Цената за автобус – без скок, качи ли се винетката

По-справедлива е ТОЛ системата, убедени са от бранша
Обновена: 5 ное 2015 16:00 | 5 ное 2015 15:57, Анисия Иванова
29
Цената за автобус – без скок, качи ли се винетката
Снимка: архив, Булфото

Цената на билетчето за междуградски транспорт няма да се повиши, ако се повиши цената на винетките. Това обеща в ефира на телевизия Bulgarian ON AIR Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

По думите му няма проблем, ако цената им скочи с около 100 – 200 лв. В момента винетката за автобуси е около 600 лв. Той смята, че всеки автомобилен превозвач би се съгласил да плати допълнителните пари, за да кара по по-хубави пътища.

Атанасов обаче посочи, че в бранша има и други проблеми, които трябва да се решат – например сивият сектор. "На година поради неплащане на данък печалба хазната губи между 60 - 80 млн. лв.", обясни той и допълни, че сивият сектор расте с всеки изминат ден - това са нелицензирани превозвачи, такива с миниванове и др.

Данаил Папазов, бивш министър на транспорта, заяви, че повишаване на цените на винетките трябва да има, за да има повече средства за ремонт и строеж на пътища. Той поясни, че парите от винетки са разпределят по определен начин, но е нужна повече прозрачност при разпределяне на парите.

"Средствата не трябва да влизат в общия бюджет", убеден е той и разкри, че абсолютно сигурно е, че средствата, които постъпват от винетки, не се разходват за ремонт на пътища.

По думите му винетките трябва да се повишат значително, но това "трябваше да се случи през годините". Увеличението все трябва да се случи някога, съгласи се и Атанасов

Двамата признаха, че по-справедлива и работеща е ТОЛ системата, както е в цяла Европа. При нея се заплащат реално изминатите километри, поясни Папазов и допълни, че винетната система е доста по-несправедлива спрямо шофьорите, които по-малко ползват републиканската пътна мрежа.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По-справедлива е ТОЛ системата, убедени са от бранша"Ок, да махнат винетките+данъците на колите и да въведат ТОЛ.
21
0
 
0
 
! Отговори
Trip преди 8 години
Tranzit prez bg kolko struva magisralata za edin tir s remarke i 20 tona bira efes ot svil en grad za kalotina?! :-)
20
0
 
10
 
! Отговори
34343 преди 8 години
бирническа държава......
19
0
 
18
 
! Отговори
-10 преди 8 години
А пък в Швейцария със 70 лв винетка поддържат 4 пъти по-дълги пътища от нашите!!! Лилянче, къде отиват парите за винетките, ***?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хареса ми вица: "Той смята, че всеки автомобилен превозвач би се съгласил да плати допълнителните пари, за да кара по по-хубави пътища."къде ги хубавите пътища? :)и кой си въобразява все още че като се дават повече пари за нещо в нашата страна, то то се подобрява?
17
8
 
1
 
! Отговори
Професор преди 8 години
ГЕРБ, ти си надежда,С теб е наш'та вяра,ГЕРБ, България е в нас.И ни зове в този час.ГЕРБ нас ни повеждаГЕРБ евронадежда,С теб изгрява светлинаВ нашия дом и сърца.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А гражданската и тя ще се вдигне !?Трябва да си заможен да си позволиш кола Едно време може да са били МОСКВИЧ ама 5 лв. данък и 5 лв. преглед друго нямаше
15
8
 
2
 
! Отговори
гербер преди 8 години
да стане браво Бойко мачкай *** !
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи какво излиза ние си плащаме а ни го представят като направено от ГЕРБ !
13
13
 
4
 
! Отговори
Професор преди 8 години
В Германия, Австрия и другите европейски държави е двойно по висока винетката. Трябва да изравним стандарта. Винетката трябва да стане поне 150 евро или 300 лева.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бивш студентЗабрави да добавиш Екотаксата
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Никой не казва че са безплатни, но така и така плащаме акциз който хич не е малък 60-80ст на литър. по-просто е да се увеличи още и тези пари да отиват за поддръжка - така би трябвало да отпаднат всякакви други данъци и такси но вероятно целта е да има обществени поръчки и други писарушки!
10
0
 
37
 
! Отговори
бивш студент преди 8 години
Така, купувам си кола - плащам 20% ДДС, около 50 лв да я регистрирам, 40 ст. ДДС на всеки литър бензин, 1 лв на литър за акциз, данък (данъка на колата ми е колкото е на апартамента ми в София), ГТП - 45 лв като половината отиват за хазната... и сега искат да плащам 150 лв винетна такса??? Окей, нямам проблеми да плащам и по 300 лв, но на какво отгоре? Дори АМ Тракия е под всякаква критика. А да не говорим за "първокласните" пътища изпълнени с "първокласни" трапове. Егати наглярите !
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Качи ли се цената на винетката,на мига е скочило и кръвното на главоча.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
автобусите са супер гадни мръсни и вътре смърди на чорапи.отделно,че винаги има няколко дето все им е студено и зиме и лете вътре е адската жега щото обикновено им пускат парното.прозорците-естествено заковани,тоалетна няма ако има- не работи.2 пъти се возих-никога повече !С влак е същата отврат само дето е по-бавно и има повече субекти носещи кофи помия,и дисаги пълни с развалено сирене и прокиснало мляко.И задължително има поне няколко деца в истерия,разстройство и повръщания.Класика.
7
1
 
18
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Дрането на кожи за всякакви такси си е антинародна практика в полза на корпорациите!Щом бензина и дизела си имат ДДС и Акциз това е повече от достатъчно за да се кърпят дупките и строят магистрали! Държавните такси за в КАТ и техническите преглени също не са никак малки,да не говорим .че всички МПС се облагат с годишен данък!За това си плащайте като попове докато турските претоварени тирове ви рушат инфраструктурата и не плащат нищо !
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
паризан за бой се стяга
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
герб са бандити и евтини манипулатори и крадци на избори
4
0
 
17
 
! Отговори
Пантелей преди 8 години
Вдигнете цената на винетката и ставам полицай!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо си мислехте, че магистралите са БЕЗПЛАТНИ. Няма такъв филм. Парите, отпуснати от ЕС трябва да се върнат, не веднага, но на вноски.Безплатно е само рязането на ленти и сиренцето в капана за мишки.Но тук има доста от последните - в песента бяха 9 млн мишленца, вече са около 7 млн.Но ги има още де - не е като да няма.