Българинът – страхлив и(ли) безразличен към насилието

Всеки четвърти смята, че сме напълно апатични към страданието на другите
Обновена: 27 яну 2016 18:13 | 27 яну 2016 17:52, Красимир Ангелов
77
Българинът – страхлив и(ли) безразличен към насилието
Снимка: Булфото

Случаят със смъртта на 18-годишният Тодор от Враца за пореден път повдигна въпроса за насилието на улицата и борбата с него. Дори да оставим настрана въпроса кой кого и колко е бил, шокиращ остава фактът, че на боя е имало доста свидетели, които просто са наблюдавали и снимали трагедията на улицата.

Само преди ден пък шофьор нападна с бокс шофьор на автобус в София. Пред погледа на десетки пътници. Още пресен е случаят в началото на месеца, когато тинейджър преби брутално пътник в автобус в Бургас заради направена забележка към гаджето му. Отново пред хората, пътуващи в автобуса.

Безразличен ли е българинът към насилието по улиците? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели преди седмица.

Очаквано анкетата, в която гласуваха близо 2040 души, събра доста полярни мнения.

Мнозинстовото от отговорилите – 34%, смятат, че българинът не е безразличен, но се страхува какво би му се случило, ако се намеси в разгорял се конфликт на улицата.

Други 30% също изказват подобно мнение, като споделят, че насилието напълно е завладяло улицата у нас и сам човек без подкрепа не може да направи нищо в такъв критичен момент.

Не липсват и тези, които са крайно критични към поведението на българина, защото според тях той е напълно апатичен и не помага на човек в беда. Това смята почти всеки четвърти, отговорил в анкетата ни – 24%.

Едва 5% са тези, които са твърде убедени, че българинът е състрадателен и помага винаги, когато може. А щом не го е направил в тези случаи, значи явно не е имало как.

7% от останалите пък са категорични, че от единични случаи не може да се правят заключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито е страхлив ,нито безразличен.Той е неадекватен-Няма идея какво трябва да направи.За съжаление е неадекватен не само към насилието към улиците.
10
9
 
7
 
! Отговори
tal преди 8 години
Българинът се тресе от страх. Не слиза от колата, защото го е страх да ходи по улиците.
9
9
 
7
 
! Отговори
as преди 8 години
Българинът е страхлив, като заек. Някой ако преминава с кола на червено и му отнема предимството не застава пред колата, въпреки че има предимство. Ако не беше страхлив щеше да изкочи пред колата да я спре с голи ръце и да накаже шофьора, който му отнема предимството.
8
11
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Българина е страхлив, ако не беше, държавата ни до сега ще ше да бъде на много добро ниво, а ние сме в дупката.
7
13
 
8
 
! Отговори
eadarbiznesmen преди 8 години
Българинът е много страхлив. Моите работници работят усърдно за минимална заплата. Като им кажа, че ще уволня някой и той започва да работи извънредно по собствено желание без заплащане. Някой ако иска увеличение му казвам да напуска и той остава. Винаги имам свободни работни места.
6
5
 
6
 
! Отговори
Бате Той преди 8 години
Тук въпроса не да си в тъмна уличка където освен двамта дето се малтят и теб няма никой , а на сравнително оживено място където има много хора. Ако няколко човека се намесят не виждам какъв е проблема.
5
5
 
8
 
! Отговори
Мисля че страх Няма! преди 8 години
Не Българина не е Страхлив!!! Ще изтърпи всичко само и само да не се лее кръв и да не умират хора... Това не е Страх...
4
0
 
2
 
! Отговори
adasd преди 8 години
Имаме сили да бъдем!Нямаме сили да дадем!Народът ни държи фронта,но няма сили да мръдне!Спомнете си гръцката митология и Херкулес и Атлас!
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е че българинът е сеирджия.Той може само това и другото което може е да се пресмива на другите.Ние не сме задружен народ затова сме и на това положение!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
един пич закъснял за среща, приятеля му го пита къде е бил. а той отговаря- абе идвам насам и гледам двама бият един- айй, и ти какво направи, помогна ли?- ее пребихме гота какво значи човек да се намеси, какви очаквания има обществото и пресата конкретно?
1
2
 
34
 
! Отговори
JJ преди 8 години
Каква апатия, каква съпричастност... Нали в 90% от случайте като се намесиш ти ще отнесеш тупаника! Всеки 2-ри е Рамбо с нож и бокс вече, и е нереализирана ММА звезда или мутраген.