"Зона закрила" ще се грижи за деца, претърпели насилие

В столицата откриха център за децата в риск
Обновена: 2 окт 2015 19:01 | 2 окт 2015 16:54, Анисия Иванова
0
"Зона закрила" ще се грижи за деца, претърпели насилие
Снимка: Reuters, архив

В София беше открит център "Зона закрила" за деца, преживели насилие, и техните семейства. Кметът на столицата
Йорданка Фандъкова подчерта, че всеки град в страната трябва да полага грижи за децата в риск. Затова е и толкова голямо значението и необходимостта от отварянето на още едно място, където нуждаещите се ще могат да потърсят помощ, отбеляза тя.

Центърът е създаден в резултат на съвместните усилия на фондация "Асоциация Анимус", "Уницеф" и Столичната община и се намира на ул. "Екзарх Йосиф" 85.

По думите на Фандъкова Столичната община е разкрила три центъра за подкрепа на деца и семейства, два от които като държавна делегирана дейност се управляват от "Асоциация Анимус".

През 2014 г. в тези три центъра 74 деца са потърсили помощ и закрила, а от началото на годината до края на септември на 43 деца е оказана помощ от професионалисти. Фандъкова благодари на "Уницеф" за финансирането на програмите за работа с деца и гарантира, че Столичната община ще осигурява и занапред устойчивост на добрите практики и услуги.

В центровете работят опитни психолози, социални работници, специалисти, подготвени да се справят с най-тежките случаи, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов. Той посочи, че според статистиката 70 процента от актовете на насилие над деца са причинени от членове на семейството, пише БТА.

Мария Конде, представител на "Уницеф" у нас отбеляза на откриването на центъра, че физическото, емоционалното, сексуалното насилие, трафика на деца и трудовата експлоатация са основните проблеми, които засягат децата в България. Според Конде е много малък броят на случаите, в които децата споделят, че са станали жертва на насилие, малко са разследваните случаи, както и разкриваемостта на този вид престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари