60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор

Зимните гуми – задължителни от ноември до април, реши НС
24 фев 2016 16:00,
133
60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор
Снимка: архив, Булфото

Наказание до три години затвор чака всеки, който превиши максималната разрешена скорост с над 60 км/ч. Това решиха депутатите, които промениха Наказателния кодекс и криминализираха шофирането с превишена скорост.  

Парламентът прие на първо четене серия от промени, свързани с движението по пътищата. Те са провокирани от зачестилите нарушения и многото трагедии на пътя в последно време.  

Зимните гуми стават задължителни, а шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път вече ще се наказва солено. Новите шофьори ще имат по-малко точки, а глобите за превишена скорост и пияни шофьори скачат значително.  

Това  са част от промените, приети с два проекта в закона за движение по пътищата.  Единият - внесен от ГЕРБ, а другият от шефа на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ.  

С новите текстове депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента. Промените сложиха и забрана за движение или спиране без причина в аварийната лента на магистралата.  

Шофирането на къси светлини в тунелите вече става задължително. А също - и карането на каруца със светлоотразителна жилетка.  

С новите текстове шофьорите се задължават и да не потеглят, ако пътниците, които возят, са без колани или ако има малки деца без детски столчета.  

В промените е уточнено, че зимните гуми ще са задължителни от 1 ноември до 1 април. Срещу този текст се изказа Димитър Байрактаров от ПФ. Според него това било равносилно на задължение всички да ходят със зимни обувки през зимата. "Колко от вас са със зимни обувки сега?",  попита колегите си той.  

Депутатите приеха и проекта на Настимир Ананиев, с който въведоха забрана за шофиране в платното за насрещно движение.  Ако нарушението е на скоростен път или магистрала, наказанието ще е глоба до 3000 лева и отнемане на книжката за шест месеца.  

Депутатите отхвърлиха проекта на Петър Славов от РБ, който предвиждаше наказания за участие в гонки. Според управляващите в закона и сега има предвидени наказания за хулиганство на пътя, но проблемът е в трудното събиране на доказателства за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
21
 
4
 
! Отговори
dsadsa преди 8 години
Ако може и гуми, по-стари от 6 години да забраните, че ми писна от самоубийци по тея улици!!!!
5
2
 
16
 
! Отговори
Явно сме преди 8 години
*** и сме избрали елита на *** в територията! За външния наблюдател няма никакво съмнение в дебилщината на населението, просто се чудят как оцелява вида при такива нива на тъпота.
4
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гробокопачите на България веднъж да свършат една хубава работа
3
1
 
30
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Цъфнахме и вързахме вече.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кво? 20 градуса през февруари? невъзможно! Аз пък искам да видя каруца или мотор със зимни гуми...
1
2
 
45
 
! Отговори
факт преди 8 години
И после кажете ,че депутатите на работят за мафията !!