Бизнесът бави заплати, работното време – мираж

Над половината фирми не осигуряват безопасни условия на труд
29
Бизнесът бави заплати, работното време – мираж
Снимка: Булфото, архив

Закъсняване на изплащането на заплатите и злоупотреба с работното време са сред най-честите нарушения на трудови права, сочи извод от доклад на КНСБ за нарушенията на правото на труд през 2015 г.

Най-много са нарушението свързани със здравословни и безопасни условия на труд -  са 111 895, или 53% общо констатираните нарушения през 2015 г., съобщи вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов.

По хигиена на труда нарушенията са 16 680, а тези, свързани със спазване на работното време и почивките - 20 500, като са основно в търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

По думите на Христов много са и нарушенията, свързани с т.нар. сумирано отчитане на работно време - организация на работното време, в която в рамките на 40-часовата работна седмица е възможно работното време да се разпокъса и един ден да се работи 12 часа, а друг четири.

Според него работното време обективно надхвърля 40-часовата седмица и е извънреден труд, който трябва да се заплати.

Докладът отчита и 352 предприятия, при които не са изплатени трудовите възнаграждения според изискванията на конституцията и Кодекса на труда.

Неизплатените суми са 19 милиона лева, като в резултат на проверките на Главна инспекция на труда други 24 милиона дължими са били изплатени.

За първото полугодие на 2015 г. има новообразувани 3 089 трудови дела, а очакваното равнище за 2015 г. е около 6 хиляди дела, каза Чавдар Христов.

КНСБ ще направи срещи с българските евродепутати, за да настоява те да имат ангажимент за гласуване в интерес на българските работници на предстоящи евродирективи, свързани с командированите работници и работното време, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикатът настоява още да се криминализира нарушеното право на синдикално сдружаване, както и да се гарантира правото на колективно трудово договаряне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората ги е страх. В Язаки Ямбол протестираха, но се оказа, че всичко е наред. Имам близък, който работи там. Те са робовладелци и държавата ни го позволява. Сигурен съч, че такива фирми са безброй.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ела те да видите в нашата фирма
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самия факт, че не си си ползвал отпуската за годината говори, че си работил извънредно допустимите от кодекса 20 дни извънредни през годината.

Спонсорирани публикации