Чакаме ръст на туристите през зимата с 5-7%

Ръст на полетите и данни от курортите рисуват добър зимен сезон
Обновена: 20 ное 2015 16:09 | 20 ное 2015 15:50, Десислава Попова
8
Чакаме ръст на туристите през зимата с 5-7%
Снимка: архив, БулФото

Данни от туроператорите и зимните курорти, както и силно увеличение на заявените сезонни полети на Летище София вещаят ръст на туристите през предстоящия зимен сезон.

Очаква се между 5 и 7 на сто ръст (на туристите) за предстоящия зимен сезон, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА. Прогнозата е на базата на данни от ранните записвания, предоставени от туроператорите и зимните курорти.

През изминалия зимен сезон беше отчетен над 8 на сто ръст на чуждестранните туристи в България и близо 5 на сто повече приходи от международен туризъм, напомни министърът.

Благодарение на облекчените визови процедури - политика, която ще продължим да прилагаме и през този зимен сезон, посещаемостта на турските туристи се е увеличила с близо 30 на сто, каза Ангелкова.

Ръстове има и на други целеви за България пазари: Великобритания - 15 на сто, Германия - 11 на сто, Израел - 26 на сто, Македония и Сърбия - по 9 на сто, Гърция - 6 на сто. Очакванията са през предстоящия зимен сезон тази положителна тенденция да продължи, коментира министърът.

Тя аргументира очакванията си с данни за заявените сезонни полети на Летище София - 178, което е с 80 повече спрямо миналия зимен сезон. Тази зима на Летище София са заявени шест пъти повече сезонни полети от Киев и е включена нова дестинация Копенхаген. Броят на сезонните полети, заявени от Лондон за София, е 69 при 24 през миналата година.

На Летище Пловдив се очаква по-голям брой полети и пътници от важни за зимния туризъм за страната ни пазари като Израел - 14 нови полета, Холандия - 13, Великобритания - 5, каза министърът.

Предстоящият зимен сезон е гарантиран и по отношение на почистването на пътищата, коментира още министърът. Тя припомни, че има регулярни срещи с ресорните министерства, които са я уверили в това.

Дора Янкова от БСП – Лява България обаче изрази своите съмнения в тези гаранции, свързани основно с факта, че не са били укрепени свлачищата по пътя Асеновград – Пампорово. Депутатът допълни, че има опасения и относно захранването с електроенергия на зимните курорти по време на пиковите часове на потреблението.

Още новини за туризма четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера пишеше обратното. че кувертите падат и търсенето пада заради заплахите от тероризъм.
7
0
 
2
 
! Отговори
Щом ТОЙ заповяда преди 8 години
бРойко заповядал да се вдигне ръста на туризма. Щом е казал ..........А иначе, министърката да ме хване за --я!
6
0
 
2
 
! Отговори
преди 8 години
Много ме съмнява ,че ще има ръст тази години в туризма , но щом тъй казва министърката -то не можеш да не се неСЪГЛАСИШ с нея .Записванията все още не значат че е купена бронята .Дори бих казал ,че ще има спад между 20-30 % на туристите по зимните курорти .
5
0
 
1
 
! Отговори
нищо ново преди 8 години
Оня крокодил дето се снима с Бандерас ги приказваше същите и за летния сезон сега може би чакаме и марсианци да дойдат, а на пролет пак рев и $ополи.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха, чакайте си... ама надали ще дойде...На гладна кокошка/мутра/ просо/турист/ и се предвижда
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има сняг.
2
0
 
9
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
ИИиииии пак чакаме ръст на турсити... :))5-7%... врярно, че не е като през лятото 30% :)), но пак е нещо...Предполагам туристите са основно от Афганистан?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като казвате туристи, да ни би случайно да са от онези туристи ...