Цветомир се върна 5 пъти от отвъдното: Видях смъртта!

44-годишният мъж обещава вече да живее на по-бавни обороти
17 яну 2016 19:30,
44
Цветомир се върна 5 пъти от отвъдното: Видях смъртта!
Цветомир във ВМА. Снимка: "Труд"

Четири пъти Цветомир изпада в клинична смърт в четвъртък заради остър инфаркт. Но и четирите пъти се връща от пътя си към отвъдното.

10 години по-рано пак мониторът в реанимацията на ВМА показва същата права линия, т.е., че мъжът си отива от нашия свят. Но лекарите го спасяват.

Днес Цветомир живее шести живот - точно като по филмите. Само че за него и екипа на Военната болница преживяното е 100% реалност, изключителен шок и борба.

"Преди 10 години, когато за първи път съм изпаднал в клинична смърт, видях смъртта и белия тунел. Да, наистина го видях, и то неведнъж - на път за ВМА и в шоковата й зала. А вчера (бел.ред. - в четвъртък) сякаш започнах да летя. Изпаднах в безтегловност, но в същото време разбирах, че си отивам завинаги".

Така започна изповедта си пред "Труд" 44-годишният Цветомир Георгиев от София.

"Помня, че лекарите ми направиха електрошок. Усещането е, сякаш те бият. Докторът ми каза: "Не заспивай", но аз не можех да се противопоставя на залялата ме лекота. После сякаш започнах да се разпадам и аха да заспя. Тялото ми стана много слабо, но успях да хвана ръката на доктора".

"Точно така беше, изключително драматично", потвърди инвазивният кардиолог от ВМА д-р Николай Илиев, поставил стент на покосения от инфаркт мъж. А в живота Цветомир е щастлив баща на 19-годишна дъщеря и с успешен бизнес.

"Случаят на пациента е много рядък. В практиката си съм се сблъсквал само с още един подобен", коментира ген.-майор Николай Петров, началник на ВМА. И наистина, всичко около Цветомир е като невероятна история.

Късно в четвъртък проф. Петров влиза в реанимацията, която дълги години оглавяваше, за да види болните.

"Знаех, че в първа зала лежи мъж с коронарография и поставен стент след остър миокарден инфаркт, тъй като във ВМА вече шести месец работи отделение по инвазивна кардиология", обясни ген.-майорът.

Той отишъл до Цветомир и тъй като мъжът бил от малкото пациенти в реанимацията, които са в съзнание, го поздравил.

"Винаги обменям по няколко думи с болните, тъй като това им дава кураж. Мъжът ми каза: "Здравей, докторе". Попитах го дали се познаваме, а той отвърна, че не може да съм го забравил - преди 10 години бил пристигнал в реанимацията на ВМА с разкъсан черен и бял дроб. Добави как се казва, но аз все още не можех да си спомня за него", разказва генералът.

Пациентът добавил, че тогава преживял опит за убийство, защото бил намушкан с хладно оръжие на няколко места.

"Отново му казах, че не го помня, а той отвърна: "Как не помните, та, вие ми спасихте живота?!", изрече проф. Петров. Тогава лекарят замлъкнал, защото подобна благодарност няма цена. А когато се насочва към другите зали, професорът научава, че пациентът буквално се е върнал от оня свят.

"В четвъртък бях в "Дианабад", когато започна да ме пробожда силна болка в гърдите, цялата ми ръка изтръпна, най-напред ми стана топло, а после студено. Тъй като имам доверие единствено на ВМА, приятелите ми за пореден път ме доведоха тук", каза Цветомир.

Лекарите веднага го приемат в шокова зала, а там три пъти на монитора се изправя линията му на живот.

"Той изпада в клинична смърт, защото сърцето спира да работи, а с него и циркулацията на кръв в организма (това е т.нар. асистолия). Но и трите пъти колегите го извеждат от нея. Въвеждат го в ангиографската зала, където мъжът за 4-ти път изпада в клинична смърт. И пак е върнат към живот", изброява ген.-майор Петров. За щастие фаталните периоди не са били продължителни и затова Цветомир сега се възстановява.

Днес се чувства много добре. Казва, че е прекалено темпераментен и много се пали, но след случилото се със сигурност ще живее на по-забавени обороти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
47
 
! Отговори
хХх преди 8 години
Съчувствам и му пожелавам скорошно оздравяване... същото съм го изживявал и азе ( но не в Бг ). и в момента съм със два инфаркта и общо 5 пъти в интензивното барабар с 5 пъти ангио. Стискам му палци.
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важните новини както винаги ги няма - и този сайт не прави изключение от другите мижитурки!
11
26
 
11
 
! Отговори
ЧЕЗ преди 8 години
До Б. Борисов:Г-н Председателю, тоя пациент не може да си плати само тока, с който лекарите го връщаха от "оня свят".Ако ВМА ни заборчеят, моментално ще им спрем електроподаването и дано предупредят пациентите на командно дишане да си поемат дълбоко дъх, че иначе жалба им майка!
10
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д-р Петров би трябвало да бъде министър на здравеопазването!!! Този човек е толкова достоен, умен, прекрасен мениджър, че би бил отличен премиер, а би вършил и отлична работа като президент! Жалко че подобни хора не управляват държавата, а само хора за които нямам коментар.Толкова са жалки.
9
21
 
16
 
! Отговори
Б. Борисов преди 8 години
Аз като ви говорих за сланината и ракията, вие не ми вярвахте! Добре са го опраскали тоя. Сега не може да си плати сметката!
8
1
 
108
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ето, че и българските лекари са достойни за уважение. Не само за ругатни, обиди и бой !Браво на екипа дето е върнал човека от товъдното !
7
8
 
38
 
! Отговори
НЗОК преди 8 години
Добър опит, но ще ви платим само едната клинична пътека! Не може човек да умира три-четири пъти и вие да твърдите, че го връщате към живота!
6
14
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаш пари - живееш, немаш пари - бял тунел със светлина.
5
1
 
126
 
! Отговори
терзийски преди 8 години
И при мен след много тежка катастрофа през 2003година се случи същото.Умирах,/беше ми студено,чуствах лекота/издигнах се високо и се видях на носилката.Във ВМА ме върнаха към живота.От тогава помня и генерал Петров.Основна е заслугата му да съм жив.През 2014 година временно работех към МО и на един празник на ВМА лично отидох и го поздравих,за него беше чест,както и за мен.Велик ЛЕКАР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващ път няма да има.......
3
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименZASHTO LI NE HARESVAM LIKARITE
2
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OTKADE IMA PARI DA OPLASHTA,MENE NE ISGONIHA VEDNAGA,ZASHTOYTO IMAM-NEMAM PARI.STRAHYVAM SE DA PISHA POVECE.
1
4
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво и поклон на лекарите!