Прилагаме лятното часово време от 1979 г.

Тогава се е сменяло в 0:00 часа
26 мар 2016 21:37,
22
Прилагаме лятното часово време от 1979 г.
Снимка: flickr

В България лятно часово време започва да се прилага през 1979 г. Това каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен" при БАН, в интервю за "Фокус".

"Тогава се е въвеждало лятно часово време или от последната неделя на март, или от първата неделя на април, в 0:00 ч, а не както сега – в 3:00 ч.", разказа той.

По думите му лятното часово време е било валидно до последната неделя на септември или до първата неделя на октомври, пак в 0:00 ч.

"След 1999 г. се въвежда практикуваното в Европа преминаване към лятно часово време, започващо от последната неделя на март в 3:00 часа, когато часовниците се превъртат с един час напред – на 4:00 часа", допълни още Маркишки.

"Връщането към зимно часово време (понякога не съвсем коректно наричано "астрономическо време") се извършва в последната неделя на октомври, когато в 4:00 часа стрелките се превъртат с 1 час назад – на 3:00 часа. Това правило всъщност е валидно и днес. Доколко това е комфортно – със сигурност никой не се радва на такава промяна на часовото време, защото това е един вид стрес", посочи той и уточни, че това е стресово особено за хората, които са привикнали към точно установен ежедневен режим.

Според него тези хора усещат най-силно промяната в неблагоприятен аспект.

"Това е една от причините, които пораждат много спорове и до ден днешен. Вече са изминали 100 години, но все още има много разнопосочни мнения по въпроса каква е реалната полза от такова преминаване към лятно часово време", добави още Пенчо Маркишки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: лятно часово време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Девил преди 8 години
А аз не спирам да мечтая да се яърне комунизма. Къде-къде по-добър и спокоен беше животът тогава.
17
0
 
7
 
! Отговори
Прост народ преди 8 години
Първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин, а после ЦРУ и лобисти са го наложили на големите икономики, което направило по-лесно налагането по цял свят. Света работи за рептилите и не може да се осъзнае...
16
2
 
11
 
! Отговори
ISTORIK преди 8 години
Петиция: За целогодишно астрономическо часово време в Република България peticiq/eetbg
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност, (според Wikipedia) за пръв път се въвежда в Германия по време на Първата световна война, скоро ги последват и във Великобритания. САЩ го въвеждат след няколко години, като законът не е особено популярен и скоро бива отменен.
14
0
 
7
 
! Отговори
Марс преди 8 години
До *** народЗа първи път виждам на някой така добре да му приляга ник-а, който сам си е избрал! Браво!.....
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом смяната се прави по икономически причини, нека тогава този един час, който ни е отнет от почивката да ни го заплащат. Или да ни пускат в петък 1 час по-рано.
12
4
 
2
 
! Отговори
Etien преди 8 години
Защото Земата се върти драги. 24 часа е относително време и липсата трябва да се компенсира някак. Или за вас Земята е плоска и се върти в краката ви. Слабо.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идиотщина е тая смяна и няма смидъл от нея
10
4
 
5
 
! Отговори
Изкукувников преди 8 години
Великият Чарли Чаплин направи "Модерни времена".Великата демокрация(дивия и варварски капитализъм)направи хората марионетки с право на глас. Дори социализъма се учеше през 1979 от нея,но за него беше лесно-подданиците му генетично бяха селяни,ставащи в 5:00 чс. да "дават" на стоката(за младите хранене добитъка).Социализма изкара 10 години и през 1989 умря фиктивно(промени идеологията-колко е гъвкав),а капитализма не се променя и до сега(не е гъвкав).Значи ще мре...(изъма де)Да спим другари !
9
12
 
17
 
! Отговори
Прост народ преди 8 години
До тик-такЗащо го правим? За да се печатат долари и да върви икономиката на евреите, да си правят кярията с цялата популация и да манипулиират съзнанието. *** това си върви от толкова време сега сте се запенили... Помислете само още колко подобни неща ви изцеждат всеки ден и накрая взимате 300-600лв да живеете цял месец, защото златото Ви се изнася за ФАЩ и икономиката Ви работи за чужди интереси?!! Мозъците Ви работят за чужди интереси, а никой не го осъзнава...
8
8
 
10
 
! Отговори
Прост народ преди 8 години
До идеалистПринципно си прав "американска" измислица не точно за тормоз, но извършва тази функция благодарение на алчността! Под предтекст, че така ще се балансира, по-равномерно използването на енергия по света, като светлата част от денонощието на всякъде по света се доближи максимално, спрямо техният часови пояс. Така просто са си осигурили целият свят да работи за тях в още едно отношение, и като прибваим, че това е благодарение на краден интелект от друга нация, са за аплодисменти.
7
24
 
14
 
! Отговори
тик-так преди 8 години
Местим часовника? Сега очаквам лудите да налазят темата. Един получавал гърчове от смяната, друг-разстройство, а трети запек поради "огромната" разлика от 1 час напред. От което им се нарушавал вътрешният кварцов часовник. И им се обърквали мозъчните гънки на и без това объркания им мозък. Виело им се свят, избивала ги пот студена и гореща, ушите им пищяли, мъдрец им никнел. Виждали предметите двойни и тройни в лилаво и пембяно. В предсмъртна агония били след всяко местене на часовника.
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това ако не е терор, особено над нормалните дечица, тогава е бавен геноцид над всички, които не са милионери.
5
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак ДС е прав. Лятното часово е по-добрия вариант. А иначе да си признаем на никой не му прави впечатление освен за съответния ден.
4
15
 
24
 
! Отговори
идеалист преди 8 години
Това е също американска измишльотина. Безмисленна работа с цел тормоз.
3
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпанарска работа е тази смяна! Цял месец ще сме като ударена мисирка по главата. През есента пак. На кого е нужно, да го туря на майка му?!!!
2
8
 
44
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Аз предпочитам лятното часово време. Защо ми е зимата да се стъмнява в 16:30 ?! Да останем на лятното и точка.
1
13
 
54
 
! Отговори
тик-так преди 8 години
До кога ще ни стресират с тази безсмислена промяна на времето?Къде са ползите от нея и всъщност защо го правим?Само по навик. защото така се правело " в Европата" ли?