Националната библиотека минава под президентски патронаж

Плевнелиев се надява патронажът да има положителен принос
1 ное 2015 13:42,
21
Националната библиотека минава под президентски патронаж
Снимка: БТА

Държавният глава от тук нататък ще бъде патрон на Националната библиотека, обяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си днес в Деня на народните будители в културната институция.

"Ще бъда често с вас, ще направим така, че българската държавност да бъде по-близо до вас, имате нужда от разбиране и подкрепа за смислените проекти, по които работите, каза президентът Плевнелиев пред служителите. Той поздрави нацията с днешния празник на българската идентичност, на просветители, будители, учители, книжовници и революционери, които са допринесли за самочувствието ни като народ.

Той подчерта, че в Националната библиотека ще се организират събития, включително с международно значение, и президентската институция ще помогне, заедно с други държавни институции, да се подготвят качествени проекти.

"Патронажът, сигурен съм, ще доведе до своите позитивни резултати, правя го не заради формално отношение", посочи държавният глава.

"Ако следващите поколения нямат корени и не знаят кои са, няма да имат и бъдеще", изтъкна президентът Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че Националната библиотека е институция с изключително богата история, но и с най-богатия фонд на Балканите, предаде БТА.

Президентът благодари, посочвайки, че знае колко оскъдни са средствата, с които разполагат, и колко е трудно, но знае също, че вярват в това, което правят. По думите му, Нaционалната библиотека е една от най-значимите културни институции, защото в нея се съхраняват най-ценните документи, които ни сформират като народ.

"Вие пазите народната памет и съвест за историята, която искаме да предадем на следващите поколения по най-достойния начин", изрази той благодарността си към работата на библиотеката.

Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава във връзка със значимия принос за съхраняване на българската култура и традиции, и по повод на Деня на народните будители, който беше приет от директора на Националната библиотека проф. Боряна Христова. Христова каза, че е развълнувана от казаното от президента, вдъхновена и обнадеждена е и благодарна за почетния знак, който се дава за големи годишнини, а фактът, че сега те нямат такава, показва оценката за институцията.

Държавният глава разгледа експозиция ценни книги и архивни материали, съхранявани във фондовете на библиотеката. Сред експонатите са личните тефтерчета на Васил Левски и Христо Ботев, Енинският апостол от средата на 11-ти век, Нюрнбергската хроника от 1493 г. и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩастлиФТ съм от този факт!
12
1
 
0
 
! Отговори
Brada i mustaki преди 8 години
Ai chestito na hakerite!
11
1
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Директори на библиотеката са били Вазов, Пенчо Славейков, Яворов. Къде виждате връзка с това недоразумение.
10
1
 
4
 
! Отговори
Уфчо преди 8 години
Господи, събери си вересиите! Този лицемерен ***, дето не може да каже едно изречение без грешка, който говори предимно глупости и се кланя доземи само на брадърушките, да бъде лицето на Народната библиотека - срам и позор!!! ***! И това няма да повдигне рейтинга му.
9
1
 
9
 
! Отговори
Хуан Куеста преди 8 години
УЖАС
8
1
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Горката Библиотека!!!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нема що !
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tova e edno veliko delo! ....kolko e zdrav nasia prezident. zdravo se usmihva...a dali taka se e usmihval na gorni zubki ili pove4e v edno s dolnite zubki kogato e pogrebval sina si....
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо?За да бъде ограничен достъпът!Хора, бдете!
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koi e beden i nema pari ili gleda da fane nesta da ba4ka ili da kradnekoi e proZ i nema knigi ili ste sedne da si napise ili ako e tapo gleda cela biblioteka da gepi
3
1
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Тоя е об$да за българите , а сега видите ли и патрон на хранилището на най-българското в литературата всичко бих си помислил ,но откровени чу$допоклонници да бъдат коронясвани с такава чест си е направо престъпление.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ППП.....президент патрон Плевенлиев ! Като се сетя и за честите призиви за превъоражаване на страната....Роси Патрона звучи добре !
1
2
 
26
 
! Отговори
не!!! преди 8 години
Ужас!!! Тоя продажник се добра и до най-ценното национално съкровище.Скоро ще си търсим националните ръкописи с неизмерима стойност, отвъд океана