100 млн. дължи НЗОК на чужди болници, лекували българи

Най-много са борчовете към лечебни заведения в Германия, Белгия и Израел
19 авг 2015 07:00,
19
100 млн. дължи НЗОК на чужди болници, лекували българи
Снимка: Reuters, архив

Дълговете на Нацио¬налната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение на наши сънародници в чужбина гони 100 млн. лева, пише вестник "Монитор".

Парите са с натрупани лихви, тъй като повечето от сметките са от предишни години, уточнява д-р Иван Кокалов, член на надзорния съвет на Касата пред всекидневника.

Още по темата
В тази сума се включват и лихвите, които се трупат, след като изминат 18 месеца без да бъде платено лечението, поясни надзорникът. До преди три години все още не се начисляваха тези санкции, когато става въпрос за хирургични операции.

Най-много са лечебните заведения на които НЗОК не е плащала в Германия, но има още и в Белгия и Израел.

В чужбина може да се лекува всеки български гражданин, за който комисия от касата е установила, че няма подходяща терапия за него в нашата страна. Зад граница лечение се осъществява и на сънародници, които се разболеят там и са здравно осигурени у нас. И в двата случая обаче, касата привежда средствата за сънародниците ни до размера, до който плаща за съответното лечение у нас в лева.

50 млн. лева се оформя дългът на НЗОК към аптеките към края на годината, които отпускат на пациентите безплатни и с намаление лекарства за домашно лечение, съобщи още д-р Кокалов.
Надзорникът обясни, че неизплатените суми към тях за последното тримесечие ще бъдат преведени през първото на 2016-а.

Здравната каса ще приключи годината с минус 200-220 млн. лева, предупреди междувременно председателят на Бъл¬гарския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Гро¬зев. Според изчисленията на съсловната организация борчовете за лекарства ще са между 60 и 80 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1/3 не плащат здравни, от там идва проблема, а те най-много ползват. Това 5+ раждания на аванта, след това социални та още куп други паразитни дейности.любопитно ми е само за просрочените задължения, как се е приел бюджета за текущата година като вътре трябва да присъства погасяне на старите задължения?
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обзалагам се, че здравната каса не си търси парите за чужденците, лекувани в България от съответните страни. Нито си търси парите за пострадалите от катастрофи от застрахователните компании, което се прави по цял свят. Единствено чака на вноските на простия електорат, дето има глупостта да внася здравни осигуровки, които някой подарява на мафията в бели престилки.
9
8
 
6
 
! Отговори
... преди 8 години
Ами сега всички да отидат да бият Дянков дето изтегли 1.6 млрд. от здравната каса и 1.8 млрд от пенсионните фондове, заради което сега нямаме пари за болници и плащаме 2 пенсионни осигуровки за да могат червените баби да взимат въобще някаква пенсия. И така 2 милиона работещи издържаме 9 милиона народ ( 7 тук и 2-та в чужбина дето се водят тук безработни)
8
1
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Медицински център "Нептун" на Сънито взема скъпо и прескъпо от болните туристи.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в това има измама. Системата умишлено не е направена така че да проверява крадщите. В повечето случаи крадците са праавомощни държавници на отговорни постове
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
gerb sa kradzi.
5
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ме кефят медиите - как величаят постоянно герберастките крадци и как сринаха за нула време Орешарски. Още преди да е започнал мандатът му.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе викайте Дянков с Тиквата да ги източат и тия 100 млн от НЗОК и няма да имате ядове.Те са специалисти по краденето.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
елитът пак се е обалажил за сметка на народния гръб
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бюджета на излишък, но НЕК; БЕХ; БДЖ; Български пощи; НЗОК; Държавни болници - всичко на минус. Побързайте да раздадете излишъка предизборно по програми и 13-та заплата/пенсия преди всеки да е разбрал че излишък всъщност няма.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко стаа брат? Ами ко да стаа, герберските *** закриха държавата....