Родна статистика: Живеем повече, раждаме повече

Наблюдава се и процес на завръщане на мигрантите у дома
2 дек 2015 17:52,
47
Родна статистика: Живеем повече, раждаме повече
Снимка: flickr

Увеличава се броят на живородените деца, а средната продължителност на живота на населението у нас нараства. 

По данни на НСИ към 31 декември 2014 г. населението на България е било 7 202 198 души.

Това е 1,4% от населението на Европейския съюз и нарежда страната на 16-о място. През миналата година населението ни е намаляло с 43 479 души, или с 0,6%.

Средната продължителност на живота за населението на страната, изчислена за периода 2012-2014 г., е 74,7 години. Спрямо предходния период се увеличава с 0,2 години.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71,2 години, докато при жените е със 7,1 години по-висока – 78,3 години.

Според документа населението в страната се ориентира към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата, или над 241 000 деца, са настанени в детски градини през учебната 2014/2015 година.

През 2014 г. чрез Фонда за асистирана репродукция са изплатени на 30 лечебни заведения за асистирана репродукция общо 11 177 776 лв. Броят на родените деца е 883, което е 30% успеваемост.

През 2014 г. своя настоящ адрес от страната в чужбина са променили 28 727 души. Над половината от заминаващите са на възраст между 20-39 години. Едновременно с това, се наблюдава процес на завръщане, т.е. на миграция от чужбина в страната.

Освен завърнали се българи, местоживеенето си от чужбина в България са сменили и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната.

През 2014 г. 26 615 човека са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България, показват данните в отчета на НСИ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ Видими Резултати !
36
2
 
10
 
! Отговори
Трей преди 8 години
Глупости пише в тая статия. Истината е че древният, хилядолетен народ на българите е подложен на геноцид. Моралнана, финансовата, културната, правовата ситуция в която сме поставени води неизменно до изчезване, освен ако по Божия воля дай Боже не се случи някакъв обрат.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така или иначе, по средна продължителност на живота България е на 86 място, а Русия, например, на 124 място пред Бутан и Гвиана.А що се отнася до това дали Европа е "бяла", някои напразно се притесняват. При 500 милиона, в нея мюсюлманите са 12 милиона, докато пак в Русия при 140 милиона те са 25 милиона. При това н.нар. бежанци, пристигнали напоследък, съставляват 0.02% от населението на Европа.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Само че бай Тошо натири един милион работливи турци.После онези, които за една нощ от партийни галеници станаха милионери така опустошиха държавата, че огромни маси млади и инициативни хора се изнесоха в чужбина.Затова днес сме малко повече от 7 милиона, при това доста от тях не са в България, а зад граница.
33
0
 
8
 
! Отговори
За съжаление преди 8 години
До BURZUMАма те не са етнически българи, бе човек. Не са и турци, евреи, власи или арменци.Те са едни, знаеш кои. Още преди да са станали пълнолетни те раждат по няколко деца и затова статистиката отчита, че се раждат повече деца с българско гражданство. Но пак същата тази статистика сочи, че 70 % от тези деца, навлизайки в юношеската възраст и започвайки да се женят, НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!
32
1
 
3
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Добре че родителите на номер 29 не са разсъждавали като него....щеше да си остане в топките на баща си.
31
1
 
8
 
! Отговори
Демографски процеси преди 8 години
Да бе, българи висшисти на 20-39 г. заминават в странство и остават там, а от чужбина в България идват главно две категории хора:1. От Западна Европа ни връщат наши сънародници от веселия етнос.2. Мигранти от Африка и Близкия Изток идват да живеят в страната ни, но не щат д работят в селското стопанство, макар че не знаят езика ни, нямат образование, нито професия; не пращат децата си на училище, но затова пък връзват на главите на дъщерите си забрадки, веднага след като те навършат 11-12 г..
30
0
 
8
 
! Отговори
да..... преди 8 години
да....,ама....има четири вида лъжа - 1.лъжа, 2.огромна лъжа, 3.свръх голяма лъжа и 4. СТАТИСТИКА - казал го е още Марк Твен
29
2
 
15
 
! Отговори
сандо преди 8 години
абе вие дрогирани ли сте?
28
0
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 8 години
Много си прав!
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До работник 22По твоите стандарти и в белите държави е МЪКА.Там се бачка от сутрин до мрак и то ЯКО а не като теб 10 се подпрели на лопатите и гледат единкак кОпа.Но по българашки вие гледате само придобивките и никой не пита с колко нерви и пот са изкарани.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25Само да допълня че в днешният свят основните "производители" на деца са неудачницитеи нискообразованите.Причината е проста.Ако не раждат деца живота им е ТОТАЛНО БЕЗМИСЛЕН.успелите нямат нито време нито желание да се занимават с отглеждане на деца. това си един много сериозен ангажимент.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раждат повече - ама *
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Увеличава се само броя на бежанците и ромите, докато българите намаляват и продължителността расте, защото все по-малко деца умират, но още по-малко се раждат. В 2100 г. може да остане един пенсионер на 95 години и това ще се отчете като успех, защото другите са емигрирали или измрели от мизерия. Все по-малко говорят и български език, а расте дела на турския и ромския езици.
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Наблюдава се и процес на завръщане на мигрантите у дома"Ниц бе!!Завръщат се тези които за нищо не стават и ги гонят от там.Завръщат се тези които са живели по коптори и паланки и не издържат повече на напъна.Завъщат се тези които са отишли с голямата кошница и с посредствени способности.Ето това е положението.Скоро и от София ще ги изгоним та накрая да се ЗАВЪРНАТ по родните си места в кирпичаркитеот където са тръгнали.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най- голямата глупост е да се казва " раждайте повече заради демографската криза ", това е все едно да кажеш " произвеждайте нови роби ". Ако държавата беше хитра, щеше реално да подпомага и облекчава младите хора, за да имат повече деца, тя Най- много ще спечели, дори повече от ромите, които ги ползват само покрай избори.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kade sa tezi beli darjavi Evropa li e biala?Tova e smeshno darjavI s 30% INTERACCIALNO NASELENE BEI DARJAVI SMESHNO MNOGO SMESHNO:
20
1
 
16
 
! Отговори
БоСимеонов преди 8 години
Това заглавие от сайта на ГЕРБ ли го копнахте?
19
4
 
12
 
! Отговори
работник преди 8 години
Живеят бели хора в бели държави.Нашето е мизерстване и мъки!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то е ясно това за раждането кой ражда. А продължителността на живота расте навсякъде по света защото медицината и фармацевтиката се развиват постоянно, би било новина обратното - ако намалява. Впрочем това не е кой знае какъв показател, бедна Куба която от десетилетия е под санцкии и икономическа блокада от САЩ и живота там съвсем не е лек е с по-висока продължителност на живота от богатите САЩ и Дания (уикипедия).