БПЦ vs. държавата, 40 млн. евро ги скараха

Църквата против контрола над евросредствата за храмовете
10 фев 2016 11:00,
17
БПЦ vs. държавата, 40 млн. евро ги скараха
Снимка: Bulphoto, архив

40-те млн. евро от ЕС за ремонт на българските храмове скараха Светия синод и държавата. Дни след като синодът забрани на митрополии, църкви и манастири да кандидатстват за тези европари, вчера се оказа че Църквата е отказала и помирителната среща с министерството на земеделието, пише вестник "Труд".

"Среща на 08.02.2016 г. между министерството и Светия синод не се състоя. На представителите на Светия синод им е необходимо допълнително време за разглеждане текстовете на проекта на наредба, след което ще се проведе среща", съобщиха от ведомството на Десислава Танева. Експерт уточни, че представители на Светия синод не са дошли в уречения час и дори не предупредили, че отказват срещата.

Владиците били против изискването проектите да се подпомагат само ако преди това са одобрени от кметствата. В проектонаредбата е записано, че инвестицията ще получи "зелена светлина" само ако "дейностите, включени в проектите, съответстват на приоритетите на общинския план за развитие на съответната община, удостоверено с решение на общинския съвет".

Църквата била и против определянето на референтни цени за ремонтни дейности, чиято цел е да контролират да не се надуват разходите и да се източват европари. Свещениците посочили, че за реставрация и за възстановяване на стенописи могат да се въведат такива цени, но имало много специфични дейности, за които са неприложими. От агроведомството отрекоха информации, че се готвят да намаляват от 400 000 на 200 000 евро максималната стойност на проектите, които ще се подкрепят.

До 2020 г. един храм ще може да усвои до 1 млн. евро. Субсидията ще е 100% от направените разходи. Храмовете ще могат да се възползват от евросхемата дори и да са получили субсидии и от българския бюджет, конкретно от Дирекцията по вероизповеданията и комисията по бедствия и аварии. Мотивът е, че средствата от хазната са малки и затова няма да се постигне двойно субсидиране.

"Всяка година Дирекцията по вероизповеданията подпомага епархиите с малки субсидии от 3, 4, 5 хиляди лева за едно поделение, за един храм за козметични дейности - ремонт, възстановителни дейности и т.н. По изключение има тук-там по 10 хил. лв., по 15 хил. лв.", уточни размера на държавната субсидия протойерей Михаил Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Гордън преди 8 години
Същината на християнстово не е в храмовете, всъщност те почти нямат значение. Същината на християнството е в слушането и прилагането на Словото Божие, като такъв човек става неръкотворен храм Божий. Християнството е в проявлението на плодовете на святия дух - добродетелите. Първо трябва да има слушане на Словото Божие оттам идва вярата а от вярата се появяват плодовете на духа. Тези храмове имат стойност дотолкова доколкото са хранителници на древни артефакти и ръкописи, но не са съществени.
14
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Няма нужда от контрол духовниците особено по-високопоставените успешно усвояват парите съгласно теорията за ширпотребата и усвояването на проф. Ал. Томов.
13
3
 
5
 
! Отговори
ние българите преди 8 години
Църквата с нищо не помага на хората , а ги зомбира .Църквите са реликва , антика от миналото.Трябва да ги запазиме като музей на една епоха и да гледаме напред в еволюционното развитие на човек .Не вярата в църквата ни е запазила , а вярата в добротата, правдата , род и родина . Църквата както и другите религиозни образувания са развъдници на социални *** и невежество
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че кога БПЦ не е била срещу държавата? БПЦ е друга мафия. Извинете, исках да кажа друга бира!
11
2
 
2
 
! Отговори
bros преди 8 години
Именно! Безотчетното "усвояване" ще доведе до това едни "наши хора" с техните гротескни икони и фрески, кандила се едно от иридий и тн. А, иначе, това че аз и ти не сме от особено религиозните, не значи че една значителна част от обществото ни не асоциира вярата си с храмовете и техния общ вид...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До brosКой пък ходи да се моли? Аз хора пред черква съм виждал само на Великден и Коледа : )))Иначе църквата е страшна мафия. Естествено, че трябва да има контрол, а отгоре на това трябва да ги накарат да плащат данъци като всички. Това се отнася за всички църкви и религии.
9
1
 
3
 
! Отговори
bros преди 8 години
***... Вече маса народ ходят да летуват в чужжбина поради нашето разбиране за туризъм. Е, сега ще ходим и в чужди храмове да се молим... Всичко стана пари в тая *** страна...
8
2
 
0
 
! Отговори
Баба Гуси преди 8 години
Ох на мама, ще има за божиите раби пари
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
40 млн. би били по-добре изхарчени за всичко друго, но не и това...
6
2
 
5
 
! Отговори
акуд преди 8 години
мама ви и .......... похарчете всички пари в реставрация и укрепване на всички храмове или дявола да ви .......
5
6
 
3
 
! Отговори
Суека преди 8 години
Църква = ДС *** и други дребни криминални изрезки ! НЕ МЕРСИ всичко вече е покварено тук :( за жалост !
4
8
 
9
 
! Отговори
художника преди 8 години
Прави са от БПЦ, след като никой не контролира парите отпускани от Турция на Мюфтийството, защо да има двоен стандарт. Значи че за джамиите никакъв контрол, а на БПЦ ревизия за всяка стотинка. Еми турете им и касови апарати тогава!!!
3
8
 
21
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Църквата е станала по голяма Мафия дори от Мафията.Може да съм християнин, но нашата църква си е мафия.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави са хората от хилядолетия не е имало контрол на разходите в църквата , а сега изведнъж трябва да мислят за контрол на разходите, то това си тотално замяна на системата на нашата църва .
1
4
 
27
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Хората ще се върнат към църквата когато търговците напуснат храмовете. До тогава ще сме все безверници...