След 5 г. без педиатри и сестри?

Според руско издание ни заплашва криза за медици
124
След 5 г. без педиатри и сестри?
Снимка: архив, БулФото

Броят на дипломиралите се по медицина студенти в България почти съвпада с броя на лекарите, напускащи страната, която е изложена на риск след пет години да остане без педиатри, хирурзи и анестезиолози, посочва руският в. "Комсомолская правда".

Намерението си да напуснат страната са заявили над 500 лекари, пожелали да получат сертификат за работа зад граница от Българския лекарски съюз. Предпочитано място за работа за българските медици са Германия и Великобритания.

Но през 2015 г. все повече български медици се отправиха и към северните европейски страни. Български лекари емигрираха дори в Япония, Австралия и Нигерия.

Зад граница отпътуват и български специалисти, които до неотдавна имаха добра реализация в България - акушер-гинеколози и отфалмолози, посочва вестникът.

Увеличава се и броят на медиците с повече от една специалности, които напускат страната. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
9
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 33Да, знам. Руснаците не изпитват нужда от лекари... защото си лекуват всички болести с водка.
23
1
 
9
 
! Отговори
iliyan преди 8 години
to kakto virvi i bolni nyama da ostanat....
22
15
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
Бе що пак трябва да ни интересува какво пишат руските медии бе?Руските медии отразяват мнението на режима на другаря Путин.Там убиват журналисти ако изкажат свободно мнение.Това ли са ни критериите за осведоменост???Виж, разбирам поне да бяха споменали че български лекари заминавали да работят в Русия, тогава щеше да бъде друго, има за какво да пишат.Дори за Нигерия заминават нашите лекари но не и за Русия, защо така бе, братушки? Тцъ, тцъ, тцъ! Ай, ай, ай!
21
5
 
28
 
! Отговори
BG преди 8 години
Е, нали запазихме всички права за високи заплати, ранно пенсиониране и прочее на военните и полицаите, дето точат парите на държавата !!! Щото те са ценните за България ! Къде е проблема ?! Що са ни "някакви си лекари" ?!Така, значи следващия път като се разболеете - бегом в най-близкото районно управление или поделение и там ще ви излекуват ценните за България "специалисти :))))) Естествено че лекарите ще бягат - една фуражка с основно образование взима в пъти повече от един млад лекар !!!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2 Не е не обходимо заплатата но млад лекар да е точно 2 000,а на специалист точно 5 000 лв.!Нека просто всеки който учи за нещо,да знае какви са правилата на играта,ако ще и за 50-60 год. напред и какъв път трябва да извърви за да заслужи,ако е необходимо и 10 пъти по-висока заплата!
19
1
 
27
 
! Отговори
68407 преди 8 години
Съграждани и съселяни, лекарите са само видимата част на проблема, и ни вълнува само и единствено защото ни е страх за СОБСТВЕНАТА кожа. Изчитане на кадри има във всички сектори, инженери, икономисти и то само добри кадри. Липсата на лекари води до бърза смърт, докато липсата на останалите специалисти ще доведе до вашата както и на вашите деца бавна и мъчителна смърт от недоимък.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравна ГЕРБ- реформа:"Пръстови отпечатъци и вазелин за всеки""Всеки втори мигрант- лекар"Останалите- архитекти и инженери( военни)
17
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да направят началната заплата за млад лекар 2000 лв, а на лекар със специалност - поне 5000, и проблеми няма да има. Също и *** да разбере най-накрая че е зависим от лекарите, и да се научи да се държи добре.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще си внесем руски лекари, ама те бягат в щатите
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След гинеколозите скоро работа започват и проктолозите - мигранти.За радост на българските мъже.Така най- послепосле и тук- безплатно медицинско обслужване
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберугите- мутряги искат лекарите в България да мизерстват.Нормално.Важни са само привилегиите за милиционерите
13
6
 
6
 
! Отговори
свали си очилата преди 8 години
до пфуНещо си се объркал става въпрос за белградска болница ,но за вас соро$оидите нерде Белград , нерде Белгород.
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най- напред на Захад заминаха ц.ига.ните ни. Не сме протестирали.Ама сега и лекарите и сестрите се изнизаха нататък.Е, нали ни внесоха мигранти.Главно хирурзи( "работят" с ножове на Лъвов мост) и гинеколози( преглеждат по прощадите както и на гара Кьолн)
11
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кардиолог или невролог под 1000лв.няма! И това е минимума,стигат до ....много добро заплащане ако е кадърен!За само завършили и пълни абичи не е задължително да взимат хиляди!Справкаимам познати невролози и не се оплакват!
10
3
 
20
 
! Отговори
as преди 8 години
Колко българи и с какви професии са извън бг. Пазарна икономика. Щом берача на ягоди се сеща къде да бере защо лекаря да не се сети къде да лекува? Евродепутатите от бг коват бъдещето на Европа за не по малко от 17000 евро месечно.
9
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално при тези мизерни заплати. След 5 години ще останат само милиционерите тука, предвид тяхното заплащане и привилегии, които отдавна ги няма по другите сектори...
8
2
 
21
 
! Отговори
знаем още, че преди 8 години
Обучение за вземане на медицинска специалност е платено. 30 лв.дневно. - минимум 2 години.За придобита медицинска специалност( кардиолог, невролог..) заплатата веднага "скача" с цели десет(10)лева.Не коментирам
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се загрижили за нас тия руснаци бре!?Или пак е пропаганда?!Каквото е тук ние си го знаем.Аман от загрижени за нас!Вижте вас си че май цъфнахте и вързахте!
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите били " съмнителни" и затова , за доказателство, че лекуват болни, при влизане в болница се искат лични карти.Ех, като дойдат бежанците- нали са лекари и инженери. Ще ни лекуват безплатно.Гинеколозите вече почнаха.Нали 300 жени бяха "прегледани" безплатно на Нова година на гарата в Кьолн.
5
12
 
13
 
! Отговори
всички бягат преди 8 години
Спорно е до колко у нас има кадърни лекари ,а като прибавим бялата и фармацевтична мафия не знам дали изобщо болните имат някакъв изход освен на горе. И между другото не знам у нас някой политик или дупетат да е емигрирал.