338 лв. средно излиза първият учебен ден на първолак

85% от учениците ни с телефон, изпреварват Полша, Чехия, Словакия
10 сеп 2015 12:39, Десислава Попова
16
338 лв. средно излиза първият учебен ден на първолак
Снимка: архив, БулФото

Тази година родителите на първокласници в България ще отделят средно 338 лева, за да покрият разходите, свързани с първия учебен ден. При гимназистите сумата достига средно 488 лева. Това показват данни от национално представително проучване на IPSOS, проведено по поръчка на дружествата Профи Кредит.

В четирите изследвани държави – Полша, Чехия, Словакия и България, основните пера, които формират издръжката, са закупуването на ученически пособия, облекло, техника (мобилен апарат, компютър, ноутбук) и други разходи.

България е държавата с най-големи разходи за училище, показват резултатите.

За своите първокласници родителите у нас отделят 232 лева годишно за ученически пособия, 309 лева за хобита и занимания и 342 лева за облекло, сочи още проучването. В гимназиалните класове тези суми са съответно 276 лева за нуждите на детето по време на занятия, 266 лева за хоби и 372 лева за облекло.

Попитани дали биха взели заем за покриване на разходите около старта на учебната година, 50% от българските родители на първокласници отговарят с „да“. В Полша този процент е 37%, в Словакия е 22%, а в Чехия достига едва 17%.

Половината от българите с деца, които започват средно образование, също биха взели заем, за да подготвят детето си за началото на учебната година срещу 37% от поляците, 28% от словаците и 25% от чехите.

Любопитен резултат от проучването е, че българските ученици се нареждат на първо място сред своите връстници от останалите три страни по притежание на мобилен телефон. У нас 85% от учениците имат свое собствено устройство, докато при поляците това се случва само при две трети от децата, а в Чехия и Словакия – малко повече от половината.

Ситуацията е подобна и когато става въпрос за други технологични принадлежности – компютър, лаптоп или ноутбук. Такова устройство имат 79% от българските, 74% от полските, 54% от чешките и 58% от словашките ученици.

Проучването е количествено и е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4 хил. души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано през юли посредством онлайн допитване.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Вие костюм за бала ли ще им купувате на тези първокласници за първия учебен ден? Според мен сумата,необходима за първокласник е наполовина по-малка от обявената.И не живея в малко селце,а във втория по големина град.
11
2
 
0
 
! Отговори
Да добавя и аз към12 преди 8 години
Знам от по-възрастни жени в семейството ни, че някога е било допустимо белите яки към ученическите престилки да са дантелени. И в това отношение личало съсловно разслоение. Масово се носели дантелени яки, плетени у дома или ушити от дантела, купена в галантериите. Имало обаче и такива от истинска брюкселска дантела, а това е нещо много скъпо. Около средата на 60-те години започнала "битка" срещу дантелените яки и било наложено задължително изискване белите якички да са от *** памучен плат.
10
2
 
7
 
! Отговори
Продълж. на 12 преди 8 години
Шиекова споделя,че макар и да е партизанска дъщеря, тя не се е числяла към тогавашния ученически хайлайф /някъде в началото на 60-те г./, не е била допускана в техните компании на деца на държавната и партийна върхушка. Гимназистките от този "хайлайф" носели луксозни лачени обувки и ученически престилки, специално ушити от "тежка коприна".С други думи, ученическият лукс у нас е основоположен от децата на онези, които са дошли на власт с омазнени каскети и гумени ***, обути на бос крак.
9
2
 
6
 
! Отговори
Продълж. на 9 преди 8 години
Не знам дали ти е известно, но дори след 9 септ., някои езикови у-ща с интернати са се опитали да следват тази традиция, дори бельото за ученичките се е купувало от точно определено място - само памучно, със скромна кройка, без никакви дантели и т.н.Но те съветвам да прочетеш и написаното от дъщерята на една партизанка - Рилка Шиекова, как още в първите випуски на новооткритите софийски езикови гимназии е било изтъквано очерталото се специфично социалистическо съсловно разслоение /Продълж./
8
2
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Някои са му намерили колая - слагат се ограничени по отношение на това, какви вещи е допустимо да ползва детето в училище. Има държави, в чиито най-престижни училища демонстрацията на лукс е недопустима и не се правят изключения за никого.У нас, след Освобождението, униформите в някои девически гимназии са били толкова скъпи (луксозни платове, ръчна бродерия), че малко хора можели да си ги позволят.Били взети мерки и в крайна сметка, на ученичките било забранено да носят дори копринени чорапи.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е, защото от малки учим децата си да са добри и послушни консуматори, като им купуваме всичко по стандарт, макар и този стандарт да е много над нашия... 50% биха изтеглили кредит, за да покрият всички разходи? При положение, че за социално слабите много неща са безплатни или се отпускат пари от училището, събират се доброволно от другите родители.. Това означава, че тези, които биха взели кредит, всъщност не са социално слаби. Защо тогава ще си надскачат толкова възможностите?
6
6
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Как така всички ние ще сме виновни?!Виновни са БЪЛГАРКИТЕ, защото не раждат повече от 1-2 деца /нищо, че издръжката им не е по джоба ни/.Нали така разсъждават 90% от пишещите тук? :)
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още от първи клас се започва с изхвърлянето, за да се стигне до *** балове и паразитния студентски живот.Телефонът е необходимост, но дори най-простият модел върши работа, не е нужно да са с айфони ;)
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 1 олигфрена сиИли да ги вкара в беля, като ги набият, за да им го откраднат... Всичко си има поне 2 страни...Или да те набутат със сметка, или да играят игрички, вместо да слушат учителката в час и т.н.
3
3
 
6
 
! Отговори
SA преди 8 години
Абе ние сме си виновни,че ни е най-скъпо!Все нещо ново и най-често ненужно се купува!100 лева и толкова!
2
7
 
6
 
! Отговори
до 1 олигфрена си преди 8 години
ти драги.В тази изоставена д-ва ,телефона е необходим на децата,когато няма полиция,това е нещото,което може да ги спаси.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е как, нашето дете трябва да е по-по-най, нищо че сме голи кат пушки. Ето така се насажда олигофренията сред децата - от родителите