Семейство и култура – оттам ли идва насилието?

Психолог: Когато децата ни нямат ценности, лесно рушат!
19 яну 2016 21:41, Анисия Иванова
53
Семейство и култура – оттам ли идва насилието?
Архив: Булфото

Когато млад човек стане насилник, причината се търси в семейството и заобикалящата го култура. Това обясни психологът Георги Добринов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. Според него по-лесно в живота е, когато нямаме ценности и рушим - "по-лесно е да чупиш една тухла, отколкото да я направиш".

"Когато има криза, субектите, които се намират в нея, не знаят какви действия да предприемат. Поради тази причина хората, които правят тези актове на насилие, нямат в себе си сигурност. Това по никакъв начин обаче не ги оневинява. За да се стигне до този момент, има много несвършена работа", добави Добринов.

Семейство и култура - оттам се подават ценностите, от които берем плодове. Като възрастни ние даваме много обещания и когато не ги спазваме, децата растат в среда, в която разбират, че правилата важат за някой друг, но не и за тях, обясни Добринов.

Според психолога вижда се една безнаказаност не само на престъпниците, а на всички нива - това е едно заучаване на хората, че има безнаказаност.

Лошото е, че голяма част от младите хора на България растат в среда, в която няма спокойствие, обясни психологът.

Канализирането на енергията, особено в тийнейджърска възраст, е един изключително важен момент за всеки един юноша. Там някъде се къса връзката със семейството и с обществото, добави експертът по сигурността Румен Ралчев. Той коментира и това, че винаги е възможно масовите безредици и контролът върху група хора да бъде изпуснат.

"Когато има масови събирания и особено с цел някаква ескалация, напрежение, което се очаква или вече има - хората сме така устроени, че губим контрола си и има много наблюдения затова. Има данни за хора, които никога не са извършвали нещо нередно, но в такива обстоятелства, повлечени от тълпата и от организаторите правят такива безобразия, че не могат да се познаят", добави Добринов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 16 Тео, разочароваш!"Кой от нас е по-големият ***" И тук иронията, че смятам и мен и баща ми за хубави хора не я усети?????А те имах за мъдър проницателен младеж!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 16Тео, веднага ми кажи къде се самосъжалявам? Бързо!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тео, сега ще ти кажа едно- баща ми не ме е възпитал! Просто съм взел неговия характер...без биенето. Но не го и мразя- въпреки, че ме е бил много. Той ми е баща. Говоря по темата- първите 7- 12 години ако бяха фактор, то тогава и аз да биех децата си, както ме биеше моя баща. Разбра ли сега защо не съм съгласен с тоя писал темата, Нинджо?
14
0
 
0
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Още по-лошо ... имате ниска оценка както за себе си, така и за баща си. "Кой от нас е по-големия ***". Съветвам ви да се концентрирате върху нещата, в които сте добър и ви правят удоволствие. Всеки човек има достойнства, но вие се самосъжелявате - живота е твърде кратък, за да го изразходваме в глупости. Животът е тук и сега, а не вчера. Човек си прави изводите и продължава напред. Пожелавам ви го искрено. Сайонара и успех! Аз бях до тук!
13
0
 
0
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Грешката е моя.Очевидно не съм се изразил правилно,или по-точно не съм разбрал какво имате в предвид.В първия пост пишете,че баща ви ви е биел,във втория ви е пребивал.Явно вече сте взели живота си в ръце и зависи от Вас дали ще простите или не,ако има какво да се прощава.И аз съм бил хлапе,и аз съм правил глупости,и мене са ме пердашили за щяло и нещяло.Но НИКОГА няма да нарека баща си ***. Пак казвам, информацията е оскъдна, но ако нямаме уважение към по-възрастните от нас за къде сме?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 12 И аз говоря точно по темата, Тео. Много сте ***, г-не!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до ТеоБаща ми който ме е пребивал от бой като малък, ме е възпитал? Тео, вие сте олиго.френ!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не го слушайте този пуснете си "Красная Кабала" в тубата.. Масово хората в момента са Гейове , Наркомани , шизофреници , алхохолици.. или Извращенци .. тези хора създават подобно поколение болни хора.. .. Навремето за такива е имало Инквизиция , Сталин ..
9
3
 
0
 
! Отговори
Teo преди 8 години
До Анонимен'Баща ми ме биеше за щяло и нещяло като малък.Той не пиеше!Сега аз пия доста ,а не мога да посегна на децата си каквото и да направят.Кой е по-големият *** от двамата ни?'На този въпрос е много трудно да се отговори,но от оскъдните факти,които сте задали,клоня по-големия *** да сте ВИЕ!Поради две причини-използвате нета за кошче за душевни отпадъци и второ използвате неприемливи епитети за човека,който ви е възпитал. Или се абонирайте за в-к Лична драма или бъдете мъж!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vbox7/play:5364f116
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баща ми ме биеше за щяло и нещяло като малък. Той не пиеше! Сега аз пия доста , а не мога да посегна на децата си каквото и да направят. Кой е по-големият *** от двамата ни?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добринов, плямпаш пълни глупости- като дете съм тормозен много от баща ми, бит съм зловещо и сега като съм вече на години никога не съм се замесвал в събирания на улицата където разни от.репки скандират за мъст, и искат някой в гроба. Не се събирам с хора които си търсят емоциите на площада. Гледам си живота, ям си, пия си, гледам си жената и не ме намесвай сред тия агхресивните! Аз там нямам място.
5
0
 
0
 
! Отговори
земетресение преди 8 години
Защото се губи почва под крака и започва да ври главата,за съжаление ...
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроса е страх ли ги е сайтовете да коментират истинските новини, или им се заповядва отгоре да не пишат за тях - както виждаме става и в този случай. Обща тема, която бяга от действителността.
3
0
 
12
 
! Отговори
тв преди 8 години
1.семейство 2.роднини и съседи 3.училище 4.общество от там започва всичко!
2
3
 
7
 
! Отговори
Kолега -психолог преди 8 години
Бла , бла , бла , 4 години ги четох тия общи приказки и никъде няма решение на проблема
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време даскалите ни биеха като правим бели и станахме хора.Сега даскала няма право даже да му повиши тон на кандидат-терориста......ми кво друго да очакваме да стане като пораснат?