Европа е уязвима, липсва й морален облик

Проф. Георгиев: Елитът й няма да преживее катарзис след Париж
17 ное 2015 19:40, Анисия Иванова
53
Европа е уязвима, липсва й морален облик
Снимка: БТА

Атентатите в Париж се родиха от сблъсък на две коренно различни философии. Те провокираха всички страхове, заложени от десетилетия в екзистенциалните представи за живота и смъртта на западната цивилизация, коментира в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Людмил Георгиев, преподавател по политическа и етническа психология в СУ "Св. Климент Охридски“.

"В основата на историческия и политическия възглед на човешките общности стои възпроизвеждащите се екзистенциални ценностите за живота и смъртта. Ние, говоря за западната цивилизация, тъй като християнството отдавна не е регулатор на нашето мислене и поведение, живеем с екзситенциалната представа, че със смъртта на тялото настъпва и смъртта на душата. За разлика от нас във всички останали цивилизации се възпроизвежда представата, че смъртта на тялото предполага нов живот на душата”, коментира той.

"Европа проспа драмата в Париж, дълго време ние се уповавахме от идеята за нашето благополучие и се радвахме на благоденствието си. В историята обаче има логика, защото векове наред западната цивилизация е унищожавала другите цивилизации. Векове наред Западът е използвал природните и материалните ресурси на другите страни, за да живее по-добре", каза още той.

Според проф. Георгиев "този директен шок, който преживява западната цивилизация, която по принцип отхвърля какъвто и да е коментар за смъртта, фактът, че можеш да я усетиш брутално в ежедневието си – в кафе, или на концерт” предизвиква всички онези страхове, които през последните "два века или три века, особено след възклицанието на Ницше - ‘’Бог е мъртъв”, си мислихме, че сме преодолели”.

По думите му европеецът "очевидно ще трябва да се търси нови представи, за да бъде минимизиран този страх, защото културните и религиозни идеи целят точно това - да се минимизира страха от смъртта”.

"Коранът съдържа в себе си достатъчно предпоставки, че индивидуалният човек преживява себе си чрез общността”, коментира той и обясни, че в западното общество на преден план се извежда индивидуалистичният начин на живот.

Всеки шахид, които жертва себе си в името на общността, отива при Аллах, получава 72 девственици, като освен на него се осигурява място и на неговото семейство. Самият факт, че "тези представи регулират тяхното поведение би могло да ни накара да се замислим за нашите познания за техния свят”, коментира още проф. Георгиев.

Той коментира още, че западната цивилизация се опитва да замести вярата в Бога с един "утилитарен начин на живот” в представата, че "животът е тук и сега”.

По думите му в момента представителите на църквата не са готови да поемат очакванията на обществото за връщането към Бога.

Днес най-консервативната християнска държава е Русия. Една от фундаменталните идеи на Путин беше Русия да предифинира себе си като хилядолетен стълб на Православието. "Църквата там зае своето място, което е имала преди Октомврийската революция", смята психологът.

Това липсва в западния свят, "който отхвърли християнството, отхвърли Бога" и предприе един ужасяващ начин на живот - потребителския, консуматорския. И при такъв брутален удар - когато виждаш, че можеш да загинеш на концерт, на ресторант в западното общество се получава екзистенциален вакуум. "Хората в момента нямат реалните ориентири и търсят смисъл на живота", анализира той.

Професорът повдигна и въпроса за въоръжаването на ИД, за това кой купува нейния петрол. Лобистки кръгове в Америка и Европа печелят по 100 млн. долара на ден от продажбата на петрол, продаван именно от Ислямска държава. Това е утилитарният начин на употреба на живота - заради печалбата, алчността си западните корпорации дават възможност на ИД да убива техните съграждани.

Той обаче изрази съмнение, че кървавите събития в Париж ще доведат до духовен катарзис на корпоративния и политическия елит. Другият вариант е масите от хора да се надигнат и да вземат съдбата си в свои ръце, обобщи проф. Георгиев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
На Европа и липсват мъже!Европа е нашият дом и е време всички талибани и африканци обратно в Африка!
30
2
 
2
 
! Отговори
Калар преди 8 години
Гибел не просто за телата им, гибел за душите им. Такава е съдбата на тези които се съюзяват с дявола които се подмамват от лукавия. Гибел за тях. Те са станали оръдия в ръцете на злото за да вършат зло на другите хора като ги подмамват да вярват на лъжите на дявола, на демонски доктрини. Отплатата на враговете на Всевишния ще е подходяща за гнусните им дела.
29
2
 
1
 
! Отговори
Калар преди 8 години
Съдбините на всекиго са в ръцете на Всевишния и Той ще съди всекиго според делата му. Тези които Го търсят са благословени а тези които вършат зли дела пред очите Му ги чака много лош край. Има една група от мизерни, нещастни хора които не знаят наистина какво ги чака които са се съюзили с дявола, врага на човешкия род с цел да получат временни облаги в този свят и се опитват да действат срещу Божия план - това са т.н. "западни елити" Участта им е гибел.
28
2
 
3
 
! Отговори
Калар преди 8 години
Трябва да се разбере много ясно едно че християнството не е просто набор от някакви вярвания за социално успокоение или социална философия. В словото Божие се разкриват реални същности, реални личности. Бог който е сътворил небесата, земята, моретата и водните извори и това което ги пълни е жив. Духът му изпълва вселената и знае всяка дума, всяка мисъл, всяка постъпка. Господ Иисус Христос също е реален, Той съществува, Той е отдясно на Силата, отдясно на Господ на Силите, на Твореца.
27
2
 
3
 
! Отговори
Калар преди 8 години
Западните "елити" които не са никакви елити ами жалки слуги на дявола не мисля че ще преживеят някакъв катарзис защото те са много дълбоко потопени в сатанизма. Те добре знаейки какво правят са се предали да служат на всемирното зло и са сключили пактове с дявола. Тук не става въпрос за неразбиране а за слуги на злото които криейки истинската си същност от обществото водят народите си към все по-голямо нарушаване на Божия закон и морална деградация, към сатанизиране на обществата.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Батаклан прави асоциации само на българите, но кой би си избрал име Вартоломей, или Франциск.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВИП брадър и Планета дават акъл на Франция...
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия - стълб на християнството?Русия, нчело с бивш член на онова ЧК, което изби десетки хиляди свещеници и разруши хиляди храмове?Русия, в която продължават да се кланят пред мумията на Антихриста на Червения площад?Русия, в която Църквата по традиция слугува на не на Христа, а на силните на деня?Хайде де!Или бившата дясна ръка на Доган на име Л. Георгиев под християнство разбира нещо съвсем друго?
23
1
 
6
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
След като разби атома и излетя в Космоса , Европа си въобрази ,че е център на вселената но явно не е било така. Първите тревожни сигнали дойдоха от Папата. Той напомняше ,че охолния и разюздан живот , не е присъщ на християнството ,но никой не го взе на сериозно. Около 60 години европееца живя разточително , според желанията си , а не пестеливо , според нуждите. Затова сега му е трудно.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Европа загърби християнството - точно това, което я изкара от тъмните векове." С названието "Тъмни векове" в историята е известно именно Средновековието, подчинено на християнската религия. Тоталната загуба на памет е предвестник на сигурен летален изход за индивида, а в случая на цяла епоха от развитието на човечеството!Християни срещу мюсюлмани в 21 век! Не сме нормални. Заслужаваме си участта!
21
0
 
7
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
До АнонименТрудно е да се каже къде има морал. Холивуд влезе във всеки дом по планетата. Може би в някой тибетски манастир?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PUTIN DA IZTRELIA PO EDNA RAKETA KALIBAR PO PARLAMENTA MINISTERSTWATA I PO MEDIITE NA ZION V BG O ZABRAVIHME SADA
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейските политици кръв ще се**т но няма да кажат истината. Вече надеждата угасва че Путин и Русия ще я разобличат защото те доказаха принадлежност към същата банд'итска клика. На русофилите ще кажа че запада за пореден път ще ви предаде въпреки че продължавате да играете тяхната "игра". Колкото по скоро Путин разбере че трябва да разобличи цялата юдео масонска гну'с', толкова шансовете за оцеляване на Русия са по големи.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновника за съществуването на ислямския тероризъм са управляващите във всички правителства в Европа, Арабските страни, Туция, Америка и Русия Това което се случва е гротескно шоу от което имат полза само юдео масоните , и криминалните правителствени групировки в замесените страни. С всичкия този шум ви правят на ***'оти.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ami prav e kmeta na DÜSELDORF to ot balgaria imigrantite v Germania sa poveceto zigani turzi i pumi to i mejdo balgarite ima mrasnizi
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа загърби християнството - точно това, което я изкара от тъмните векове. Сега се връщаме обратно там, където смъртта е ежедневна гледка
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Само онзи който по всяко време е готов да уммре , е достоен да живее.. " ПОЛКОВНИК БОРИС ДРАНГОВ , ПОМНИ ВОЙНАТА! СЪВЕТИ 3А СТРОЕВИ ОФИЦЕРИ Сун Дзъ и Изкуството на воната в български вариант
14
1
 
19
 
! Отговори
без упойка джурналя преди 8 години
Журналисти да говорят за морал - това е все едно kурви да говорят за любов.
13
0
 
13
 
! Отговори
наскоро преди 8 години
Наскоро кметът на Дюселдорф бе заявил че предпочита сирийски бежанци отколкото българи и румънци....Дали сега би повторил тези думи..........От край време запада демонстрираше ,че ние източноевропейците сме нежелани, а особено Франция 0--толерираше всякак алжирци, мароканци,и др. африканци....Грешка ли е това...историята ще го каже... Та и за този кмет---дано не се случи така, че да го е срам от думите му...ако може да го е срам това ***...
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се че и липсва, западно-европейските държави начело с Франция и Англия избиват масово население из Африка и Близкия Изток... за какъв морал въобще говорите?