Българин vs. Гинес: Да преплаваш света с малка лодка

Иван Димов ще поеме по един от най-тежките маршрути
23 дек 2015 13:44,
9
Българин vs. Гинес: Да преплаваш света с малка лодка
Кадър: БНТ

Българинът Иван Димов се готви да атакува "Гинес" като обиколи света с малка яхта, дълга едва 5 метра. Той ще пътува месеци наред съвсем сам, ще лови риба и водорасли, за да се храни, ще се бори с тежко време, с топли и студени течения, затворен в пространство от един квадратен метър.

"Страх ме е. Никой не може сам да преодолее собствените си страхове", призна Иван Димов пред БНТ. Той разказа, че най-страшно е нощем, особено когато има облаци – тогава е по-тъмно от тъмното. "Но си даваш кураж – нали след малко ще светне", обясни мореплавателят.

Той разказа, че ще тръгне от Северна Франция или Южна Англия. Всъщност това са местата, от които трябва да поеме, за да бъде признат рекордът му официално. Очаква се тръгването да е зрелищено – ще го придружават стотици яхти и фрегати.

Стартът ще бъде даден януари или февруари. Очаква се ветровете в района по това време да му помогнат да се придвижи по-бързо в посока Южна Америка. След това ще поеме към нос Добра Надежда, а после към нос Луин на Нова Зенландия, където ще го чака много студено и неприятно време.

След това ще се упъти към нос Хорн и ще затвори кръга отново към Европа.

Журналистът Слави Ангелов, който прави филм за пътуването, разказа, че маршрутът е един от най-тежките.

"Там се срещат топли и студени течения, времето е ужасно. Пътят минава през проходи, през които почти не пътуват кораби. Ако му се случи нещо, може да няма кой да дойде да му помогне", каза той.

"Има трудни моменти, плачеш, проклинаш се, че си тръгнал, но това минава. Това е когато е лошо времето. След два дни, когато времето се оправи, си казваш - ето колко е хубаво", призна Иван Димов.

Той обясни, че едно от големите изпитания, които го чакат, е обездвижването.

"Първия месец си активен, правиш гимнастика, но организмът става ленив, започва да се спасява сам, да иска повече почивка. Проблемът е като си дойдеш – да се научиш да се движиш, да се храниш като нормален човек, да спиш по пет-седем часа", обясни Иван.

Той е минал пълни прегледи във ВМА. След като се прибере отново ще бъде изследван и ще се направи извод за това как влияе такова пътуване на човешкия организъм. Психологът, с който се срещнал, го предупредил, че при завръщането си няма да има какво да си говори с хората, мускулите му ще са атрофирали, а процесът на възстановяването ще е труден и бавен.

От разказа за предстоящот опътуване стана ясно, че Иван Димов е вложил всичките си средства в начинанието, но му трябват още. Премиерът Бойко Борисов вече е дарил 10 000 евро от името на ГЕРБ, но са нужни още. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
няма лошо преди 8 години
То вече няколко 15 годишни момичета обиколиха света като самотни мореплаватели та този хах прилича ми малко на въздухарите от експедиция "нос Хорн" които стигнаха до Канарите и се посраха от шубе!Все пак успех и попътен вятър!
8
2
 
2
 
! Отговори
Джак Спароу преди 8 години
Кому е нужно това!? Ще нахрани рибите, ще се повайкаме малко и ще го обявим за герой!
7
0
 
0
 
! Отговори
маке преди 8 години
абре слушал съм и за други дет са минали по тоя път но с по големи яхти там решаваща е дължината на яхтата около 10-10.5 метра през 68 година миналио век един англичанин обиколи света без да спира никъде
6
0
 
9
 
! Отговори
Anon преди 8 години
Човека иска да слави България вие го обърнахте на политика. Мишоци. Спокойно море, попътен вятър и късмет пожелавам. Шапка Ви свалям.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко тиквата 10к евро за пари ги няма.... Представете си колко милиярда е свил. 10 000 евро за няква такава глупост що не ги даде някой мовек с честен бизнес който знае как се печелят тези пари? От къде тиквата , която е на държавна заплата може да си позволи да прахосва такива суми?
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S GLUPAVI HORA E PALNA BALGARIA,A SHTOM I GERB E PODARIL PARI--GLUPOSTTA E BEZGRANICNA.
3
0
 
13
 
! Отговори
БРАВО преди 8 години
Пожелавам му ,това което е намислил да му се случи !!
2
11
 
5
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Пропилени пари за глупава кауза - всъщност липса на кауза!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вера,много си скарана с географията!