Над 2 млрд. заявки в хакерската атака на балотажа

Първата атака на 25 октомври била репетиция
20
Над 2 млрд. заявки в хакерската атака на балотажа
Снимка: архив, Ройтерс

Над два милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове около втория тур на изборите за местна власт в България. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Още по темата

По думите му атаката към информационните сайтове на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур.

Едновременното насочване на милиарди заявки е било организирано от адреси в Азия, Европа, Африка и др.

Заместник-министърът каза, че на 1 ноември натискът от атаките към сайта на Централата избирателна комисия не е бил толкова видим за интернет потребителите, тъй като експертите на "Информационно обслужване" АД и екипът за реакция при компютърни инциденти в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" - CERT BG, са взели необходимите мерки.

Зам.-министърът подчерта, че атаките са само към информационните портали на институциите. Информационните системи, съдържащи различни данни на държавни институции, са защитени надеждно, бе категоричен той, цитиран от БТА.

Екипът за реакция при компютърни инциденти към CERT BG, е отправил искане за съдействие до американския център US CERT.

Паралелно с това българските институции работят в екип за отразяване на атаките, но отстраняването на последиците ще бъде по-скъпо от това, което вероятно е платено за организиране на необичайния трафик, съобщи Валери Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 8 години
До 6 - Абсолютно си прав. До - 13 - а ако над 50% от атакуващите компютри са НА територията на България?!? Изненада! И то голяма заради глупостта наречена Bulgarian Internet eXchange. Или както е известно на *** като теб BG Peering
18
1
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Тези няколко милиарда заявки към сайтовете на ЦИК, МВР, ДАНС и ГРАО са подарък от големия приятел на българския народ товаришч Путин. Благодарим ви товаришч Путин за прекрасния подарък.
17
0
 
2
 
! Отговори
DANS преди 8 години
da proveri ako sikash i dans sa na cloudflare ;)
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По този начин могат да се атакуват само сайтове които не са подготвени за DDos атаки. Програмата CloudFlare се справя отлично с такива атаки и сървърите снабдени с тази програма разбират коя заявка е от хакерски компютър и я игнорират. Проверката се прави при първоначалното влизане в сайта и след изтичането на определен тайм-аут за вашето IP ако е нямало активност от него. Самата проверка трае около 4-5 секунди. Ако сте влизали на 1.11 в сайта на ЦИК може би сте забелязали и екрана на CloudFlare
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който има на компютъра си антивирусната програма Кашперски от фирмата на генерала от ФСБ Евгени Кашперски може да участва в такива DDos атаки към някакви сайтове без да подозира. Просто компютърът му бълва заявки към определен сайт по команда от лаборатория Кашперски. В момента по света има над 400 милиона компютри с тази шпионска "антивирусна" програма.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би не знаете, но путинската администрация има специален отдел за кибератаки. Редовно биват атакувани опозиционни сайтове. Кибератаките са най-малкото което може да се очаква от Москва ... Очаквайте опити за безредици и напрежение.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До IT super profiщоо? ако резнеш международния трафик, какво му пречи на сайта да работи в бг? то, едва ли някой извън бг го интересува тоя сайт
12
4
 
2
 
! Отговори
IT super profi преди 8 години
Брей тук големи рабирачи. Такава атака няма как да се предотварти и всъщото време сайта да работи нормално.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължават да гласуват за референдума.
10
3
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Паднал кежавият сървер и веднага световна хакерса атака хахахахахахаСвиквайте с това оправдание, ще го слушате много често през идните години :)
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе :-) :-) :-)ченгесарски постановки и изпълнения!много е чувал някой по света з тая държавица от третия свят че ще тръгне и да я хаква!хаха
8
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 години
За другият път ще знаят и ще се подготвят. Това е малък проблем :)
7
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 8 години
Сайта на президентчето ни май е офлайн една седмица :) Толкова ли няма едно читаво IT в ГЕРБ, да му го дигне и защити :)
6
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 8 години
100% съм сигурен, че проблемът е бил в некадърно поддържания сървър (за което някой взима милиони).
5
1
 
4
 
! Отговори
Феб преди 8 години
DDOS атаките са най-лесният начин да свалиш една страница за извесно време. Това се случва дори и на най-добрите Сони и Майкрософт бяха DDOS-нати по празниците миналата година. Kappa
4
1
 
4
 
! Отговори
bg hacker преди 8 години
sega e red na :https://mtitc.government.bg/government.bg/president.bg/nap.bg/dans.bg/
3
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
Такива атаки вероятно има ежедневно навсякъде по света. Има си начини да как да се избегнат, само дето "администраторите" които работят държавна работа не са особено запознати с тези начини :)
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересуват се хората, бе. Само в Азия има два милиарда души, които живо се вълнуват от изборните резултати в България.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе каква атака, хората искат да гласуват електронно