Социалните мрежи и опасностите за децата ни

Киберпрестъпленията стават все по-често и са все по-сложни
9 ное 2015 11:00, Анисия Иванова
3
Социалните мрежи и опасностите за децата ни
Снимка: Bulgaria On Air

Социалните мрежи и онлайн игрите крият най-много опасности за децата. Това каза пред камерата на Bulgarian ON AIR експертът по киберсигурност Албена Спасова.

Как родителите могат да предпазят децата си от рисковете разказва Стоянка, която е майка на три деца.

По-големите й дъщери Маги и Вяра вече сърфират в интернет, като Стоянка често говори с тях за това какви опасности крие уеб пространството и с какво трябва да внимават.

"Съвсем директно и спокойно разговаряме с тях като с възрастни хора. Не обясняваме някакви детски приказки. Разговорите са основно в насока това да бъдат умерено мнителни към всеки, който се опитва да осъществи контакт с тях", споделя майката.

Стоянка използва личния пример и разговорите, за да научи децата как сами да се пазят в интернет. Експертите по киберсигурност съветват да се обръща сериозно внимание на информацията, която се дава в социалните мрежи.

"Много често децата пишат: "Аз уча в еди кое си училище, живея на еди си какъв адрес" и ако педофилите също сърфират в социалните мрежи, те могат да видят едно дете къде живее, да го проследят", посочи експертът по киберсигурност.

Маги и Вяра вече използват социални мрежи. Маги има акаунт от една година. Казва, че има много приятели там, но не влиза често. Предпочита живото общуване. Вяра обича да сърфира в мрежата, но също не приема покани за приятелство от непознати.

Експертите съветват родителите да са особено внимателни за онлайн игрите. Виртуалните светове често подканват децата да изпращат sms-и и така може непознати хора да се свържат с тях по телефона. Ако някои предложи да подари в игра виртуални пари или оръжия, трябва веднага да се реагира, категорична е Спасова. Често тези хора се представят за съученици на децата и след тази услуга търсят контакт с децата извън играта.

Киберпрестъпленията и атаките стават все по-често и са все по-сложни, посоча Спасова. Една от причините е, че ползването на интернет значително се увеличава – над 60% от европейските жители са онлайн, а почти 100% от тях използват компютри.

По темата вижте и видеото на Bulgarian ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
нещастници преди 8 години
експертът по киберсигурност Албена Спасова успешно се справя в производството на АУТИСТИ.От милиционер какво друго да се очаква?Аутизмът представлява усамотяване, самоизолиране. Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят.