Образованието ни в нужда: Търси мъже учители

Те ще направят професията и заплащането по-атрактивни
24 сеп 2015 10:58, Красимир Ангелов
16
Образованието ни в нужда: Търси мъже учители
Българското школо има нужда от повече мъже учители, смятат експертите. Снимка: Булфото

Повече мъже-учители ще направят професията и заплащането по-атрактивни и за двата пола, смятат от Фондация "Български център за джендър изследвания" в анализ пред БТА.

Според специалистите това твърдение се базира на опита на други страни с навлизането на повече мъже в професиите, сегрегирани на база пол в полза на жените.

Финансови стимули, възможности за изкачване в йерархията и по-голяма свобода в методите на преподаване в средното образование ще преодолеят сегрегацията по признак пол в учителската професия, смятат от НПО.

Изпълнителният директор на БЦДИ Геновева Тишева отбеляза, че у нас все още с 30% са по-високи заплатите на мъжете в сравнение с тези на жените, което в перспектива ще доведе и до разлика от 30-40 на сто в размера на пенсиите между двата пола.

По думите на Тишева проблемите на равнопоставеността на половете трябва да бъдат уредени в модерен, ефективен закон, който трябва да се приеме едва след обществен дебат по темата. От Българския център за джендър изследвания настояват в бъдещия закон да има регулации в отделни области, в които все още няма равнопоставеност.

Необходимо е с него да се решат въпросите за равното заплащане, за социалното осигуряване, за равнопоставеността в позициите при вземане на решения, за съчетаването на личния с трудовия живот, със защитата на някои уязвими групи жени, подложени на множествена дискриминация, както и с насилието на база пол.

За неравнопоставеност в конкурсите за работа има подадени сигнали. Оплаквания например има в туризма и услугите, че се предпочитат повече жени. Но в много от тези случаи има дискриминация на основание възраст и според това как изглеждаш. Майките с деца или тези, които смятат да бъдат майки, са също неравнопоставени на пазара на труда и се смятат за по-ненадеждни служители, коментира Тишева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
А дано, ама надали преди 8 години
Първо трябва да се направи заплащането атрактивно, пък мъжете учители сами ще дойдат.
12
0
 
1
 
! Отговори
Чудо преди 8 години
Кратко и конкретно: Вижте..., ситуацията..., няма как, няма откъде..., международното положение..., криза, ще направим всичко, но..., всички ние трябва да..., поздравявам ви, желая ви...
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тази ситуация на учителите им е се тая. Ако ти отърва за 5-600 лева на месец се "правиш" на учител. Кадърните и със самочувствие напускат системата. Това обяснява ниските резултати и аморфността на младите поколения. Ето защо, проблемът със заплащането е най-малко на учителите, а предимно на обществото.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасна професия, много изцеждаща ако си отдаден изцяло но принизена от години нарочно. Тошово беше с 8чи клас но при него учителя и училището имаха стойност. По-старите знаят, учителят имаше респект, уважение и достойнство. Но на управника след 1989 не трябват грамотни и образовани защото те задават въпроси и мислят. Трябват им чалгари, прости, дрогирани, татуирани т.е. стадо. Стадото лесно се лъже да гласува и с малко се купува. Да се направи заплатата 2.500 лева и ще има качествени учители.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НевярващНе си толкова невярващ, а неразбиращ. Проблемът не е толкова на самите учители, а на страната наречена България. С такова образование и бюджет, не е никак чудно, че сме най-бедната и най-безперспективната страна в Европа. Всичко започва с образование: медицина, икономика; буквално няма обществена дейност да не зависи от качеството на образованието. Но повечето хора тук не могат да "стоплят" нещо толкова елементарно, и затова сме този хал.
8
2
 
9
 
! Отговори
ВИванов преди 8 години
"Български" център за какви изследвания ?!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами направете им заплатите като депутатски и елате да видите после дали ще са в нужда
6
1
 
9
 
! Отговори
Айде няма нужда преди 8 години
...С тези закони привилегироващи жените и децата а не бащите и децата няма да има мъже учители. А ако има то не след дълго време мъжете учители ще се откажат заради клеветите и лъжливите обвинения срещу тях. Дано изобщо да няма учители мъже ! Само ще пострадат при такива закони !!! Няма закон срещу родителите и децата им . Няма как мъж учител да се защити от родители и деца. Правосъдието е пристрастено и предубено не само срещу такива учители но изобщо срещу мъжете и бащите. Няма нужда . . . .
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплата на учител трябва да е повече от депутатската и повече и от тайната заплата на 10-15 шефове на БНБ, защото труда е много по-тежък и отговорен.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Училищата са във фалит и никой не дава заплата от 5 хиляди евро или повече
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм се чудел защо се говори за полова дискриминация на мениджърски и директорски позиции, а не на миньорски примерно.
2
4
 
13
 
! Отговори
Невярващ преди 8 години
Вече не вярвам в тези публикации! Не са коректни или към медиите не се представя коректна информация! При толкова много желаещи да бъдат учители в т.ч. и мъже непрекъснато да се говори , че няма учители, цялата тази работа е необяснима! Прилича ми на евтини номера за нови по-високи заплати и други припридобивки! Кой днес е доволен от заплатата си! Инженери ли, лекари ли има ли такива?! Сигурно! Вижте нивото на знания на учащите! А колко вземат на час за частен урок! Въпросите са много!
1
3
 
15
 
! Отговори
балама преди 8 години
Що бе? Силните, горди, независими... жени не вършат ли същата работа.