Цената на водата скача, за София с 20%?

Има основание за скок, заяви инж. Иван Иванов
14 фев 2016 11:35, Александър Попов
54
Цената на водата скача, за София с 20%?
Иван Иванов. Кадър: БНТ

Има основание цената на водата да се повиши не само в София, но и на други места в страната. Това заяви председателят на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов пред БНТ и допълни, че това е заложено още преди две години с гласуването на Стратегия за развитие на отрасъл "Водоснабдяване и канализация".

Има аргументи, които сочат, че това трябва да се случи, ако имаме претенции по отношение на постоянната доставка и чистотата на водата, допълни той.

Според инж. Иванов това е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл Водоснабдяване и канализация.

За София концесионерът обмисля поскъпване на водата с 20 процента. Дали това ще стане зависи от Столична община след разглеждане на аргументите. В момента най-скъпа е водата в Търговище - 2,66 лв. От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените, допълни още инж. Иванов.

Той каза още, че въпреки допълнителните над 2 млрд. лева инвестиции по новата оперативна програма, цената на водата на някои места ще се вдигне.

"Може да звучи парадоксално, но на някои места тези инвестиции ще доведат до увеличаване на комплексната цена на услугите, защото има вече допълнени съоръжения за отпадъчни и пречистващи води, които ще генерират допълнителни разходи", каза той.

По отношение на чистотата на водата, председателят на българската асоциация по водите заяви, че като цяло питейната вода е чиста. Има проблеми в по-малките населени места, където се срещат тежки метали и трябва да се обърне по-голямо внимание.

В Сливен и Шумен няма пречиствателни станции и може да има замърсяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ау, така ли било?Амче аз тогаз ще закача едно корито на балкона и като се напълни с (все още безплатна?) вода от дъжда ще се мия от него!
15
0
 
28
 
! Отговори
999 преди 8 години
Браво Тикво!!!
14
0
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Концесия - една друга дума за пладнешки грабеж.. Кърпят системите, колкото да не се разпаднат съвсем и точат ли точат докато може.
13
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То си е ясно - Орешарски е виновен!Ама къде са Протестърчетата да подскачат? Май...с пълни джобове не става...
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ще висите по стълбовете както сте го подкарали
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама защо само 20%???И с 300% да ви я вдигнат, пак ще църкате в дупките!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вдигай Боко, не ги жали.
9
0
 
26
 
! Отговори
Един гражданин на БГ преди 8 години
Нормално е североизточна част на България да плаща доста по-скъпа вода. При равнинен терен в 99 % от случайте се ползват помпи.... Идва въпроса Защо в София трябва да се повиши цената. Преди години инж.Иван Иванов , но не този от снимката, е решил проблема с водата на София - чиста и евтина - с построяването на яз. Искър .85 % от София се водоснаб.гравитачно! Т.е. при една добра реконструкция където е необ., премахване на незаконни връзки, по-малко но качествен персонал и ето евтина цена.
8
1
 
20
 
! Отговори
не знам преди 8 години
Някак си свикнахме с такива "новини" и вечните "обективни" причини за увеличение чудя се дали ще доживея някой от тези монополисти да обяви подобни основания за скок надолу или това да се случи у нас си е мечта.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глави ще падат.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо няма референдум за цената на водата, а всякакви такива парашутисти да изказват такива мнения пред хората, а не пред микрофоните. Тогава ще видим дали имат основания за вдигане на цената на водата.
5
0
 
13
 
! Отговори
B-52 преди 8 години
Във Велинград скокът ще е с над 100%!!!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕЗ е виновен !
3
0
 
43
 
! Отговори
ММ преди 8 години
То има основание и да се вдигнат заплатите и да спрат да се харчат пари за ненужни неща, ама в тези плитки мозъци на управляващите ни *** няма нищо.
2
0
 
34
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Има основание за скок, заяви инж. Иван Иванов: алчни сме и сме лакоми за пари!
1
1
 
40
 
! Отговори
1 преди 8 години
Аз не помня по Боково управление да прочета "пада цената на водата/тока/парното/"