Пътят на един българин, устремен към Конгреса в САЩ

Крис Досев е морски пехотинец, военен пилот и баща на 8 деца
Обновена: 31 мар 2016 13:54 | 31 мар 2016 13:30,
40
Пътят на един българин, устремен към Конгреса в САЩ
Снимка: Facebook

Той е морски пехотинец, военен пилот от операция "Пустинна буря" в Ирак, има бизнес за недвижими имоти и осем деца.

Той е Крис Досев – първият българин, устремил се към Конгреса в САЩ. Казва за себе си, че е американски патриот, но с българско сърце и корени.

Почти всяка година Досев се връща в родното село на баща си Алеково, край Свищов. Там всички наричат Крис Христо. Сега Досев иска да бъде новият младши конгресмен от Пенсакола, Флорида.

Историята му обаче тръгва от Чикаго. Бащата на Крис е известен във Ветровития град като Бай Досьо. Пристига в Америка през август 1961 г. Няколко месеца по-късно се ражда синът му Крис.

Пътят на Бай Досьо от България до Америка минава през няколко държави. Останал сирак, той напуска родината, когато е едва на 17 години и тръгва към Унгария. След края на Втората световна война се мести в Чехия, оттам за два месеца - в Германия и после във Франция, където живее 12 години.

В Париж се запознава със съпругата си – Мария Долорес. Тя е родена в северната част на Испания. Мария е бременна в шестия месец с Крис, когато заминават за Америка.

"Баща ми започнал без пари, без английски, без роднини тук. Първо работи като чистач и после - в завод. Майка ми работи в ресторант", разказва Крис Досев пред BG VOICE - издание на българите в САЩ.

Малко по-късно баща му се ориентира към недвижимите имоти и започва да поправя стари сгради, а после да ги отдава под наем.

"Без да преувеличавам, от 5-годишен ходех с баща ми по обектите и му носех кутията с инструментите. После в университета започнах да уча финанси и помагах на баща ми с тази част от бизнеса", споделя Крис.

Той завършва Университета на Флорида, но с военна стипендия. Там става и командир на батальона. Досев не е единственият известен наш сънародник с диплома от този университет. Там е завършил и изобретателят на компютъра Джон Атанасов.

След като се дипломира, Досев се присъединява към морските пехотинци и е базиран в Пенсакола, Флорида. През 1991 г., по време на първата война в Ирак, пилотира бомбардировач "Intruder Alpha 6".

"Летяхме само през нощта и в лошо време. Започнахме операцията в първия ден. Като част от морската пехота ние започваме първи с ударите, преди да минат войските по суша", разказва Крис.

Във Флорида остават много от състудентите и братята му по оръжие от войската.

През 2009 г. се мести да живее в Пенсакола, откъдето сега се кандидатира и за конгресмен.

"В началото на март се освободи място в Камарата и реших, че това е възможност за мен да направя нещо за хората тук. Имам опит не само като военен, но и 20 години в бизнеса с недвижими имоти, женен съм, с осем деца, пътувал съм доста по света, което ми дава уникален житейски опит като конгресмен", казва Досев.

Но където и да пътува по света, той никога не забравя корените си. "Баща ми до последно не забрави България", твърди кандидат-конгресменът.

За първи път двамата се прибират в родината през 1978 г. На летището разделят семейството и ги претърсват, като ги разпитват повече от два часа. Когато отиват в Алеково, са посрещнати повече от топло.

"Без да преувеличавам, цялото село беше изляло на входа да посрещне своя син", с вълнение си спомня Крис. Тогава той преплува и река Дунав, за което получава грамота от комунистическата власт.

Алеково е село с около 600 жители. Кръстено е на автора на "До Чикаго и назад" Алеко Константинов. Сега от имота на Досеви е останал само терен, където е била родната къща на Досьо Досев, и един първи братовчед – Георги Георгиев. При него отсяда Крис, когато се прибира от Америка. За последно – през октомври миналата година.

"Дойде специално за сбора на Алеково, който не се състоя заради местните избори", разказва Георги.

Той пази спомени от Крис и баща му в няколко снимки. Една от тях му е особено скъпа – тази от 10 януари 1979 г., на която баща и син Досеви са заедно след футболен мач на Крис за колежанския отбор. На гърба на фотоса кандидат-конгресменът е изписал на български името си и че снимката е за спомен от Америка.

Въпреки че е роден в САЩ, Крис говори български език. Учил е малко родна реч в българското училище в Чикаго, но повече е научил от контактите със сънародниците си, с които работи след военната си служба.

Баща му става известен с гостоприемството си и услугите, които прави на новодошлите в Чикаго. Той притежава няколко сгради в целия град и предградията, които отдава на добри цени на българските имигранти, които идват във Ветровития град, особено през 90-те години на миналия век.

"Бай Досьо го познавам от втория ден, в който съм в Америка – 5 август 1993 г. Беше добър български бизнесмен – чакаше ни на летището, не вземаше много за наем и не искаше депозит", разказва Боян Петров, живял в сграда на Досев-баща. Той умира в Чикаго през 2005 г.

"Той живееше в Линкълнуд и много се гордееше с дома си. До последно имаше градина в задния двор с домати, чушки, краставици, патладжан, копър. Всяка неделя правеше голяма салата с печени чушки. Никога не забрави вкуса на дома си", казва синът му.

И до ден днешен Крис има бизнес с недвижими имоти в Чикаго. Той се връща често във Ветровития град заради работата си.

До него неотлъчно е съпругата му Лиса, с която са женени повече от 30 години.

"Запознахме се на една сватба. Четири месеца по-късно й предложих да се омъжи за мен, но тя отказа. Шест месеца по-късно се осъзна и каза "да", спомня си със смях Досев.

Семейството има трима синове и пет дъщери. Повечето от тях са ходили в България, а някои дори говорят малко български.

Досев признава, че не гледа към Белия дом. Той е кандидат на Републиканската партия и казва, че сега е много вълнуващо време за политика в Америка.

Той иска градовете-убежища за имигранти (какъвто е Чикаго) да бъдат оставени без федерално финансиране, да се засили програмата e-Verify, която проверява легалния статут на кандидатите за работа и обявяването на английския език за официален. Най-противоречивата му позиция обаче е за прекратяването на 14-ата поправка на конституцията, която гарантира американско гражданство на всички деца, родени на територията на САЩ.

"Има много българи, които са спечелили зелена карта и са дошли тук, например. И повечето американци нямат проблем с това. Но когато правителството е отворило широко портите си и няма система за контрол, особено с оглед на последните събития от Европа, хората се ядосват и са недоволни", коментира Досев.

Той иска връщането на позициите на САЩ като доминираща сила на световната сцена.

"Стратегията да "водим отзад", както направихме в Либия, е много проблематична. Светът очаква от Америка лидерство. Когато САЩ не осигуряват това лидерство, се отваря вакуум и това усложнява ситуацията в света", коментира кандидат-конгресменът.

Той подкрепя традиционните консервативни идеи – противник е на абортите и е привърженик на балансиран бюджет и втората поправка на Конституцията, която разрешава носенето на оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много българи извън пределите на страната са със своята си биография. За мен е важно : КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ ?
30
0
 
2
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Каква дълга статия за един световно неизвестен уж българин....местим!
29
1
 
0
 
! Отговори
Японеца преди 8 години
До lol Китаец си, китаец- просто не си го разбрал....
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям праз! Мразя краварските военолюбци, подпалвачи на войни!Този е бомбардирал Ирак.Краварите нямаха работа там.От тях са всички войни.
27
0
 
4
 
! Отговори
ПЕХОТИНЕЦ преди 8 години
и това е най-важното за него щом е на първо място в това славословие за един АМЕРИКАНЕЦ. Някъде да прочетохме нещо за БЪЛГАРИЯ, освен, че баща му е емигрирал преди почти 70 години
26
1
 
5
 
! Отговори
ТОЯ НЕ Е БЪЛГАРИН преди 8 години
Такъв е бил баща му. Той не се чувства българин нито децата му ще са такива. Така че, ако обичате сменете заглавието.
25
1
 
0
 
! Отговори
Павел преди 8 години
До АнонименАбсолютно!!!
24
3
 
2
 
! Отговори
Павел преди 8 години
До МонкоВсички хора на които им се работи и не отиват за заплата в Америка са преуспели защото няма ограничения,единствено езиковата бариера които сами си налагат,така,че хаиде нека пак не издигаме такива ПСЕВДО БЪЛГАРИ на пиедестал!да дойде да живее в БГ с 8 деца и да раздава имоти в Свищов под наем! тогава ще гоанрека преуспял и за пример!В държава със закони и без ограничения всеки може
23
4
 
0
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Браво,човек, който иска да работи за страната си, кво да кажем ние за боко-*** и шайката му..
22
3
 
10
 
! Отговори
Монко преди 8 години
Деградирал бил.... Човекът постигнал повече от всички вас взети заедно и в семеен и в професионален план... обаче бил деградирал, разбираш ли, щото не гледа много вляво...Ай сиктир злобните, малодушни, душички....
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е българин точно толкова, колкото и Джон Атанасов е бил. Кво се занасяте. Израстнал е в САЩ и е с американски манталитет. И езика не говори като хората. Родителите му са били българи. Този е американец от български произход.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крис, я не ни занимавай с глупости бе!
19
6
 
15
 
! Отговори
me преди 8 години
Типичен военен. С промит мозък и мания за американско величие. По-потресаващи за мен са възгледите му към емигрантите и децата им. В крайна сметка, той е дете на емигрант. И с типична българска злоба, се обръща срещу това което е, за да прецака всички останали, които са като него. Приказка за стълбата трябва да ни е химн. Иначе браво и за 8те деца, и за това че говори български. Но щом няма българско гражданство, не е българин. Ако имаше - никога нямаше да има шанс в америк. политика!
18
6
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
"не са деградирали като тоя тип от сащ"------------------------------------------------------------------Деградирал милионер и бъдещ конгресмен в САЩ е много показателно за елементаризма на хибридните човечета. В Съюза щеше да просперира в комуналка, където 5 семейства ползват една тоалетна, а казанчето не работи. Хахахаха... :)))
17
16
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
*** в русия има много българи с това изключение че не са деградирали като тоя тип от сащ
16
10
 
17
 
! Отговори
аноним преди 8 години
Ако баща му случайно беше имигрирал в Русия ,щеше да изгние в някой лагер в Сибир !!!!! В Европа и САЩ има 2 милиона българи ! В Русия - държавата *** нито ЕДИН !!!!!!!
15
26
 
8
 
! Отговори
ddfg преди 8 години
този патриотичен *** най-вероятно има негърчета , мексиканчета и колумбийчета за деца
14
8
 
10
 
! Отговори
God преди 8 години
Ако 14-та поправка на Конституцията на САЩ не съществуваше, сега кандидат-конгресмена нямаше да е американец, а щеше да се води българин. Пази боже сляпо да прогледа.
13
6
 
25
 
! Отговори
гери преди 8 години
НЕВЕРОЯТНО !! ЕВАЛА МОМЧЕ , МНОГО СИ НАПРАВИЛ , А И ОСЕМ ДЕЦА !!!! БРАВО !!!
12
5
 
19
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Интересно защо баща му не се е насочил към СССР?! Дето се вика, щял е да спести преплуването на цял океан... хахаха. :)))