350 хил. коли без "Гражданска" – на трупчета

12% от автомобилите у нас са без застраховката
6 яну 2016 08:20,
65
350 хил. коли без "Гражданска" – на трупчета
Снимка: архив, Булфото

До два месеца близо 350 000 автомобили у нас може да бъдат спрени от движение. Причината е, че те нямат сключена задължителната застраховка "Гражданска отговорност", съобщава "Стандарт".

Става въпрос за 12 на сто от целия автопарк. Нарушителите попадат под ударите на промените в Кодекса за застраховане, които са в сила от 1 януари. Според тях КАТ трябва да отнема регистрацията на всяка кола без "Гражданска".

"На практика това ще се случи в близките 2 месеца", казва шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

През януари ще бъдат извършени последни тестове, а през февруари ще започне реалното спиране на автомобилите.

Сега от Гаранционния фонд подават колите без застраховка всяка седмица. Обменът на данни се извършва на дискове. До 6 месеца обаче това ще става онлайн, след като системите на фонда и КАТ бъдат свързани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
11
 
! Отговори
GolemPraz преди 8 години
До apriliaДа, точно това им е идеята, да ти вземат номера, ако не плащаш. Започваш да плащаш застраховка и за престой в гаража.
25
2
 
2
 
! Отговори
aprilia преди 8 години
до No35 : на скутера ГО-тонае лепи ако имаш челно стъкло , предпазващо пт вятър .. примерно , моя няма , затова стикерът си седи при документите . Винетки за моторите в БГ изобщо не се изискват . Навън нямам идея как е .
24
2
 
14
 
! Отговори
aprilia преди 8 години
Добре де , аз имам скутер , който се кара около 6 месеца годишно .. През останалото време седи в гаража . ГО-то изтече декември месец и до април няма да го пускам .. Да очаквам да ми вземат номера ли , какво ?!
23
3
 
26
 
! Отговори
GolemPraz преди 8 години
Лобито на застрахователите отново се *** на главите ни. Мотори и скутери зяла зима седят по гаражите, обаче застраховката трябва да се плаща, караваните се ползват има-няма един месец в годината, ама трябва да се смучат пари нон-стоп, и т.н., примери много. Намалява населението, но *** си измислят начини да не им намаляват доходите. И народа го одобрява. Робско племе, никога няма да разбере, че всичко е за пари.
22
4
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Това е пълна глупост!Ако колата е пред блока или на обществен паркинг е редно да се търси отговорност на собственика, но ако се намира в личен имот и не се движи по пътищата не е редно да се глобява. Или е на ремонт за по дълго време. Ако го хванат на пътя без застраховка нека глобата да е голяма!
21
2
 
5
 
! Отговори
Daikatsu преди 8 години
Ami to i danaka na kolite da im otpishat togava... :-)
20
3
 
12
 
! Отговори
защо преди 8 години
Защо държавата допусна да се карат коли с години без да са платили дори данъка си?Данъчните , защо не са подали данните за некоректните на контролиращите органи?Нарочно ли се прави това? Защо тези които взимат данъка за колите, не вършат нищо за да съберат данъка от тези, които не си плащат? Мързи ли ги или има друга причина?...
19
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOLI NAD 20 GODINI DA NESE DVIJAT PO PATISHTATA TOGAVA NEMA DA MI TREBE NISHTO
18
4
 
4
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
До Анонимен,Само посмей да караш автомобил без номера, като те спрат пазарлъка няма да тръгва от дай да се почерпим 20лв., а от 500лв. нагоре, защото глобата нали знаеш колко е? Дори трябва да направят карането на автомобил без регистрация да е подсъдимо и да се лежи до 1г.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKO MI NAMERAT AVTOMOBILA CHE SI ZEMAT I NOMERATA TOGAVA XEPTEM NEMA DA MI PUKA CHE NEMA DA ZNAET KOI SAM SHTE SI KARAM BEZ NOMERA BARKOTIATA SHTEE PALNA
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някак си се насажда мнение , че непременно трябва да имаш кола , но без да плащаш нищо . Ами тогава да дават и бензин без пари , а другари. Има хора , които са взели заем за да си купят кола. Е като нямаш пари как ще я поддържаш тази кола .
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BEZVINETNO VREME MOJE DA NASTAPI KOGATO CARA E GOL ILI UMREL
14
9
 
4
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
До Анонимен, има пътища без винетки, общинските. Но излезеш ли в пътната мрежа на Републиката, трябва да си платиш ползването като си купиш винетка, нормално. Там трябва да има стриктен контрол, а не като досега, електронна винетка и точки на проверка и който е нарушител да си носи глобата.
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще направят гражданската отговорност и винетките на водача а не на автомобила
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TUI S VINETKITE NETREBVA DA E TAKA TREBVA DA IMA PATISTA PO KOITO DASE MINAVA BEZ VINETA I PATSHTA PO KOITO DASE KARA S VINETKA
11
14
 
6
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Браво, време беше. Конторл трябва да има и нарушителите да си понесат последствията. Като няма гражданска, значи не кара колата си, значи не му трябва регистрация, чисто и просто.Трябва и за винетките да се засили контрола, като е лесно. Може да стане като в Румъния, електронна винетка и се следят номерата на автомобилите като преминават по пътя покрай контролен пункт с камера, автоматично. И на следващия пункт след 2 км. те спират и си носиш последствията.
10
1
 
27
 
! Отговори
Питам преди 8 години
Защо на собственици на коли се отнема регистрацията като нямат гражданска отговорност , а на тези дето не плащат медицинска осигуровка не им се отнема регистрацията в социалното министерство ?Има логика, нали?
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де , като нямаш нужда от кола няма да си купуваш . Всеки турил на тротоара по една баракуда и готово имам кола . Колата е разход и само разход . Като нямаш пари не се захващай .
8
1
 
15
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Застраховката трябва да бъде на лицето/щофьора/както е на други места.Така с една застраховка си караш всичкитв коли.Правиш повече нарушение,плащаш повече-нормално.Моята кола я писах на свекървата,или там как му се вика,/50 годишна/ водим я с над 30 години стаж,без нарушение,пък тя жената книжка няма...пълна трагедия!
7
5
 
6
 
! Отговори
Батко ви преди 8 години
До МРАВКААми има вариант гражданската на 2 вноски. Плащаш първата и караш 6 месеца, и после пропускаш втората. Аз ли да те уча?! Но като цяло въпросът е принципен да.

Спонсорирани публикации