Промените в учебните програми – случайни или обезличаващи

Едва 3% от читателите на Dnes.bg подкрепят новите програми
Обновена: 3 фев 2016 18:07 | 3 фев 2016 17:52, Красимир Ангелов
49
Промените в учебните програми – случайни или обезличаващи
Снимка: Булфото

Вече втора седмица промените в учебните програми по история и литература остават в центъра на случващото се в страната. Темите робство или съжителство, съдбата на "История славянобългарска" и "Даваш ли, даваш, Балкаджи Йово" предизвикаха истинско недоволство от хиляди българи, които се обявиха срещу готвените промени.

И докато дискусиите вървяха с пълна сила, на премиера Бойко Борисов му писна и реши да вземе главата на просветния министър Тодор Танев.

Решението му пък постави в трудна ситуация Реформаторите, които трябваше да обявят името на новия образователен министър. Е, това решение вече е взето и на Меглена Кунева се пада да продължи реформите в сектора.

В разгара на дискусиите екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели за тяхното мнение какви ги свърши МОН с идеите си за новите програми. Анкетата предизвика сериозен интерес сред нашите читатели, като в нея се включиха над 4 200 души.

Почти ¾ от отговорилите – 73%, са категорични, че скандалните твърдения в новите програми никак не са случайни и целят обезличаването ни като нация. Други 13% пък смятат, че промените са "поредна глупост, целяща да обърква и лъже децата".

Едва 4% от отговорилите смятат, че нищо кой знае какво не се е случило, а недоразуменията в програмите са просто малка некомпетентност на чиновници.

Други 3% пък си признават, че не виждат защо се вдигна толкова шум по казуса, след като в министерството си има експерти и най-нормалното нещо е те да вземат решения по учебните програми.

Едва 3 на сто от анкетираните харесват новите програми, защото според тях те са по-съвременни.

Останалите 4% от хората пък смятат, че няма особено значение какво точно пише в учебниците, защото надали някой ученик ще им обърне особено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
14
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Не бе, не е било робство, били са тука на "специализация" ама и така не се научиха на нищо. 500 години курс и да си останеш в "средновековието", трябва да се изучава като "прецедент" дори и в другите галактики. Yes, какво мисли по въпроса. Или тя разбира само от "дървесина" и "атомна енергетика"
5
9
 
4
 
! Отговори
Янев преди 8 години
КОЛКО МНОГО СМЕ УВРЕДЕНИ БЪЛГАРИТЕ ! ОТ МАЛКИ НИ УЧАТ.,ЧЕ Е ИМАЛО ТУРСКО РОБСТВО ! МАНИПУЛАЦИЯ - РОБИ СА ХОРА , КОИТО НЯМАТ КЪЩА ,НИВА, УЧИЛИЩЕ И НЕ ХОДЯТ НА ЦЪРКВА !!!! В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ЖЕСТОК ОСМАНСКИ РИЖИМ , НО НЕ И РОБСТВО !!! ИНТЕРЕСНО ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ СЕ НАТИСКАМЕ ДА СМЕ РОБИ ????? УНИКАЛНА ТЪПОТИЯ !!!!!
4
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Че не е случайно, не е! Със сигурнос е поредния опит за обезличаване на Българската История. Спомнете си опита да се отрече Баташкото клане! Но това е само 1 от проблемите на образованието. Това което обаче упорито прави МОН независимо какви се изредиха за министри е не да ги решава, а да ги задълбочава! Избирането на поредния "специалист" днес, като се има предвид лицето какво представлява, не се очертава "светлина в тунела" на образованието!
3
0
 
8
 
! Отговори
опаа преди 8 години
ЗАМ-ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР АСЯ ПЕТРОВА ОБРАЗУВА ПРОВЕРКА ЗА ГРАНДИОЗНИТЕ АФЕРИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО НА МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ. ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СХЕМА В САЙТА АФЕРА!- може би защото получените от Република Турция ваксини Пентаксим са на стойност 1 045 000 евро, а дарените от България БЦЖ ваксини са на стойност 40 000 000 евро. Малка разлика в милиони, които предварително са разпределени като комисионни между БОРИСОВ,МОСКОВ И МЕСТАН- може би защото посредникът при сделката е синът на Лютви Местан
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберастите изопачиха тотално българската история. Ама и те не са виновни - правят каквото им наредят от цнтъра по Евролиберастия в Брюксел. А пък материалът ги избира и преизбира, защото е ***. Така кръгът се затваря.
1
0
 
27
 
! Отговори
ами преди 8 години
Тези 3 процента /ако въобще ги има/са национални предатели!Как може да се дискутира дали е имало турско робство?Защо ГЪРЦИТЕ казват турско робство......защото си е било такова!!!!!!