БХК ни размаха пръст заради бежанци, роми, транссексуални...

Изселването на роми довело до хуманитарна криза
31 мар 2016 19:46,
233
БХК ни размаха пръст заради бежанци, роми, транссексуални...
Снимка: БХК

Дискриминацията и нарушаването на правата на малцинствата и бежанците, нечовешкото отнасяне към затворниците и свободата на изразяване. Това са предизвикателствата пред България в сферата на човешките права, очертани от Българския хелзинкски комитет (БХК) в годишния си доклад за 2015 г.

С особена критика от БХК се обръщат към прокуратурата, която според тях продължава да не преследва вандализирането на мюсюлмански храмове като престъпления на омраза. Отбелязва се още, че от прокуратурата системно не се образуват производства срещу речта на омраза.

"През годината продължи подклаждането на ислямофобия от публични личности и медии, както и вандализирането на мюсюлмански храмове. Прокуратурата продължава да не преследва вандализирането на мюсюлмански храмове като престъпления от омраза", отбелязват още от организацията.

Според Красимир Кънев, председател на БХК, националистическите партии в управление и опозиция са били основните източници при подбуждането на омраза спрямо роми, мюсюлмани и бежанци. "Подбуждането бе системно и обхвана както медии, така и други публични форуми. Расистко подстрекателство се осъществяваше в редица случаи и от парламентарната трибуна. Тези действия останаха безнаказани и допринесоха за създаването на обстановка на непоносимост към определени етнически и религиозни групи, както и към бежанците", категоричен е той.

От БХК припомнят извършетине принудителни изселвания на ромски семейства. Според тях това е създало хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, голяма част от които деца.

Същевременно от БХК критикуват и политиката на държавата спрямо бежанците. "В същото време се предприе и рестриктивна политика по отношение на търсещите закрила и бежанците, бягащи от военни конфликти", допълни Кънев. Нещо повече - използването на физическа сила и оръжия за сплашване на мигранти са използвани широко през 2015 г., изтъкват от БХК и припомнят убийството на 19-годишния афганистанец през октомври.

Предмет на критика е и липсата на равноправие при трансполовите и нехетеросексуалните хора.

Правозащитниците очертават свободата на медиите, независимостта на съда и положението в затворите като теми, по които няма съществен напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
4
 
! Отговори
Зъл хакер толераст преди 8 години
До TulskiИма , но не е толерантно някак си.
87
0
 
30
 
! Отговори
Жалък преди 8 години
До Красимир***КъневЗащо заплашваш хората от форума?Не прочетох радсистки и ксенофобски мнения,но в замяна на това прочетох,че БХК са платени от чужбина самозванци,коитонепрекъснато говорят в къщата на убития за въжета.Когато пишат,че не стесвестни,а сте проводници на чужди фарисейски идеи,това ли е расизъм и ксенофобия?
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Красимир***Кънев Свободата на словото , свободата на изразяване ,,демокрация ? Значи ако не можеш да обориш накой остър език ,айдее в концлагера .КЪде отиде демокрацията ?Или тя беше само морков ?Вятър работа .Писано е ,,и последните ще станат първи ,,И Бог знае къде ще са първите ,тогава ?
85
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на кой му дреме за мнението на тези социопати от БХК?
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Професор Да а ! Трябва да се наказва . .Ур-о-а който пръв внесе езика на омразата със ,,МАЙНАТА МУ НА ПРАВОСЛАВИЕТО ,,ТРЯБВА ДА Е ПЪВИЯТ НАКАЗАН .А де !
83
0
 
21
 
! Отговори
Безпартиен преди 8 години
Абе тия още ли съществуват...... Чакат братята от Америка да им подхвърлят по някоя троха за изкуственото напрежение, което те създавате сами. БКХ вкарахте си автогол само трябва да Ви го "нахлузи" народа.... Търпение от простотия сме българи, но докога....... Почне ли революция, вас първи ще ви отвее. Да не използвам средновековни изрази...., но "народа ще ви го набие с кол"
82
0
 
24
 
! Отговори
Лъчезар преди 8 години
Ако не ме лъже паметта, принудителното изселване на ромите е по повод на това, че определени ромски фамилии/кланове са дирибействали и малтретирали хората на предишните си местожителства. Аз бих посъветвал БХК, ако са толкова мираклии да защитават някой, да си насочат усилията си към българския народ и нормалните хора които търпят геноцид след геноцид - първо 45 години комунизъм, а след това 25 години мутри.
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като са толкова загрижени да си ги разпределят и да си ги гледат!!!! Сега ние ги хрвним и обличаме,вече етехният ред!!!!
80
31
 
1
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Напълно съм съгласен с позицията на БХК. Речта на омразата трябва да се наказва. А България трябва да приеме всички бежанци. Помощите за ромите трябва да се увеличат най малко три пъти.
79
0
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Какво е това БХК, че има силата да комадва цяла държава? В Русия ги забраниха у нас кога ? Кога ще ги стигнем руснаците?
78
0
 
31
 
! Отговори
Джо преди 8 години
Става въпрос за пари. На тези от Хелзинки им плащат за да работят против България и срещу българския народ. Това са им поставили като задача и те си я изпълняват перфектно и си получават съответно нужните парични средства за свършената работа. И забележете, нито един път тези от Хелзинки не се застъпиха за някой от пребитите зверски възрастни хора по селата. А уж се борят за правата на гражданите.
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви проксита бе, тоя е такава шушумига, аз си пиша директно, на тая мъpша през 2007 му затворихме форума на измисления му сайт, доста недудобни въпроси отнесе, на които не можа да отговори и затвори форума, във фейс бука същата работатоя и оня радко стоянов трият всичко неудобно
76
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КРАСИМИРЕ,КРАСИМИРЕ ПЪРВИ СИ В КЛАСАЦИЯТА ЗА САФАРИ ИЗ СТРАНДЖА-САКАР,ЩЕ ТИ ДАДЕМ И ЕДИН ЧАС ПРЕДНОСТ.
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До красимир кънев, че копаш урановите мини *** смотан, а знаеш ли през кой ми е за тойте заплахи, внимавай в картинката
74
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията започва със следното:"Дискриминацията и нарушаването на правата на малцинствата и бежанците, нечовешкото отнасяне към затворниците и свободата на изразяване."След което продължава с това:"Отбелязва се още, че от прокуратурата системно не се образуват производства срещу речта на омраза."Сега, трябва ли да има свобода на словото или не? БХК се оплетоха в собствените си простотии.
73
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как само атакистчета реват срещу организация която защитава именно тези чиито права те системно погазват.
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красимире, ах твойта.... :)14109
71
1
 
35
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Този комитет е разпуснат на 27ми ноември 2007.Някой е забравил да ги уведоми. И няма ли друга някоя неправителствена или правителствена организация да провери с чии пари и за чия полза функционират
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да си ги вземат
69
1
 
37
 
! Отговори
Чудя се преди 8 години
Кога най-после тия бок....ци от БХК ще бъдат изхвърлени като котета????То вече използват и най-малкият повод да вредят на България!Защитавали човешки права!???Като че ли единствено престъпниците имат права....