50 - 60 хил. души напускат България годишно

Те стават най-големият инвеститор на страната
Обновена: 9 яну 2016 15:07 | 9 яну 2016 11:40,
326
50 - 60 хил. души напускат България годишно
Снимка: архив Reuters

Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България, за да търсят работа в чужбина. Тревожните данни за трудовата емиграция изнесоха синдикатите, предаде Нова телевизия. Това сериозно затруднява пазара на труда.

2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Годишно тези хора изпращат у нас над 1,7 милиарда лева. Това пък е причина за поредния български абсурд - най-големият инвеститор на България са... българите.

Така голяма част от българските безработните разчитат на парите от свои близки в чужбина. И вместо да отидат в бюрото по труда те предпочитат да си останат у дома.

В шивашки цех в Търговище заплатата е над 600 лв. за 8 часов работен ден, при осигурен транспорт и ваучери за храна. Служителите могат дори да се възползват от услугите на масажистка, зъболекар или фризьор, ако имат нужда. 

Там работят над 350 души, някои от тях над 20 години. Има и свободни места и пусната обява за работа. Желаещи за работното място обаче са само двама души. А в областта безработните са над 8 200 според официалните данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 13! Da da! Osobenno v malkite hranitelni magazini, polovinata stoki sa s istekal srok!
13
0
 
19
 
! Отговори
за да получиш преди 8 години
До да 24социална помощ трябва да си живял легално над 5 години ! айде пробвай отначало да видим кой ще ти даде !
12
0
 
19
 
! Отговори
A преди 8 години
Da si vnesat rabotna raka ot laos, mali, eritrea, afganistan, palestina, vietnam, chia, shrilanka i bagladesh...
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balgarite sa bejanci
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До13Айде не ми излизай с тия глупости. И ние сме одили по европата. Като е 2-3 по скъпа защо внасяме земеделска продукция от Гърция а не изнасяме ефтинииката ни за там?
9
3
 
31
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
25 год. мафията лъже запада че тук имало квалифицирана и евтина раб.ръка имало и ниски данъци и въпреки това сериозни инвеститори няма.Време е за нов 10 януари
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Ти кой работодател си бе?
7
1
 
45
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Жалка история... Ако допуснем, че "служителите" / в РБ вече работници няма, "работник" е *** дума/ в тая търговишка фабрика получават 600 лева /което много силно ме съмнява /, това по груба сметка означава 1.75 евра на час. Че то много пара - много нещо ! При цени на хранителни продукти и енергийни източници същите или по-високи от тези в ЕС ! Е-е-е-е ..., какъв да го държи Иванчо от кв.Бряг у РБ ???
6
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 3 па кремъл му е винове. Сигурно и за коликите си би ги обвинил. Пич в тоя див капитализам дето вървула тука губиме изключително много квалифицирани люде, лекари, инженери, учители, защото заплатите са мизерни, стреса да не си загубиш работата и мижавата заплатка е безпрецедентен, а безочието на "Меринджеите" не е за коментиране. После излизат и казват няма квалифицирана работна ръка. Еми драги "бизнесмени" за да имате качествена работна ръка трябва съответнат заплата и отношение
5
1
 
52
 
! Отговори
noname преди 8 години
Как няма да бягат хората, след като минималната работна заплата е 410лв. а трябва да дадеш 500лв в годината за билетчета в градския транспорт, къде отиват сметките изобщо работиш един месец само за да отидеш на работа вие ебавате ли се! Никога няма да си продупча билет. Много хора не се наядоха, и не осъзнават че на хората им е писнало вече и положението не се търпи и ще има много умрели богаташчета надявам СКОРО се!
4
0
 
64
 
! Отговори
Петров преди 8 години
Това е така, защото стане ли въпрос за ниските заплати РАБОТОДАТЕЛЯ ни казва ,като не ви харесва, вратата е отворена и никой не задържам незаменими хора няма. Ееееееееее то скоро никакви хора няма да има само депутатите и пенсионерите.Пък тогава да видим как едните ще плащат на другите.
3
0
 
16
 
! Отговори
Sindy cat преди 8 години
Kvo reklama na moka-mola li e?!:-):-):-):-)Plamen Dimitrov i bezbroinite bezdelnici krai nego da otivat na overloga ili na mashinata za kopchetata za boxerki:-):-):-), da brodirat sarchica na bikinite za vlubenia praznik!:-):-):-):-)
2
2
 
60
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
Дам... 600лв е почти като 2000 паунда...
1
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По голяма измислица от това за този регион не бях чел. " В шивашки цех в Търговище заплатата е над 600 лв. за 8 часов работен ден, при осигурен транспорт и ваучери за храна. Служителите могат дори да се възползват от услугите на масажистка, зъболекар или фризьор, ако имат нужда."Работодателите са започнали да стават все по добри в лъжите, истината е защо Българина бяга е че не плащат.