Махат Паисий Хилендарски от учебниците за 6 клас

Без "История славянобългарска" в литературата и учебника по история
Обновена: 24 яну 2016 08:14 | 24 яну 2016 07:49, Красимир Ангелов
111
Махат Паисий Хилендарски от учебниците за 6 клас
Снимка: Булфото

Емблематичната "История славянобългарска", както и възрожденските "Къде си вярна, ти любов народна", "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене", падат от учебника по литература за 6-ти клас, съобщава "Труд”, като се позовава на публикуваните от Министерството на образованието програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас.

Най-сериозни са промените в учебниците по литература за 6-ти клас, сочи проверката. Така например стихотворението на Христо Ботев "Хайдути" се мести от 6-ти в 5-ти клас. От учебниците за 5-ти клас пък отпаднаха "Родната реч" на Иван Вазов и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Тези две произведения ги няма в програмите нито за 6-ти, нито в 8-ми клас.

Началният текст на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, не е предвиден за изучаване в новата програма. Така младите ученици няма да обогатяват знанията си за Паисий Хилендарски, но за сметка на това по-рано ще се срещнат с “Робинзон Крузо”.

"Това е безкрайно значимо, защото с тези жестове на неглижиране и зачертаване на такива фундаментални за българското самосъзнание текстове се преструктурира националното мислене", посочи пред "Труд" Цецка Петрова, учител по български език и литература в 119 СОУ.

На практика обаче все още не са публикувани всички учебни програми и така не е ясно какво отпада окончателно от учебниците в средното образование и какво ще остане. В края на миналата година бяха публикувани програмите за 1-ви и 5-ти клас, а сега Министерство на образованието публикува новите учебни планове за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Повечето учители обаче недоумяват защо промените се обявяват на парче.

Сериозни промени ще има и в учебните планове по история. Така учениците в 6 клас вече ще учат родна история, която ще обхваща периода от създаването на българската държава при хан Аспарух до краят на Второто българско царство при Иван Шишман.  В момента учебният материал по история за шести клас включва периода от Възраждането до Руско–турската освободителна война.

Учебният материал в момента включва делото на будителите Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, както и на революционерите Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски и др. Според новите проекти обаче тези уроци ще бъдат отложени в по-горен клас и шестокласниците вече ще учат по-ранната българска история, съобщава “Монитор”.

Наблюдатели вече посочиха, че готвената нова програма по история напомня много на тази, по която се е учила през 70-те и 80-те години на XX век, когато също се е спазвал хронологичен ред.

Сериозни промени предвижда и проектът на учебна програма по история за осми клас. Според нея учениците ще изучават материал, който в момента попада в учебниците за 9-ти клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ентусиазма за промени е много прозаичен,пари,ама много ,интереси също,като се започне от издателски и се стигне до хотелиерски.Всичко е по програми,добре обезпечени.
47
8
 
0
 
! Отговори
114 преди 8 години
До До 14Моята "глупост" е описана от десетки историци от онова време и в хрониките на византийските хроникьори по същото това време, а твоите от къде идват ??? Прочети История на Византия, и щи видиш колко такива народи като нашия са били в пределите и !!! И как всеки народ си е имал владетел /цар/, но всички са били подвласни на Севастократора - Василевса !!! Можеш да видиш и с колко такива бунтове и войни е водил той с тези царе, но те пак са били във пределите на Византия !!!
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мамка им османска гнъс! Няма нищо свято за тях, неверници!
45
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 14. Изкуствен балон ти е главата, въздух под налягане. Даже не правиш разлика между самоличност и самосъзнание.
44
0
 
19
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Престани да бълваш глупост след глупост! Всеки народ си има история. Ние сме един от малкото народи, които имат собствена държава в древността, а робството си е робство и нищо не ще го заличи.
43
18
 
1
 
! Отговори
14 преди 8 години
До 6306Да престанем да се перчим с изкуствени балони като тази история, защото ставаме смешни ! Ще кажеш - да ама благодарение на нея не сме изгубили самоличноста си !? Но това също е смешно и съвсем невярно !!! Какво да кажат тогава Сърби, Харвати,Словенци, Унгарци, и т.н. Те защо не загубиха самоличноста си през същите тези векове на "робство" както пишете вие ? Ами Полша ? Която също е била 500 г. под Шведско "робство" ? Защо поляците не загубиха самоличноста си ??? Стига глупости !
42
16
 
1
 
! Отговори
14 преди 8 години
Не се срамувайте от историята си ! И тя е както на другите народи в Европа ! Нищо различно !!!Лошото е че си прешиваме самочувствия които веднъж не са верни, и второ са смешни !!! Вместо да се гордеем че сме били достоен народ в рамките на Византия, а преди това на Римската империя, така както са били всички народи на Европа, ние се правим на Великото джудже което се бунтувало от време на време незнайно защо, и с това се мислело за велико ? Що за глупост е това ???
41
0
 
3
 
! Отговори
6306 преди 8 години
се прекланяме и с което ужким се гордеем!
40
0
 
8
 
! Отговори
6306 преди 8 години
Посещавал съм многократно българския манастир св.Георги в Атон,където се съхранява оригинала на Паисиевата история,дори съм имал възможност да пребивавам за кратко в неговата библиотекалОт разговори с монасите съм чувал,че на големи църковни празници и особено на храмовия празник на манастира,не можеш да се разминеш от официални гости между които и много политици.Някак изкуствено изглеждат нещата отедна страна да се правим на големи християни,а от друга с лека ръка да зачеркваме това пред което
39
18
 
1
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 8 години
Ха-ха че каква история ума българия!? Тя е искуствено създадена след руско-Турската воина. Защо не се учи за Тъмражката република и Вьзродителният процес?
38
11
 
1
 
! Отговори
До Паисий преди 8 години
Кой може вече да каже каква е истината и коя е истинската История на Паисий, след като още преди години беше открадната и дълги години /през комунизма у нас/ беше скрита, а в Атон е бил сложен дубликат за да не се забележи липсата и ???
37
2
 
11
 
! Отговори
мачу пикчу преди 8 години
Реформаторите не стават явно за нищо и последното нещо което ще направят е убийството на българското самосъзнание.... Москов и ваксините действат физически.....Бойко махни ги или няма да гласуваме за теб...
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА ти вземи и прочети какво е писал Паисий, а не някаква си уикипедия или редактирани според политическата обстановка преиздавания на историята му.
35
3
 
6
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Напълно съм съгласен с промените. Хубаво са извадили Паи се Календарски, но на негово място е трябвало да включат различни фигури от началото на демокрацията, както сивия сектор, така от зародилата се тогава поп-фолк култура.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четете бе хора, четете ! Отворете уйкпедията и ще видите три различни наименования на тази "история", а те са - "История славеЙноболгарская", "История славЕноболгарская" и "История славЯноболгарская" ????? Кое от тях е вярно ??? Или всеки си е писал и добавял това което му е харесвало или му е било угодно ???
33
0
 
17
 
! Отговори
селчо преди 8 години
Остава ни сами да си учим децата на родолюбие,с тиквите няма да стане!
32
4
 
12
 
! Отговори
Паисий преди 8 години
докога "Историята" на Паисий ще я наричаме "славянобългарска", истинското и име е "СЛАВНОБЪЛГАРСКА", по времето на написването и никой не е говорил за славяни, руснаците по-късно започват да ескплоатират идеята за панславизма
31
0
 
14
 
! Отговори
възраждане преди 8 години
Защо ревете бе, на ***, турците и другите мюсюлмани дето Боко ни го докара и още иска не им трябва българско образование, самочувствие и национално самосъзнание. Този Закон за училищно образование и това министерство/МОН/ и правителството на ГЕРБ имат за цел да ликвидират българската нация и да остане само територията.
30
1
 
19
 
! Отговори
Точно това искат преди 8 години
Танев Предател п....з ква е тая реформа бе къв професор си ти сминдух.... Ей *** ви герберастка да . По лошо и е от турско робство.... Абе вишло се е че докато нема строшени глави оправия няма да има...
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TulskiКое точно не знаеш ??? Едва ли има някой който да не знае историята такава каквато е и се изучава в цял свят !? А там ясно и доказано е записано че нашия народ е бил част от Великата Римска империя ! Знаеме за разделянето и /също факт/, и знаем кои я превземат, и то без война, а от вътре - т.е. от народ който е бил част от нея също както сме били и ние !Кое друго не е ясно ? Това че царете ни са били управители на провинция във Византия или нещо друго ?