Професиите на бъдещето – IT, медицина, био земеделие

Ученето вече е въпрос на оцеляване, не на успех
26
Професиите на бъдещето – IT, медицина, био земеделие
Снимка: Reuters, архив

Ученето през целия живот от предпоставка за успех се превръща във въпрос на оцеляване. Много от квалифицираните български специалисти, особено в сферата на ИТ, медицина, аграрни науки, редки езици, намират по-добра реализация в чужбина и цели професионални общности у нас застаряват или остават незапълнени.

На фона на тази тенденция дебатът как българското висшето образование и бизнес да заработят ръка за ръка става все по-належащ. Това коментират за БТА ректори и заместник-ректори на университети, които ще участват в кръгла маса "Образованието като кауза и бизнес". Събитието ще бъде част от предстоящата Единадесета световна среща на българските медии, която ще се проведе от 4 до 8 ноември в Атина с организатори Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света.

Младите избират професия според престижа й, а не според това, което ще се търси.

Кандидат-студентите обикновено се насочват към това, което се търси в момента и рядко избират бъдещата си професия според това какви кадри ще са необходими след четири-пет години.

"Затова родителите и младите хора е добре да се вслушват в мнението на университетските преподаватели, които виждат тенденциите в перспектива. Министерството на образованието е необходимо да приоритизира специалностите, за които ще бъдат необходими подготвени кадри след 4-5 години", коментира проф. Димитър Греков, ректор на Аграрния университет в Пловдив.

Аграрният университет в Пловдив се стреми да подготвя кадри спрямо конкретните необходимости на бизнеса в близко бъдеще, каквито са например специалистите по информационни технологии в земеделието, по биологично земеделие, аграрно инженерство, декоративно градинарство, аграрен и еко туризъм. Университетът работи в партньорство с някои от най-големите фирми от аграрния и туристическия бизнес и по време на обучението си студентите могат да провеждат стажа там с перспективата за кариерно развитие.

В областта на медицинското образование бизнесът проявява интерес към лекарите, медицинските сестри и акушерките и голям брой точно такива специалисти ще бъдат необходими в близко бъдеще, поради масовото напускане на страната на подготвените кадри, изтъква проф. д-р Каролина Любомирова, заместник-ректор по учебната дейност в Медицински университет - София.

Българското медицинско образование е признато в Европа и е особено привлекателно и за чуждестранните студенти, защото таксите и средствата за живот у нас са по-ниски, качеството на обучение и практика е много добро и гарантира пълна реализация на пазара на труда след дипломирането, допълва проф. Любомирова.

Право с два чужди езика и икономика е великолепна подготовка за един млад специалист.

"Бройките не са заети точно в сферите, в които се търсят подготвени кадри. Такива са например редките езици, в това число и всички славянски езици, а търсенето е огромно. Слаб е интересът и към френския и немския език, което също е учудващо", споделя проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий.

"Има огромен интерес от аутсорсинг фирми, които искат да работят заедно с университета тук на място. Те имат осигурени пазари и работа, а тук намират квалифицирана работна ръка. Това е една възможност, в рамките на следването, нашите студенти да имат практика и да бъдат наети, ако са добри специалисти, веднага след завършването си", коментира той и изтъква, че бизнесът е адаптивен и търси добрите комбинации, предлаганите работни места към момента са около 400, а заетите са малко над 200.

"Нашата идея е специалностите да бъдат комбинирани с езиците. Право с два чужди езика и икономика, например, е великолепна подготовка за един млад специалист, излязъл на пазара на труда. Така работата ще търси него, а не той нея", пояснява проф. Бонджолов.

Българският бизнес трябва да влага повече средства в наука и сътрудничеството му с университетите да е постоянна практика.

"Въпреки съществуващите изключения в повечето сфери, българският бизнес все още не влага значими средства в наука. Българската стопанска камара разработи успешно компетенциите за множество професии, с което създаде представа за това към какво трябва да се насочи висшето образование, но като цяло бизнесът е критично настроен към работата на университетите, обвинявайки ги, че образованието в тях не е достатъчно практическо. И двете страни не са достатъчно активни в сътрудничеството при създаването на нови учебни програми", коментира проф. д-р Людмил Георгиев, заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност на Нов български университет (НБУ).

"Но ние винаги сме били отворени към сътрудничество с бизнеса. Разработили сме система от практически курсове и сме в очакване да заяви желанието си за съвместно разработване на учебните програми на бъдещето, по които да подготвим необходимите специалисти", казва проф. Георгиев.

Паметливият знае много неща, интелигентният прави сложни мисловни конструкции

"Докато паметливият знае много неща, например, и може да цитира Шекспир наизуст, интелигентният човек умее да прави сложни мисловни конструкции като прехвърля знания от една сфера в друга, демонстрира сложна асоциативност", казва проф. д-р Людмил Георгиев, заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност на НБУ.
Затова освен високата студентска мобилност между различните специалности и възможностите за индивидуализиране на образованието, чрез широка избираемост на програмите, по които се обучават студентите, НБУ създава и алтернативни програми, насочени към бъдещето, които представляват комбинации между информатика, психология, социални науки.

За пръв път в човешката история живеем във време, в което възрастните, в много отношения, се учат от по-младите. Досега в нито един етап от човешкото развитие не е имало такава възможност. Но тази огромна промяна остава масово неразбрана", казва проф. Георгиев.

"Представата за завършена квалификация отдавна не съществува, и въпреки това, често получилият диплома за висше образование си мисли, че има завършено знание завинаги. Икономическата действителност налага на много хора да работят по 2-3 неща, и същевременно, да учат непрекъснато. В тяхна услуга организирахме дистанционното и продължаващото образование и обучение. Онези, които учат непрекъснато, се адаптират много по-успешно към съвременния пазар на труда, останалите влошават конкурентноспособността си", допълва проф. Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаем че има сектори в които има огромно търсене. Също така знаем че има сектори в които не се заплаща според труда. Как да отида да работя някъде електроника след като мога да работя програмист за повече пари?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не това е типичната колониална политика - едно аморфно общество от роби. Един специалист се гради с години, за да стане добър в своята област. Как постоянно ще сменяш на някой професията? Може да се надграждат умения, но да се сменят постоянно познанията му е леко казано несериозно.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21не съм съгласен с теб, защо да не може да се подготвиш сам, особено пък за софтуерен инженер. В университета ти дават основата, което далеч не те прави завършен кадър, трябва още доста да почетеш или да постъпиш на стаж, където да продължиш с обучението си. Почти всяка платформа има разработена доста подробна документация, достъпна за всички желаещи да инвестират в себе си.
19
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 8 години
май станаха множко статиите де бизнеса се оплаква, че няма кадри.. е няма и да има. Няма нормален човек, в която и да е точка на света, който да не търси по-добро заплащане и условия на труд. Да привлечеш обучени кадри, да обучиш такива, да задържиш настоящите е проблем единствено на РАБОТОДАТЕЛЯ.
18
0
 
6
 
! Отговори
Св преди 8 години
Е не говорим за самоподготовка, а за човек, работил професията 10-15 години, с необходимост за квалификация, издигнал се от работник, началник смяна и т.н. Имахме задочници в нашия университет, говореха неща, които ние за 5 години само сме ги виждали на книга. Определено заслужаваха магистърски степени... А сега от нивото на тяхната възраст казвам че е и правилно, защото първите години на обща подготовка поне за мен са отдавна забравени.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеш да станеш Физик нито инженер без да си ходил в университет.. Работи се със скъпа техника и консумативи в лаборатории.. Математик и Софтуерен инженер - може но почти невъзможно да се подготвиш сам..
16
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 8 години
...в някои щати на САЩ например можеш да станеш адвокат без да си учил право в университет, просто се явяваш на изпит пред щатска комисия, който е доста труден между другото. В сферата на изкуствата като киното и музиката също никой не те пита дали имаш диплома, но там нещата са други, не можеш да заблудиш хората или да си купиш диплома ако нямаш талант...
15
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
Трябва да се даде възможност на хората да се квалифицират като отиват директно на изпити и ако ги издържат да получават диплома. Има доста свръх-интелигентни хора, които са много напред с материала, но просто на никой не му се занимава 5-6 години със зубрене, особено ако вече има собствен бизнес или семейство. Това е много по-удачен вариант, особено за някои хуманитарни дисциплини, тук изключваме специалностите, за които е нужна много практика, като лекар или инженер например...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички които реват за добро образование , ако го има 80% няма да завършат и тогава ще настане революция как така мамин Пешо ще бъде без диплома.. В Германия информатика имам по 5-6 домашни на седмица , теоретични презентация , програми , изчисления матлаб , реално всеки ден е сесия , освен това 3-пъти в семестъра задължително те дигат на дъската , може и по желания.. Имах приятелка мангизлийка баща и богат , умна , красива и богата - която остана в България защото искала да си живее живот
13
1
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Така е! България просто няма кадри. Всеки кадърен бяга. Ще вмъкна само и то от първа ръка, че западните фирми предпочитат да работят с Румъния в ИТ сектора, а не с България!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е подвеждаща информация , особено за аграрните специалисти има няколко поколения безработни , сигурен съм че вече никой не иска да учи за агрноном , местата в Аграрния остават празни с по 10-20 човека..
11
0
 
10
 
! Отговори
Св преди 8 години
Докато умуват кой е паметливият и знае много неща, а интелигентният да прави сложни мисловни конструкции, неинтелигентните и непаметливите превземат като правят деца. Оцелява този вид който има най - голяма популация, а не който отглежда и се грижи максимално добре за единствен наследник. В един момент генетично всичко ще се пречисти до оцеляване на ниско ниво, защото генетично мозъка няма да издържи на постоянното претоварване граничещо с гениалност. Ще оцелеят бързопопулативните ... това е.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости на квадрат. Всичките специалности са на бъдещето. Просто в днешно време всичко се ***. Всеки лампти за бързи пари. За това и университетите бълват некадърни ИТ кадри, които никаква работа не вършат. Същото е и с икономистите. Пазарът е залян с евтина и некадърна работна ръка. Живея в Германия и тук е същото. Бакалаври под път и над път, а накрая никаква методика, никаква мисъл, никакви знания, никаква математическа и логическа база. Но успяват много добре да подбиват заплатите...
9
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Преди 10 години Варна бълваше над 200 безработни ит специалисти всяка година с никакви перспективи за работа по специалността във Варна. До сега сигурно са хиляди. Няма индустрия това е. София е изключение явно.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се лъжете да учите Аграрни науки ..
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таксите на университетите и средствата, за живот у нас не са по-ниски! Просто преподавателите са корумпирани, до безобразие! *** и Пульо, които не могат да получат диплом никъде другаде по света, получават в България, като си плащат!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за шлосери фрезисти стругари заварчици работа има колкото искаш и у нас и в чужбина
5
2
 
6
 
! Отговори
А преди 8 години
А за шлосери работа кога??
4
1
 
16
 
! Отговори
НЯМА преди 8 години
Какво висше образование, какъв бизнес?И едното и другото са фарс. Бъдещето е на висококвалифицираните кадри, занимаващи се с физика, изкуствен интелект... Е това при нас го няма. А големия бизнес е отдавна в ръцете на чужди компании, които или ще го унищожат или, както е и сега, ще търсят роби и ще експлотират служителите. А безпаричието и социалната несигурност ще култивират овце!
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
четох че в бг вузовете следвали 57 000 студенти икономисти. това е лудост.на кого му трябват тия меринджеи.