До Гергьовден работим за държавата, след това – за нас

Датата е просто символична, показва кога хазната е пълна
9 яну 2016 07:45,
29
До Гергьовден работим за държавата, след това – за нас
Снимка: Архив Bulphoto

През 2016 г. българите ще работят до 6 май, за да си платят данъците към държавата. Метафорично това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, пресметна Институтът за пазарна икономика.

Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2016 г. българите ще изработват средно по 241 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2016).

Следователно през текущата година са необходими малко над 126 дни, за да се изработят предвидените над 30 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,8 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства, посочват анализаторите на института, пише "Дарик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: данъциработахазна6 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА РАБОТИМ ДО КОЛЕДА ЗА ДЪРЖАВАТА, А ПОСЛЕ ЗА НАС
14
0
 
18
 
! Отговори
Sensei преди 8 години
Christianskata carkva v Germania raboti skromno i polezno za bagoto na horata i obstestvoto v germanskata darjava.V Bulgaria naobratno. Bulgarskata bedna darjava i bugarskiat beden celokupen narod raboti za christiaskata bogata samovulbena koravosardechna carkva da si boidisva nonstop stenite i tavanite i da varti siva ikonomika.Christianskata carkva i germanskata darjavna administracia imat uspeh s skromni deistvia v polza na blagoto na horata i obstestvoto. Ogromnata Razlika s Bulgaria.
13
0
 
21
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Да ама аз не искам да работя за държавата защото не виждам държавата да работи за мен. Това което виждам от пишман управленците и цялата бизнес-медийна сюрия е на първо място поход за лично забогатяване а стратегическите национални интереси, добруването на хората и възхода на нацията е на трето място. Казвам трето защото на второ е принадлежността им към външни формирования и алианси. Така че какви задължения имам към такава държава на чието ръководство нямам вяра?
12
0
 
20
 
! Отговори
gost преди 8 години
Вярват си
11
6
 
20
 
! Отговори
Дуле Савич преди 8 години
Това са некви глупости заради мишките, които крият данъци и осигуряват работниците си на минималната, а останалото плащат под формата на пликчета под масата. Всъщност да му мислят тия дето са се хванали на това хоро, защото като дойде време да вземат пенсии ще вземат по 100-150лв пенсия и ще мрънкат, че не им стигат за нищо.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просто не сме народ
9
1
 
26
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Всеки българин ще извади от джоба си 4857 лева през следващата 2016-та година и ще ги даде на държавата.Издател на "касовата бележка" е Министерски съвет, времето е 2016-та година, а сметката е на база на предложения от правителството проект на бюджет за следващата година.Това показва анализ на Института за пазарна икономика.България потъна в спиралата на дефицитите и новите дългове в публичните финанси. Дефицитното харчене и трупането на нови дългове е на път да се превърне в зависимост"
8
1
 
32
 
! Отговори
fakt преди 8 години
Погледнато фактически, работим за да издържаме една грохнала администрация! На всичкото отгоре същата тази подчинена на Народа администрация стопява т.н. стопанска далновидност у своите граждани! Увеличаването на някои ставки като минимална заплата и пенсия е стопено още преди да влезе в сила от утвърдените минимални изисквания за пенсия, увеличението на данъците, които още никой не знае какво ще е то, завишаването на някои такси и акцизи и не на последно място липсата на работна ръка
7
8
 
20
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Като немате пари у джобетата че работите повече бе,кво само плачете от данъци!
6
0
 
29
 
! Отговори
айде,де преди 8 години
До Гергьовден работим за държавата и управниците,а след това само за субсидии на партиите за избори(разбирай купуване на изборите).
5
3
 
20
 
! Отговори
РБ преди 8 години
До ХА ХА ХАТи си глей тебе си бе!
4
3
 
19
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Винаги е било така!Ни са блещете! :)))
3
4
 
31
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
По времето на "турското робство" българинът работеше само до 4 Февруари за султана! След това - за себе си!
2
0
 
24
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
В деня, в който НОИ ти връчи пенсионната заповед, разбираш, че всяка година до Димитровден си работил за " н.в. РБ "--- и от там нататък, чак до Нова Година, за себе си !!!!!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата на дръвника!!