасителка, Застъпница...Научете истината на този линк:pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/12/11/poklonenieto-kym-bogorodica-eres-i-chovekop
23
5
 
5
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Честит празник на Всички, които носят най- хубавото име Мария. Бъдете живи, здрави и благословени. Нека да се радвате на мирен живот без войни, да получавате големи заплати да сте щастливи. Бъдете смирени като СВЕТА МАРИЯ.Успех.
22
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 8 години
ДО 26 НА 6 ЯНУАРИ Е БЪДНИ ВЕЧЕР ПО СТАР СТИЛ
21
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 8 години
До 26РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО СЕ ПРАЗНУВА НА 7 ЯНУАРИ ,А НА ЯНУАРИ СЕ ПРАЗНУВА БЪДНИ ВЕЧЕР. ДАТИТЕ СА ПО СТАР СТИЛ.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОПРАВИ КАЛЕНДАРА!Искам Коледа на 6 януари.Искам да празнувам с православните не със сатанистите.
19
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 8 години
Продължение:Новият стил е направен с една цел: да се обединят ИСТИНСКИТЕ ХРИСТИЯНИ(имам предвид само и само ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ) с ЕРЕТИЦИТЕ (КАТОЛИЦИ,УНИАТИ,ПРОТЕСТАНТИ,МОНОФИЗИТИ,МОНОТЕЛИТИ) И ДРУГОВЕРЦИТЕ(МЩСЩЛМАНИ,БУДИСТИ,КРИШНАИСТИ,И ОЩЕ ДРУГА РЕЛИГИОЗНА ***! НЕКА БЪДЕМ В КАНОНИЧНАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА(ПРИ ДЯДО НЕОФИТ),БЕЗ ДА СЕ ОТДЕЛЯМЕ ОТ НЕЯ И И БЕЗ РАЗКОЛИ,НО И ДА ДЪРЖИМ НА ИСТИНСКИЯТ КАЛЕНДАР- А ТОВА Е СТАРИЯТ СТИЛ ИЛИ ОЩЕ СВЕТООТЕЧЕСКИЯ КАЛЕНДАР! ДА СИ ПАЗИМ СВ. ПРАВОСЛАВИЕ!
18
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
След 13 дни-на 28 август ,всички наши братя по вяра-сърби,руснаци,грузинци,украинци,беларуси,както и православните християни в Александрия(Египет) и Йерусалим ще празнуват истинската дата на Успението на Пречистата Пресвета Богородица и Дева Мария. А от този петък е започнал Богородичния пост,който уви ,православните християни в България,Гърция и Румъния ще го нарушат ,хапвайки доволно меса и млечни продукти. Нека да попитам: къде е съборността и единството на всички православни християни?
17
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 8 години
Хубаво е да се празнува Честният Празник на Пресвта Богородица-именно Нейното Свято Успение.Но задаваме ли въпроса:защо Този Празник,се празнува на една дата,заедно е еретиците-католици и монофизити? Не трябва ли Успение на Пресвета Богородица да се празнува на 28 АВГУСТ?Мисля,че е най-хубаво да се празнува именно на тази дата 28 август,а не на 15 август.Защо трябва да се веселим с еретиците днес и след това да се тъпчем с пържоли и месо,грубо нарушавайки истинският Богородичен пост,който е сега
16
4
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
chestit praznik "Uspenie Bogorodichno" !Bog i Sv. Bogorodica da ni pomagat da badem dobri,da ne roptaem sreshtu neshto,koeto ne znaem.Vseki sin,koito e dobre vazpitan,pochita maika si,a niakoi hora roptaiat s/u Bog,i sv. mu maika.badete umni i dobri,
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I da ne zabrawite da darite nesto na curkwata, ei :)
14
1
 
6
 
! Отговори
До от ТЮРК преди 8 години
Честит празник на ВСИЧКИ българи а аз няма за какво да ме е яд но ти явно имаш дори на тази дата !
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За НАУКА +За РЕЛИГИЯ -Да видим Българина къде е в битието !
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 16.Престани с цитатите от "Приказки без край" (Библията) и ще престанем с минусите.
11
4
 
12
 
! Отговори
VARNA преди 8 години
Честит празник на всички варненци ! Евреи и *** да се пукат от яд !
10
17
 
4
 
! Отговори
дедо Поп преди 8 години
Време е българският народ да се покае от човекопоклонството към Мария и други човеци, и да се обърне към живия Бог, ако иска да се спаси. Ето ви една молитва, с която да се отречете от греха и ереста на богородианството:pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/12/12/otrichane-ot-poklonenieto-kym-deva-mariia.1030260
9
18
 
4
 
! Отговори
От ада преди 8 години
Поредните еврейски измислици представени отново за християнски.Като има кой да им се връзва ще е така да изопачават нещата.Нещо което няма нищо общо с християнството защото и исус христос и майка муи баща му са евреи а ги представят за християни.Поредният абсурд,но като има балами ще е така.
8
11
 
7
 
! Отговори
Езически празници преди 8 години
"Богородица" - термин наложен на християнския свят от католическата мафия през 431 година.Еремия 7:18Синовете събират дърва,И бащите кладат огъня,И жените месят тестотоЗа да направят пити на небесната царица,И да направят възлияния на други богове,За да ме прогневят.1 Тимотей 2:5Защото един е Бог, един и ходатай между Бога и человеците, человек Христос Исус,
7
3
 
22
 
! Отговори
Некъф хор преди 8 години
Честит празник на всички.
6
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6,На връх богородичния празник псуваш на майка.Преди това злобееш, защото хората си честитят Голяма Богородица.Бог вижда!
5
13
 
18
 
! Отговори
Внимание! преди 8 години
Форумният злобар вече е на линия, а някакъв червен *** се включи да му помага - това е видно от появилите се минуси.Но Господ и Богородица са добри, прощават. Само понякога, за назидание и с възпитателна цел, предприемат някои неща.Честит празник на всички именници, а също и на свестните хора!