Над 1600 сдружения сключили договори с общини за санирането

Павлова съобщи за почти 2 хил. нови свлачища
11 сеп 2015 14:51, Миглена Иванова
1
Над 1600 сдружения сключили договори с общини за санирането
Снимка: архив, БулФото

Над 2 300 са регистрираните сдружения на собствениците в страната, над 1 600 – сдруженията, които са сключили договори с общини за участие в националната програма за саниране. Повече от 1 500 са сключените договори за финансиране с Българската банка за развитие (ББР), съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Министърът припомни, че наскоро приключи работата по първата обновена сграда по програмата – блок в Благоевград. По думите й участието в програмата зависи от желанието на гражданите и организацията на общините.

Правителството обяви в края на миналата година новата национална програма за саниране на големите жилищни сгради, строени по индустриален способ. Програмата влезе в действие в началото на тази година, като водеща роля в осъществяването й имат общините.

Програмата се доказа като по-ефективен инструмент от другата програма, финансирана с европейски пари, която действа от три години, а обновените сгради са само четири.

В отговор на друг депутатски въпрос министър Павлова отново посочи, че страната ни ще разчита основно на средствата по оперативната програма “Околна среда” 2014-2020 г. за укрепване на свлачищата, както и на пари от държавния бюджет.

Почти 2 хил. са новорегистрираните свлачища в страната, като 60% от тях са в урбанизирани територии, т.е. населени места, а повечето от тях са в Северна България, коментира Павлова.

Тя припомни, че регионалното министерство подготви специална програма за свлачищата с хоризонт 2020 г., в която са заложени различни мерки.

Същевременно местните администрации явно не се съобразяват със свлачищните райони, защото върху 699 проверени свлачища са установени над 5 300 строежа. От тях 5 077 са разрешени от кметовете, а за над 4 хил. строителните разрешения са незаконосъобразни и без извършени укрепителни действия.

В отговор на друг въпрос за изграждането на обхода на гр. Димово във Видинска област, който е част от пътя Видин-София и от транспортен коридор 4, Лиляна Павлова посочи, че поръчката е спряна не само заради липсата на финансиране, но и защото офертите на кандидатите са били по-високи спрямо обявената индикативна стойност от 10 млн. лева. Най-ниската оферта е била за 13 млн. лева.

Отделно в самата процедура е било заложено строителството да започне при приключени отчуждителни процедури. В момента обаче ОВОС на обекта се обжалва, като следващото заседание на съда е през ноември. Върховният административен съд пък ще се произнесе най-рано през декември, коментира регионалният министър. Едва след това ще започне подготовката на парцеларен план и ще се вземе решение за отчужденията, след което процедурата ще може да започне отначало.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари