Посрещаме есента в 11 часа и 22 минути

С превалявания и облаци ще е първият есенен ден
23 сеп 2015 08:00, Анисия Иванова
0
Посрещаме есента в 11 часа и 22 минути
Снимка, архив Булфото

Астрономическата есен започва днес у нас в 11 часа и 22 минути с есенното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Според прогнозата на НИМХ предимно облачно ще е времето през първия ден на есента. На места, главно в Южна България, с превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър, а максималните температури ще са между 22° и 27°.

Над Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури 24-26°. Температурата на морската вода е 22-24°.

Над планините ще има значителна облачност, а билата ще са в мъгла. Главно в Рило-Родопската област ще превалява дъжд, на места с гръмотевици. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 18°, на 2000 метра – около 11°.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации