Задължителните ваксини да са право на избор

Индивидуален подход към всяко дете искат бъдещи родители
13 окт 2015 10:47, Анисия Иванова
98
Задължителните ваксини да са право на избор
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще ви разкажем историята на Зорница, която е бременна в осмия месец. Тя се притеснява от предстоящите имунизации на бебето си. Според нея всеки родител сам трябва да определя кое е най-добре за детето му.

Зорница посещава курсове за бъдещи родители и оттам научава какви ваксини трябва да се направят на бебето й. Най-изненадана е от първата имунизация, която се прави 24 часа след раждането.

"Това е един чисто нов човек, ние не знаем абсолютно нищо за него, а той със сигурност вече има свои особености - генетични, маркери. Как е възможно на общо основание на всички новородени деца да се бие една и съща ваксина в един и същи момент", пита бъдещата майка от ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че задължението да ваксинира детето си й отнема част от родителската роля. Според нея страничните ефекти от превантивните медикаменти трябва да бъдат публично оповестени. Така родителите ще бъдат максимално подготвени за всяка имунизация и ще бъдат по-спокойни за децата си.

"Искам да бъде информирана. Това е най-основното нещо, което ми се иска е, да се знае кой носи отговорността и ако аз нося отговорността, аз да бъда информирана и да ми бъде предоставена информация – ползата от даден продукт, защото това са продукти и са възможни странични ефекти от този продукт, и аз да мога да преценя съвсем съзнателно и информирано какво ще направя за своето дете", е позицията на Зорница.

Най-честите странични ефекти след имунизация са алергии, пневмонии и висока температура, коментират запознати. От пациентската организация "Заедно с теб" настояват да се обръща повече внимание на всяко дете преди да му се постави ваксина и от това да не зависи посещението му в детска градина или ясла.

Според адвокат Екатерина Станчева "на българския гражданин му е отнето едно изконно право, което е фундамент в световен мащаб – информирано съгласие".

"Няма как при една медицинска интервенция преди да бъде извършена един човек да не е наясно не само с ползи, но и със странични възможни реакции", обяснява Станчева.

Въпреки че е задължително, все повече родители не имунизират децата си, защото се притесняват от последствията. От организацията предлагат да се създаде фонд за обезщетение на деца, пострадали от ваксини. Подобни фондове има в 13 европейски държави, а в почти цяла Европа имунизацията не е задължителна.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
6
 
! Отговори
Томов преди 8 години
Не му е отнето правото за информирано съгласие, защото не става въпрос за него, а за детето му. Държавата трябва да защитава децата от необразовани родители, които не ги ваксинират. Това е равносилно да биеш детето си. Има места където родителските права над детето свършват. Не можеш да биеш детето си, да го убиваш, да го лишаваш от право на медицинска помощ срещу едни от най-опасните болести и тн.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17"... тоест ваксинираните пазят чрез неразпространение ..."Има дори писмо от наши здравни органи до здравното министерство по отношение ефективността на полио - компонента, и констатации за развитие в чревния тракт и от там - разпространение чрез екскрементите. НА ВАКСИНИРАНИ. Не публикация от някой "съмнителен антиваксерски сайт".
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25 от 20Аз ли дали ще имам деца? Аз ли да знам за тетанус? Може би ти само така си говориш? Имаш ли представа какво е да ти се чупят костите от мусколни спазми? Имаш ли си идея какво е да стоиш на тъмно без никого за да не те раздразни нещо и да умираш от болки? Имаш ли си представа какво е това за едно дете на 5-6 години? Имаш ли представа какво е да си родител на такова дете и да не можеш да го прегърнеш? Хайде моляте обясни ми!
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами те повечето *** забравят какви престъпления е направил даден политик преди 2-3 години, камо ли да очакваш да имат идея какво се е случвало (случва) без ваксини.. :)
22
4
 
9
 
! Отговори
едра шарка друг път преди 8 години
Доколкото знам от 1980инякоя насам ваксина за едра шарка(вариола) не се поставя, именно защото не се среща повече, така че, не няма ваксинация срещу нея повече. Има срещу рубеола, а не вариола, може би това те бърка. Така че, да когато болестта изчезне , отпада и имунизацията.
21
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мен живееше дете с детски паралич, получен след ваксинация против детски паралич.Аутизмът, също се отключва от ваксините, въпреки че лобито на фармацевтичните компании, упорито го отрича.--Според мен се прекалява с ваксинациите, за да се угоди на фармацевтичните компании. Как ще накарате една майка чието дете е пострадало от ваксините, да ваксинира и второто си дете? Това си е доста често срещано и я си представете, че се случи и при вас!
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбирам да не са задължителни ваксините, но трябва като не се ваксинира някое дете това да води след себе си и нормални според мен последствия. Без право на обществена детска градина и ясла за да не увеличава риска за другите деца, по скъпи здравни осигуровки до живот и други производни от този избор - все пак сам родителя е решил да поема рискове за детето си, трябва да си понесе и последствията. Не другите деца да са изложени на по-голям риск защото са "по-глупави" и са се ваксинирали
19
12
 
11
 
! Отговори
К'во те боли преди 8 години
До Д-р Ох БолиТи нали си сложил ваксината на твоето дете? Къде тогава е проблема да играе с неваксинираното, след като за твоето няма опасност?
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Сигурен ли си, че ако се приеме предложението ти, ще имаш право на деца? И наистина ли знаеш нещо за тетануса, или просто си слушал родните "експерти" - пропагандатори? Понаучи за официално признатата ефективност на тая ваксина (компонента), и не забравяй, че данните може да са "леко преувеличени"!
17
12
 
12
 
! Отговори
Storm преди 8 години
Интересно защо тези с ваксинираните деца, се притесняват, че те ще бъдат заразени от неваксинираните?Нали ваксината предпазва от заразяване?Ако не предпазва, за какво служи тогава?И стадния имунитет на нея ли се дължи?
16
4
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
а вие явно не сте виждали деца пострадали от ваксини... дано и да не видите!
15
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***. Задължителните ваксини трябва да са задължително защото после детето ти като хване тетанус искам да го погледнеш в очите и да му кажеш: "за твое добро е мама". Глупава пастмина от не образовани създания. Те не трябва да имат деца. Трябва да се прави IQ тест преди да се даде право да се ражда и така всяка такава пасмина ще си замине. Сигурен съм че тези които искат това даже не знаят какво представлява тетанус като заболяване а си играят с живота на децата!
14
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ваксините действат чрез стаден имунитет, тоест ваксинираните пазят чрез неразпространение тези, на които не може да се постави ваксина - твърде малки, на химиотерапия, и др.Това не е избор, а отговорност.
13
8
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
До 12.... с коклюша. Има малък брой деца, на които ваксините не действат. Тях ги пази общия имунитет.
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДАе, нали ваксините уж предпазват?! значи неваксинираните не биха били заплаха за ваксинираните...Трябва да има право на избор и всеки да си отговаря за последствията! Сега нито има избор, нито има виновни, ако се случи нещо...
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До антиистеричказнам за случай на разболяло се дете от коклюш след ваксина срещу коклюш
10
7
 
11
 
! Отговори
Надя преди 8 години
Децата не боледуват от тези болести именно защото ги ваксинираме.Аз също често посещавам такива лекции, на които присъстват педиатри и много добре обесняват защо трябва да бъдат ваксинирани децата ни със ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ваксини, относно останалите всеки родител сам си решава, аз лично също съм против тях.
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
."ако са отнели шанса Ви да се разболеете от рядка смъртоносна болест...дайте възможност поне на вашето дете!"
8
13
 
22
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 8 години
Такива като Зорница, трябва да живеят в гората, а не в социално общество!Вярно е, че има ваксини, които трябва напълно да се премахнат, но няма как аз да си ваксинирам детето, а Зорница да се прави на интересна и децата ни да играят заедно!Писна ми от такива, като Зорница с техните изконни права и разни псевдо организации. Заприличали сме на тъпите американци, само мрънкане, мрънкане!!!
7
10
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ама аз не искам детето ми да е в една детска градина/училище с неваксинирани. Те и Закона за движение по пътищата ще искат да е по избор, защото не са информирани за последиците от поставяне на колани, примерно...