А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...

Каракачанов: Задължителното военно обучение – в закон!
8 фев 2016 11:07,
551
А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...
Снимка: архив Булфото

Дебатът за и против военното обучение на българите продължава. Седмица след като стана ясно, че Министерството на отбраната обсъжда да води на военен отчет всички младежи над 18 години, на дневен ред отново изскочи идеята да се върне казармата.

Лидерът на ВМРО и зам.-шеф на парламента Красимир Каракачанов поиска тя да е задължителна за всички за половин година.

Още по темата

"Предложението всички мъже да бъдат в запаса е недовършено. Какво значи да се запишат? Добре – ще ги вкараш в компютъра, ще ги подредиш, ще ги разпиташ. Но от 2008 г., откакто е отменена военната служба, тези мъже нямат военна подготовка. За какво ще ги запишеш? За пушечно месо ли?", обяви Каракачнов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а обучението им се урежда със закон. Затова той предложи да се напише ясен закон за военното обучение.

"Разумно и нормално е това военно обучение да започне от училище – в 10, 11 клас като някаква начална подготовка, за представа. След това да се възстанови наборната военна служба в рамките на 6 месеца за всички български граждани", каза лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата, а 81%  - младите от гетата да отбиват казармата, получавайки някаква грамотност и трудова повинност.

Настимир Ананиев от РБ пък се противопостави на идеята за задължителна казарма и предложи да се въведе доброволно военно обучение.

"Ще видите колко много хора ще се запишат", каза той и допълни, че е правил проучване и е установил голям интерес.

Ананиев отхвърли и притесненията, че след промените в закона за отбраната от миналата седмица, турски военни самолети ще охраняват въздушното ни пространство. Преди дни депутатите позволиха българските военни да извършват съвместна охрана със сили на НАТО.

Ананиев обясни, че правителството ще решава с кого да сключи договор за охрана. "Въпросът е обсъждан с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция, Италия... С Турция не са водени разговори", каза депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
11
 
21
 
! Отговори
stasi преди 8 години
Твърдо против казармата! И да я приемат аз няма да ходя. Абе хора в кой век живеем та сте тръгнали да връщате казармата!?
262
4
 
5
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Да се служи под 6 месеца е неразумно: през този срок момчетата се учат да се справят без помощ от семейството и най-важното: да се справят в трудни ситуации,една от които е дългата служба в изолация. Ако не дай Боже стане война,никой враг няма да ги толерира за това,че са служили малко,а може да им наложи да са с години вън от домовете си без удобства,телевизия,ток и интернет. Тогава онези,които са свикнали на трудности и са обучени ще имат много повече шансове за оцеляване,отколкото останалите.
261
6
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
До ИвоЩе емигрираш,но ако си загубиш българското гражданство къде ще отидеш ?Всеки има права,но и задължения.
260
1
 
9
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Да: който защитава Америка е американски патриот,а който защитава Русия пък е руски патриот. Българските патриоти защитават ЕДИНСТВЕНО България- тях не ги вълнуват интересите на САЩ и на Русия!
259
5
 
3
 
! Отговори
до 404 преди 8 години
колко ти платиха ,за да ръсиш подобни глупости....за каква свобода говориш,когато сме най-бедната страна в Европа.....т.е. на гол тумбак да вадим чифте пищови....казарма и свобода са несъвместими противоположности.....
258
11
 
8
 
! Отговори
Исти преди 8 години
От 1944 до 1989 г. нашата войска по принуда бе сателит на Червената армия,но сега вече сме свободни и можем пак да имаме своя,чисто Българска армия с мобилизация на здрави момчета над 21 г. за разумен срок от 6-8 месеца. Младежи под 21 г. е престъпно да бъдат мобилизирани: на 18-19 г. още са почти деца. В Царска България не можело да влезеш във войската и да ставаш шофьор,ако си под 21 г.- същото е сега в Америка. Комунизмът не се церемонеше с децата и ги експлоатираше,но неговото време изтече.
257
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 400Защо да се откупваш,бе момче ?!?! Ти да не си роб, да не си нечия собственост ?!? Ако Боко се скара с Ердоган, ще си навреш д-то между сабите ли ?!? В контекста на предишни дискусии ни втълпяват, че сме били роби на турците, освободени от руснацине. Не, ние сме преди всичко свободни личности и българи и на никому нищо не дължим.
256
1
 
4
 
! Отговори
ДО опетков преди 8 години
ОБУЧЕНИ ОХРАНИТЕЛИ И ЛОВЦИ НЕ ИМ ТРЯБВАТ...ДААА СХВАЩАТЕ ЛИ АКО НАПИША ОЩЕ НЕЩО ЩЕ ГОСПОДИН *** ЩЕ МЕ ФРАСНЕ.
255
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България армия няма.Тия на снимката са шайка продажници,готови да убиват на другият край на светът за пари и по заповед на Пентагонът.То и униформите и чепиците са им само за пустинни терени и скалисти местности около пещерите Тора Бора.Разни *** гордо се бият в гърдите и викат *** натовски генерал.Хубаво е да има наборна войска да защитава Отечеството,ама да видим кое ни е Отечеството.Не си български патриот ако защитаваш интересите на САЩ.Тогава ще си американски патриот.
254
3
 
2
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Все-пак явно фашистки лъжи трябва да се трият, не да се уреждат лични сметки с цензура. Такива са например лъжите на Язе.
253
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да се въведе откупване на военната служба....защото аз искам да я откупя,но Каракачанов не каза колко ще струва.....за нищо на света няма да стъпя в света на идиотщината,пошлостта и цинизма....
252
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЯзеСъгласявам се с теб поради единствената причина, че доктора е казал да не ти се противоречи, за да не ти се проваля лечението.П.ПУнесъл си се с чатене и си забравил да си пиеш хапчетата.
251
6
 
2
 
! Отговори
rokoboko преди 8 години
До ЯзеМислим! Турция ще ги смаже всичките взети заедно!
250
7
 
11
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Та, така мили деца. Гърци и сърби са заставали винаги срещу нас даже с цената на собствената си гибел. Сега Турция открито иска възстановяването на "Румели вилает" което ми говори, че БГ рано или късно ще се превърне в бойно поле и сблъсък на интересите на всичките ни съседи. Ако си мислите, че НАТО ще ни помогне нещо сте се объркали. Да не говорим, че самото НАТО вече се пука по шевовете от противоречия. Въпрос на време еда се разпадне на по малки групи и на никого няма да му е до нас.
249
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този Каракачанов съвсем е изперкал....... ще изгуби от избирателите и привържениците си....те и без това не са толкова много...... и на следващите избори може да не са в парламента,ако продължава да говори такива нелепости....
248
1
 
17
 
! Отговори
опетков преди 8 години
В действителност в България и сега има цели две нелегални армии: 150 000 охранители и 120 000 ловци. Може да се дублират малко. Явно това са хора, които обичат да си играят с оръжие и да убиват за удоволствие. Безпроблемно ще се съчетаят в най-голямата армия на Балканите с малко военно обучение.
247
3
 
10
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Преди избухването на 2 св. война Гърция, Сърбия и Румъния са в съюз със Хитлер който им е обещал изпълнение на договора "Малката антанта". БГ остава неутрална до последно. Получава се така, че ако не влезем в съюз с Германия БГ ще бъде разфасована между съседите си. Съгласяваме се но с условието да ни се върнат земите заграбени след 1913 г. и да не пращаме воски на фронта. Румънците се съгласяват но Гърци и Сърби не и даже напускат съюза с Германия. След което биват укопирани от Германия.
246
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 8 години
Най-голямата заплаха за българите не е българското правителство нито българската опозиция. Заплахата за българите са НЕ българите и българите-пацифисти толерасти. Има ги много в този форум.
245
5
 
16
 
! Отговори
опетков преди 8 години
В социалистическата казарма нищо свястно не научих, нищо полезно, освен че казармата е пълна с крадци, мързеливци и некадърници, маскирани като професионални военни. По цял ден ни промиваха мозъка с великия СССР, техниката беше допотопна, съветска от ВСВ. Българската армия беше предназначена за пушечно месо за първите часове от евентуалната война. Стига хвалби и лъжи как там момчетата ставали мъже. Кръшкачите си останаха кръшкачи, подмазвачите също. Най-отвратителното беше "гонката" извращенията
244
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 8 години
"Ще видите колко много хора ще се запишат"Е тоя е мног *** Саше!То тая програма за доброволното записване я има и сега. Месец обучение клетв и те водят запас, даже и пари за дрехи ти дават в края на годината, обаче кандидати много няма.Никой няма да се жертва за тея онанисти.Тоя Анастасов сигурно не е служил, ама акъл дава.