Психиатър: Стресът също отключва шизофрения!

Да се пазим от агресията на здравите, призова д-р Цветеслава Гълъбова
29 мар 2016 13:14, Анисия Иванова
13
Психиатър: Стресът също отключва шизофрения!
Снимка: Bulgaria On Air

Има сериозни съпротиви за това да се създаде регистър по отношение на психично болните у нас. Това обяви в сутрешиня блок на Bulgaria ON AIR д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница "Свети Иван Рилски" в Курило.

"Ние нямаме единна информационна система, в която да се съхраняват данни за пациентите. Това е причина да не могат да се планират здравни разходи. При шизофренията, която е най-тежката и най-скъпата за лечение психиатрична болест, ние знаем каква е заболеваемостта – 1 на всеки 100 боледува, можем да очакваме каква заболеваемост да очакваме и какви разходи да плануваме", обясни тя.

Един от мотивите да няма регистър е, че ще има злоупотреби с информацията за здравето на хората. В този хор пеят и доста колеги, призна тя.

Когато този пациента излезе от нашето лечебно заведение и отиде при друг лекар, той няма връзка с предисторията на заболяването.

На въпрос как се отключва шизофренията тя обясни, че сред основните причини са стресът и напрежение.

По думите й страната ни не е шампион по броя на тези заболявания - като се има предвид, че около 7 млн. са българите, това прави около 70 000 болни.

Тя обясни, че околните не бива да се плашат, че психичноблоните бродят по улиците, важното е да са добре гледани. "Те са част от нас, защото всеки от нас може да се разболее. Това е заболяване, което започва от млада възраст", уточни тя.

При нашите пациенти често се случва да се спира лечението и то от страна на пациентите, защото психиатричните заболявания са единствените в медицината, при които пациентите нямат съзнание, че са болни и се отказват от лечение, каза д-р Гълъбова.

Тя обясни, че медикаментозното лечение при тях е най-доброто. "Всичко най-добро, което се използва по света, е достъпно у нас и за здравноосигурентите пациенти е напълно безплатно. Но с това свършват добрите неща. Лошите са, че няма социална система от грижи за тези хора – да бъдат обхванати, да се помага на семействата им, защото близките обикновено не могат да се справят сами, обясни тя.

"Пациентите са оставени на Господ и на близките си", смята психиатърката.

Тя обясни, че когато се спре медикаментозното лечение настъпва влошаване на състоянието и се проявява агресивно поведение към околните и към самия себе си. Това, че агресията е част от заболяването е мит, а ако тя се проявява, обикновено има защитен характер.

Според нея хората трябва да се пазят от агресията на здравите.

Агресията по улиците е национална простотия – хора, които не са научени да се справят с проблемите си и действат в еуфория, поясни тя.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
маги преди 8 години
има наследственност в тая болест.........стреса е фактор които отключва много болести, така че водещото е гените....... статията не е точна..........
4
3
 
4
 
! Отговори
Ани преди 8 години
До Анонимен. : именно затова името е променено. До състояние на оглупяване се стига след изолиране на болните от социален живот, семейството и приятелите. Един вид това за тях е било присъда. И децата с аутизъм ги набеждават в началото, докато не се постави точна диагноза. В съвременният свят се търсят първопричините за отключване на дадено заболяване и е установено че точно социализирането на тези хора е в основата на тяхното лечение. За съжаление това пада най-много на плещите на семейството.
3
3
 
13
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Все пак лудостта е много близко до гениалността. И Джон Наш е имал това заболяване, но печели нобелова награда. Хората с тази болест не са глупави и са креативни. Проблемът е че докторите не са запознати с причините и затова един вид подтискат симптомоте за да живее човек нормално. Друг е въпросът какво значи" нормално". Понякога се питам кой е по-луд? Този който твърди че "лудницата" в която живеем днес е нещо нормално или този който иска да се противопостави на лудата действителност?
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая психопатка да си върне дипломата и повече да не се занимава с психиатрия.
1
3
 
26
 
! Отговори
Утре няма да умре преди 8 години
Шизофрение?Та цялото скапано медийно общество произведе шизофренията.Просто си вижте новините,предаванията .Мнения след мнения .Ако бяхте спрели поне 3 дена хората биха се освестили ,но не ........