60% от съдиите и чиновниците - жени, рече Плевнелиев

Президентът очаква равенство между половете в следващите 15 г.
29
60% от съдиите и чиновниците - жени, рече Плевнелиев
Снимка: БТА

Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65% от държавните служители, 43% от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените: "Ангажимент за действие".

По думите му българското законодателство гарантира равнопоставеност на правата на жените и мъжете и еднакво участие във всички сфери на живота, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Решени сме да премахнем разликата в заплащането на жените и мъжете и отново потвърждаваме ангажимента си за надграждане на политиките за борба с всички форми на насилие срещу жените“, каза Росен Плевнелиев и допълни, че дискриминацията по полов признак е забранена от закона.

Държавният глава заяви, че страната ни се ангажира да приеме нов, специализиран Закон за равнопоставеността, чийто проект вече е готов.

"България ще положи всички усилия, за да допринесе за пълното постигане на равенство между половете в следващите 15 години", посочи президентът.

Законът ще гарантира, че равенството между половете обхваща всички политики като предпоставка за пълното осъществяване на човешките права на жените и момичетата. Предвижда се и актуализация на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете.

Държавният глава посочи, че от нас зависи да затвърждаваме доверието към ООН като универсална организация и да се изправим заедно пред многото предизвикателства на утрешния ден, като включим жените в процеса на взимане на решения. 

Според него процесът на избор на генерален секретар на ООН трябва да бъде прозрачен и да осигури честно и равнопоставено разпределение, основано на полов и географски баланс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Стига преди 8 години
Стига с тези жени. Дори не искат да раждат, за нищо не стават.50% = 50%60%>40%60%+40%=100%Вейсее Слаб 2 по метматика
19
0
 
5
 
! Отговори
куковски преди 8 години
В бедната ни държавица е бъкано с нещастници.Ела,Боже и събери Вересиите си!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росица пак ли ръси глупости?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво повече иска тази, нали президентската двойка така или иначе си е от жени!?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
65% от Държавните служители в България в момента са жени ?За какво равенство говори . Трябва жените да са 50% ли в държавния сектор , та да има равенство ?
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Равенство в заплащането ?Ми то си съществуваше , кой го развали ?Нали имахте демокрация от 25 години , да унищожите всички придобивки , а не да надграждате ! Да ви вземат производствата и да ви внасят !
14
0
 
4
 
! Отговори
Сарказъм преди 8 години
Аз предлагам да сложим е "Тоз", не защото има качества да изпълнява определената длъжност, ами защото е от нехарактерен пол за определената професия.После администрацията ще го духа, ама нали сме толерантни!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко, вече сме пълни с даешци. Скоро такова равноправие между половете ще има, че не е приказка.А този днес така се беше навел над скута на Давутуглу, че не беше ясно приказваше ли или само му духаше. Голям срам! Боко, Бог да те накаже, че го срожи това недоразумение на този пост, да прави държавата за посмешище!
12
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 8 години
За какво равенство говори президента ? Нали сте две жени в момента там!
11
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Това не е ли дискриминация по пол? Значи ако за съдия кандидатстваме двама. аз и друг кандидат, който случайно е жена, ще изберат другия кандидат само и само да има 60% разпределение? И друго не разбирам: президента казва че очаква равенство в половете, а после казва че трябва да има 60% жени. Последно кое е вярно?. Освен ако не иска да каже че 1 мъж е равен на 1,6 жени?
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още малко тоя *** ще си въобрази, че думата му е закон.На приказки вече смени съдебните служители с жени, дори "заповяда" следващия председател на ООН да бъдел жена, ама все "забравя" да сложи жена и на прездентския пост у нас ахахаха
9
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! ТОВА Е ПРЕЗИДЕНТ. Подготвен по всички въпроси. То и за това си трябва талант.
8
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 8 години
А стига сте набутвали жените там, където не им е работата.Не познавам жема, успяла без подкрепата на мъжа и и семеийството и. Жената е на първо място Майка и после другото. Иначе деградира. Факт.
7
0
 
15
 
! Отговори
Много добре . . . преди 8 години
Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65% от държавните служители, 43% от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници. Затова сме в това състояние. След пет години броят на магистратите щял да се утрои. Честито на изхранващите магистрати.....
6
0
 
14
 
! Отговори
Акдемик преди 8 години
Професоре, Плевнелиев съвсем не е голям държавник, а човек случайно попаднал не на мястото си.
5
0
 
1
 
! Отговори
фф преди 8 години
русия има президент и бг мн малка държава и никой не говори за нея в русия както и прибалтика държави градове и нищо не зависи от тях по света освен приказки
4
19
 
0
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Росен Плевнелиев е голям държавник. Ако Русия имаше такъв Президент нямаше да има никакви проблеми. Говорил съм с руснаци . Те се възхищават на Плевнелиев. Съжаляват, че нямат такъв Президент.
3
0
 
16
 
! Отговори
супер преди 8 години
Жените ще затрият света.После група мъже ще се заселят на МАРС . По нататък ще видим .
2
0
 
13
 
! Отговори
не забравяйте преди 8 години
А трети пол колко процента ?
1
0
 
7
 
! Отговори
ха преди 8 години
Ицо го псува на ум .