Отиде си Йордан Соколов! Депутатите сведоха глава

Той беше председател на 38-тото Народно събрание
Обновена: 24 фев 2016 13:29 | 24 фев 2016 13:11, Камелия Цветанова
129
Отиде си Йордан Соколов! Депутатите сведоха глава
Снимка: архив, Булфото

Депутатите почетоха с минута мълчание Йордан Соколов, който днес е починал.

Той беше председател на 38-тото Народно събрание, а преди това депутат в 37-ото, и 39-тото.

"Напусна ни Йордан Соколов, голям български юрист, политик и държавник. Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот на страната той посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея Йордан Соколов ще бъде запомнен като един от мъдрите, зрели и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който в действията си е следвал принципи и морал.

"Приносът му към демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото", заключи тя.

"Той беше непоколебим демократ, аристократ по дух и възпитание", коментира печалната новина реформаторът Атанас Атанасов.

Социалистът Атанас Мерджанов си припомни, че Соколов е бил изключително стриктен при спазването на законите.

Според него Соколов е бил един от сериозните представили на българската парламентарна демокрация и е умеел да всява респект, както сред своите съмишленици, така и сред опозицията.

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Той завършва право във Софийския университет "Св. Климен Охридски". През 1990 г. е избран за член на Централната избирателна комисия от квотата на СДС. През същата година става и юридически съветник на президента Желю Желев. През 1991 година Йордан Соколов подкрепя стачката на 39-те. Става министър на вътрешните работи в правителството на Филип Димитров.

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Йордан Соколов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
27
 
! Отговори
Велзевул преди 8 години
Натъпчете му джобовете с повечко крадени пачки, че на тоя дори в ада ще му искат пари, за да го приемат!
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До очевидецбе ти добре ли си-пуснал ги да ходят на запад.Трябва ли накой да те пусне-какъв е тоя дето ще чакам да ме пусне.Нали знаеш че плащаха данък патриотичен на държавата.и се следяха един друг в чужбина.а сега харесва ли ти живота на сърбите-щото ми се виждат големи мизерници-един милиционер там щеше да се пребие за бъчонка евтино френско вино.
51
4
 
27
 
! Отговори
признателен седесар преди 8 години
Днес погреват младо момиче отишло си от рак и поради липса на адекватно лечение а дъртия е доживял почти до век като е участвал в 25 те години демократично разграбване. Дано да гние в ада.
50
5
 
28
 
! Отговори
Разни идеали преди 8 години
Депутатите сведоха глава, народът вдигна чаши!
49
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юрданееее, и каква стана тя? Живя, мърсува и накрая и ти се гътна като всички!...И за какво беше цялото напъване, цялото злобеене, всичките гадории що натворихте ти и себеподобните ти? Нито тях, нито откраднатото ще занесеш в гроба.Ама не сте свикнали да мислите, гаднярите. На вас ви дай да влачите, да мърсувате, да се давите във власт, да мачкате живи хора, да плюете по името на мъртви хора. Ха със здраве, чорбаджи Юрдане! И поздрави на Кирияка Стефчова, и на Рачко Пръдлето...
48
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасна новина. Лакирахте ли му ноктите за изпроводяк? Червилце, жартиерки нещо, едно-друго?
47
1
 
1
 
! Отговори
onz преди 8 години
До Кокошка Османлийкабратле от сутринта неграмовстваш..толко ли не намериха некой с трето отделение да спами за кликове днеска?зимай си амонициите и си легай по -бръже, джиниъс
46
6
 
26
 
! Отговори
не "скачащ" преди 8 години
...Какво , да ревем ли сега ,че един от гробокопачите на развита и съвременна България си отишъл и то ...от "скоротечен" рак ? А ? Все пак е живял поне 20 години повече от баща ми , който с 43 год. стаж си отиде набързо на 63 без да си види пенсията ,жена ми на 45,а като го гледам тоя потен -вода не пил ,дори косата му е по-черна от моята ,въпреки че може да ми е баща !
45
15
 
9
 
! Отговори
таня преди 8 години
Не го познавам като политик, но като човек бе страхотен.Поклон пред паметта му.бог
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА ЕДНА МНОГО СТАРА ПРИКАЗКА ОСТАНАЛА ОТ МЪДРИ ХОРА. ЖИВЕЙ ТАКА ЧЕ И ГРОБАРИТЕ ДА ПЛАЧАТ ЗА ТЕБ. САМО ЧЕ ТАКИВА ХОРА СЕ БРОЯТ НА ЕДНАТА РЪКА. БОЛШИНСТВОТО ЖИВЕЯТ ТАКА КАТО ЧЕ ЛИ КАТО УМРЪТ И СВЕТА ЩЕ СВЪРШИ. ДОРИТЕ ХОРА ЖИВЕЯТ МАЛКО. НАЙ МНОГО ДО 65 ИЛИ 70 ГОДИНИ. А ЛОШИТЕ ДО 80 И 90 ГОДИНИ.
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рептилите имат технология с която просто си преместват съзнанието в друго тяло затова на тоз не му дремеше за страданията на хората ако беше човек щеше да се замисли
42
4
 
2
 
! Отговори
Пре преди 8 години
До 48 очевидецА ве защо само искате да ходите да бачкате в чужбина ?! Само това ли е най-важното във вашият извисен живот?
41
4
 
22
 
! Отговори
очевидец преди 8 години
На 4-ти май 1980-та година почина Йосип Броз Тито.Когато разбрах пуснах телевизора и по югославската телевизия даваха репортажи как хората по улиците плачеха за него.Защото тогава когато от целият соцлагер никой не можеше да отиде на запад той беше пуснал югославяните да живеят и работят където искат съвсем свободно.Това беше най щастливият народ тогава и имаше защо да съжалява за такъв политик.Ние българите никога не сме имали такъв политик.
40
3
 
19
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Демокрастията *** българите!!!Да сме свели глава пред един......предател?!
39
4
 
13
 
! Отговори
Смешници преди 8 години
Кой е тоя ?никой , и никога не е бил някой !
38
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега сравнете любовта на хората към този не знам как да го нарека и Туньо само по коментарите... Правилно са казали хората - човек по делата се помни.
37
4
 
27
 
! Отговори
Пре преди 8 години
На кой му пука!
36
6
 
17
 
! Отговори
Нищо преди 8 години
Бог да го прсти, не се научихте милиарди да завлечете идва смъртта и ви ги взима. Пак казвам Бог да го прости.
35
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма депутат в България за когото да му е мъчно на човек. Да почива в мир.
34
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За този - НИЩО. Но все пак да отбележим добрата новина.