Казус: Едната сестра с BG произход, другата – с македонски...

ВМРО иска оставки в ресорната дирекция "Българско гражданство"
8 апр 2016 15:37,
44
Казус: Едната сестра с BG произход, другата – с македонски...
Снимка: архив Булфото

България е дала българско гражданство на жена, родена в Македония, но е отказала на сестра й, защото не може да докаже българския си произход. 

За този странен казус алармира депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов в декларация от парламентарната трибуна. Той предупреди, че в дирекция "Българско гражданство" масово саботират или направо отказват издаването на български документи на много македонци.

"От днес започваме да искаме оставки", каза воеводата и обяви, че партията му настоява за отстраняването на шефа на дирекцията, която се намира в Министерството на правосъдието. 

Пред Dnes.bg Ангелов разказа, че казусът със сестрите, които се оказват с различен произход, не е единственият. Подобни случаи имало и с племенник и вуйчо, с братовчеди и други роднини. 

Този проблем е от близо месец, българите зад граница страдат от българската администрация, обяви в декларацията си Ангелов. Той разказа, че гражданство се отказвало въпреки наличието на документи, които могат да го докажат.  

"За нас това е национално предателство. Дирекция "Българско гражданство" се е превърнала в нещо като божество, като Бог, те са недостижими", каза депутатът и попита докога ще се търпи това.

Ангелов съобщи и че въпреки че по закон дирекцията трябва да отговори на исканията до една година, в нея отлежавали над 5000 молби, някои от които още от 2012 година. 

Депутатът обяви още, че отказът на гражданство понякога идвал от българските служби с мотива, че българите зад граница можело да се окажат заплаха за националната сигурност. Той попита защо тогава това не важи за българите от Турция. 

Соцдепутатът Георги Божинов подкрепи ВМРО и допълни, че знаел за случай, в който на две момичета е дадено българско гражданство, но на майка им е отказано.

Той припомни, че Патриотите са част от управляващото мнозинство и призова да действат по-активно срещу тази практика, а не само с декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 13Причината за да искат много от македонците да са югославяни е ПРОПАГАНДАта на СФРЮ още при Тито ,както и политиката на Г.Димитров които е говорел за македонско малцинство в България.
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се внимава много с паспортите за така наречените "македонци", а всъщост фиромци или южни сърби, защото лазят и правят мизерии в БГ в полза на Сърбия и Фиром(Южна Сърбия). Трябва да се гледа бащата, майката, дядовците и бабите да нямат сръбски, влашки, гръцки или какъвто и да е не-български произход, както и да не са работили във вреда на БГ интересите. Само при тези условия може да получи БГ паспорт. П.С. Останалата юго-рая не ме интересува и да не се мяркат в БГ ...
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е, същите тези *** от тази държавна администрация са били изпратени през 1943 г. в Македония да 'управляват' - чиновници от кол и въже, връзкари от врачанско, казанлъшко, бургаско и прочие..около нула човека с корени от Македония или познаващи проблемите..нищо чудно, че 5 години след това, 90% от българите в Македония са предпочели да станат югославяни - разбрали са какво означава дървена корупирана бг администраторска кратуна..
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МНЕНИЕ1.Няма как да объркаш македонец с албанец или косовар !!! Доказва се !2.В изброените случеи от статията : 2 сестри -на едната се дава,на другата не- това е недопостимо.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..Той припомни, че Патриотите са част от управляващото мнозинство...т.е. цуциалистът не е пропуснал да излъже мазно! не са част от управляващото мнозинство, а парламентарно подкрепят повечето проекто закони на управляващата коалиция..има доста голяма разлика, но на биесиепието не им е особено изгодно...особено с офшор- скандала сега и техните банкери..
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МНЕНИЕалбанците как ще доказват бг произход?
6
17
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 8 години
Мое мнение - Трябва да се спре издаване на БГ Паспорти на Македонски Граждани (БЮРМ) .В момента ИДИЛ започва настъпление през тази територия - пишат се от БЮРМ косовари и албанци и така получават достъп до ЕС .Това е една от причините България да не се приема в Шенген .
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то в България има доста подобни случаи. При нас на етажа имаме съседи, двама братя - единият също е българин, докато другият е македонец.
4
8
 
8
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ преди 8 години
Не вярвам в Държавната Администрация да има толкова глупави хора че да не различат две сестри .Но има и сестри от различни бракове и доведени .Да не се окаже *малката булка*?
3
0
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
"О , майко, моя - родино мила" ... да се смея ли , да плача ли ...
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставка и за бОЙКО с много малко б
1
0
 
43
 
! Отговори
д-р Търбухиян преди 8 години
Българите зад граница страдат от българската администрация - ми сигурно. Те да дойдат да видят как страдат българите в България от администрацията, ...