Без гишета и с куриер: Ще си вадим лични карти онлайн

Нововъведението ще облекчи и стотици хиляди емигранти
Обновена: 13 дек 2015 09:39 | 13 дек 2015 07:45,
24
Без гишета и с куриер: Ще си вадим лични карти онлайн
Снимка: архив, Булфото

Нова лична карта вече ще можем да си извадим само с един клик в интернет, вместо да се редим на опашки по гишетата, информира Монитор.

Новата услуга ще ни позволи онлайн да подадем документите за паспорт и да посочим откъде искаме да си я вземем. "Централизирано те могат да бъдат издавани много бързо и с доставка всеки може да ги получи в регионалните центрове. Няма да има нужда да посещава офис“, разясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Нововъведението ще облекчи значително стотици хиляди българи, живеещи зад граница, коментира вестник "Труд". Досега живеещите в чужбина трябваше да пътуват до посолство или консулство, където да подадат заявление.

Министерството на външните работи вече приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги "Е-консулски услуги". Условието за използване на платформата е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

За въвеждането в експлоатация на електронната услуга обаче е необходимо да се направят изменения и допълнения в два подзаконови нормативни акта - Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси. Допълнително в Тарифа № 3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

Получаването на документите в България няма да е проблем, тъй като при подаване на заявлението може да се посочи лице, което ще вземе документите от МВР. Паспортът и личната карта могат да бъдат изпратени чрез куриерски услуги. В момента посолствата и консулствата също използват куриери за доставка на поща с лични документи.

Електронният подпис също може да бъде издаден дистанционно. В България има няколко фирми, които са лицензирани за издаване на електронен подпис. Цената за година е между 24 лв. и 48 лв.

Дори и с цената за електронен подпис и куриерската такса услугата ще бъде по-евтина за хората. За сравнение в консулствата ни в Испания вземат 40 евро за паспорт плюс 20 за куриер. Паспортът в България струва 40 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Росита преди 8 години
От 12 год.живея в чужбина и откакто сме в ЕС навсякъде ми признават личната карта!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от чужбинаДокато бях в САЩ ми искаха не веднъж българската лична карта
19
1
 
5
 
! Отговори
umen преди 8 години
големи капацитети са се изкензали пак и то даже от Чужбинатъ :))Да бяхте погледнали какво пише на личните карти преди да се изказвате компетентно това "European Union Republic of Bulgaria Identity Card" не ви ли навежда на мисълта че в ЦЯЛОТО ЕУ може да се идентифицира бай *** с личната си карта хм???
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВАЖАТ ЕДНАКВО ЗА ЦЕЛИЯ ЕС И НИКОЙ НЕ ПРАВИ ПРОБЛЕМ ПОНЕ ЗАСЕГА.
17
12
 
4
 
! Отговори
от чужбина преди 8 години
До номер 17Ясно, че не си живял в чужбина. Недей да спориш за неща, които не знаеш. Живея 12 години в чужбина и никога до сега не са ми поискали личната карта. С международния ми паспорт си получих постоянната виза и гражданството. Тази лична карта е вътрешрн паспорт за страната в която е издадена и живееш. Българите в чужбина получават същите карти в чужбината и лична карта, като станат граждани. Българската лична карта е за България.
16
0
 
2
 
! Отговори
Ibiza преди 8 години
Te ne sa li sa otkazali oste ot bg doku?
15
2
 
9
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
До Анонимен7Българската лична карат важи навсякъде и доказва твоята самоличност в която и да е държава. Дори в Америка или ЮАР. Що пишеш глупости? Личната карта не важи в чужбина... това сам ли го измисли или се събрахте цялата махала да го решите?
14
5
 
8
 
! Отговори
иван преди 8 години
от всякъде махат хора за сметка на мшини и вдигат безработицата това е трудов геноцид!!!!!!!!
13
3
 
3
 
! Отговори
До Дайте преди 8 години
Заводи и фабрики ги организират предприемчиви и способни хора (не с червен *** в главата), не ги раздава никой...
12
2
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Снимката е лесна. Пускат една спецификация как трябва да изглежда снимката - фон, размери и т.н. При ъплоуд на снимката системата проверява дали снимката отговаря на изискванията. Разпознаването на образи и т.н. е много напреднало вече. При искане на виза за САЩ е така. А и преди да пуснат поръчката за изпълнение една леля може все пак да гледа дали снимката е ок или не.
11
2
 
3
 
! Отговори
do 8 преди 8 години
след една възраст картата важи доживот така че кака ти пена повече няма да и трябва да си я подновява
10
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 7Българската лична карта важи точно за територията на Шенген.
9
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ама това е най-вече от полза за българите живеещи в чужбина.За нас тука е по-лесно и изгодно да си ги вадим по стария начин - в МВР.А само едно не ми стана ясно - снимката пак ли по интернет ще я правят?Щото на всеки нов документ е необходима актуална снимка, не може с една снимка (от абитуриентския бал) на всички документи докато станеш на 90 г. нали така?
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A електронния подпис как се получава в чужбина ? Пак с куриер? А кака пена от Долно уйново ще й стигне ли пенцията за куриер и подпис? Или гепането става национален спорт
7
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българската лична карта важи за територията на страната, но не и за Шенген, нито за страната в която живеят българите в чужбина. Съвсем излишна и ненужна услуга с цел предлагате.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nay nakraq tozi ovcharski narod da napravi neshto shtoto v pasportnoto chakash tri dena za petminuten pasport vsichki vraskari prerejdat
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 4Ти, ако мислиш, че сега не ти използват данните за същото, жестоко се лъжеш. С твоето име пътуват с карти в градския транспоре, гласуват, теглят заеми и кво, ли не законно пак същите изобретатори на "клик и хоп българска лична карта"! Узаконяване на хакерството си правят...
4
3
 
14
 
! Отговори
Anonimus преди 8 години
Maле, мале, че като набарат хакерите личните данни и банковата сметка на лицето, което е "кликнало" да си вади българска карта!!! :)))
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нововъведението" СЪЩЕСТВУВА В РЕДИЦА ДЪРЖАВИ ОТ ГОДИНИ, ОБАЧЕ ТУКА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ ЗАПАЗЯТ П.А.Р.А.З,И,ТИТЕ ЧИНОВНИЦИ (ТОЛКОВА СЪКРАТЕНИ НЕКЪДЪРНИЦИ , КВО ЩЯХА ДА ПРАВЯТ? В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ТРЯБВА ДА РАБОТИ, НЕ Е КАТО ДА ТЪРКАШ СТОЛА И НАРОДА ДА Е НАПРАВИЛ ОПАШКА ДОКАТО ТЪРСИШ Ctrl НА КЛАВИАТУРАТА)
2
5
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Пак парички ще смучат едни фирми, които срещу абонамент дават т. нар. Електронен подпис, който в същност е напълно излишен. Проверката може да стане при самото заплащане, обаче така няма кой да взема пари от въздуха..