Децата максимум 8 часа на градина. А след това?

Реформата в образованието ще обхване и предучилищно обучение
Обновена: 12 апр 2016 14:18 | 12 апр 2016 13:52,
26
Децата максимум 8 часа на градина. А след това?
Снимка: Reuters, архив

Реформите в образователната система няма да подминат и детските градини. Министерството на образованието иска от тази есен да въведе нов стандарт за предучилищно обучение.

Ако работите на 8-часов работен ден, а пътят от местоработата до детската градина на детето ви е около час, от следващата учебна година ще трябва много да бързате. Планираните промени предвиждат престоят на децата в детското заведение да не е повече от 10 часа.

"Имаме деца, които идват още с отварянето на детската градина в 7:00 часа, има и деца, които ги взимат малко преди затварянето в 19:00 часа", обясни пред bTV педагогът Галя Нешкова.

Промени има и в учебното съдържание, което трябва да усвоят децата.

"И наредбата, и предложените за обсъждане образователни стандарти водят точно към това - превръщането на детската градина в училище", коментира проф. Елка Янакиева от катедра "Предучилищна педагогика" в Югозападния университет.

Екипът от министерството, изготвил промените, е на противоположното мнение - че новите програми ще облекчат малчуганите.

"За първи път в самата наредба са заложени текстове, които насочват точно към начина на поднасяне на информацията - той да бъде игрови", обясни Ваня Трайкова, експерт в Министерството на образованието.

Педагозите обаче предупреждават, че игровата форма на обучение не може да замести същинската игра.

За пръв път се въвеждат полудневна и почасова форма на обучение в детските градини, а ако детето не посещава детска градина - родителите ще трябва да представят за одобрение от специална експертна комисия програма за неговото самостоятелно обучение и развитие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
дгд преди 7 години
Ама защо слагате снимка от Reuters? Сложете снимка с детенцето с лепенка на устата или с другото, нахапаното в Таврия. Детски градини в България няма. Има "пазилни", в които работят тъжни и сърдити хорица, при лоши условия на труд.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой от коментиращите не е прочел статията! А заглавието е сгрешено - вероятно умишлено. Престоят на децата в детска градина е регламентиран до 10 часа на ден, а не 8, както е написано в заглавието!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
репортерите като не разбират за какво пишат-да не се проявяват!!И сега деца си престояват по 8 - 9 часа и никой не се оплаква.На "специалистите" в МОН ще кажа,че това вече не е детска градина ,а скапана предства за детска градина на някой,който не е влизал в такава,а само е чувал ,че има ДГ.Децата не играят-те учат,защото трябва да се покриват ДОИ,входящи и изходящи нива и болни амбиции на родители и пишман-експерти!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моите деца не се класираха за градина, защото отказах да давам подкуп и да им измислям някакви страшни болести
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22А също така контрол на раждаемостта - не трябва всеки *** да се възпроизвежда совбодно. Службата за защита на децата също да отговаря по 24 часа в денонощие и да се санкционират некомпетентните родители за поведението на отрочетата им.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гербист-столичанАми личи си герберастката закалка! Идеи, бъкащи от т ъпотии! Първо осигурете детски градини за всички деца, второ, намалете работното време на майките с малки деца (до 6-7 годишна възраст) с работещи съпрузи. Осигурете качествен педагогически персонал, качествена храна и нормална почивка на дечурлигата. Чак когато се осъществят по-горните условия, тогаз предлагайте *** идеи, а както е видно, това едва ли ще се осъществи някога. Сега ваш приоритет са магистралите...
17
2
 
4
 
! Отговори
нема такава държава преди 8 години
До гербист-столичанне че имам желание детето ми да седи по-дълго в детската градина, вместо с мен......но когато от герб осигурят по-добри условия на трудещшите се родители - разбирай пари и превилегии - тогава ще даваш такива *** изказвания!
16
3
 
4
 
! Отговори
нема такава държава преди 8 години
детето ми е втора година детска градина.....както в яслата така и в детската градина, до сега не съм успял 1 път да си платя таксата лично на счетоводителката! тя идва на работа в 09.00 (може би и по-късно) и си тръгва в 16.00 (може би и по-рано), аз съм на работа по това време! сещайте се как плащам - с помоща на 3ти лица. изрично съм предупреден че взимането на детето след 18.00 е нежелателно, имаше и даже някви глоби, които да си призная реално незнам дали са реални и законни.до кога анархия?
15
2
 
8
 
! Отговори
Фадър ъв ту преди 8 години
Освен с правото да си тръгва по-рано от канцеларията, работещият родител трябва да бъде снабден и със синя лампа за личния си автомобил. В противен случай ще се наруши осем часовото правило и ще лъсне истината за това какви комедианти работят в законодателнтата сфера...
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже и осем часа престой с тези окачалки са много за едно дете. Крещят като луди,карат се на децата, заплашват ги и ги бият. Пращайте си детето с микрофон скрит някъде по дрехите или му дайте да си рисува с химикал, който е с камера и микрофон. Ще останете втрещени какво се случва денем. Това че постоянно ви хленчат за пари,под предлог че са за децата,а те всъщност вземат от тях над тридесет процента, вече няма да ви дразни. По този начин като екипирах детето, за месец пет парчета бяха уволнени
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
идеално, сега добавете съответните тесктове и в КТ, че родител на дете в детска градина, може да си тръгва по-рано, за да успее да си го прибере
12
20
 
7
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Добре е децата да са на градина не повече от 8 часа, а през останалото време да са с родителите си. Така че предложението е отлично, време е мамите да започнат да се грижат за детитата си , а не само да висят по барчета и фитнеси по цял ден.
11
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че за родителите угодия няма - явно няма уважение и към никой друг, освен техните гарджета. Възитателките им криви,лелките им криви, политиците им криви... А вие какво направихте, че да се оправят нещата? Че като гледам как си възпитавате отрочетата, няма да я прокопсаме дълго в тая държава. Аз пък искам да ви кажа, че ако сте кадърни кадри, работодателя ще направи всичко, за да ви задържи - включае да тръгвате по-рано,да работите от вкъщи, да взимате детето на работа. Вие такива ли сте?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И прес тия 8 часа да поработват малко че няма пари.
9
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Еи на това мусе вика лобистки закон Пак някои ГЕРБ-бераст е решил да трупа пачки за сметка на работещите хора..................пример частни детски градини.............ама че са много зле за това никои не споменава..................
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам защо тиквите в парламента си мислят, че работещите родители си умират да оставят децата си на градина и после да работят по 10-12 часа за жълти стотинки, вместо да си ги гледат вкъщи и да си почиват. Едва ли са много тези, които не биха предпочели да прекарват повече време с децата си, но вместо това трябва да работят за да плащат заплатите на тиквите в парламента с данъците си.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези измислили тази меко казано смешна идея доказват за сетен път и доказват за пре-сетен път , че никога през живота си не са работили нормална работа и си нямат ни най - малка идея , че по договор може да си на 8 часов работен ден но дефакто никога не си ! Това е то , човек който никога не е работил през живота си да измисля закони за трудещите се ! Смешно!
6
16
 
5
 
! Отговори
Men преди 8 години
До АнонименИ защо го търпите това? Има достатъчно частни градини с добра репутация, в които детето ви ще се чувства прекрасно. Вие какво очаквате от лелки на по 500лв заплата с изкривено мислене още от комунизма?
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как родителите, ще се справят при 8 часов работен ден?Реално се получава, че те трябва да си вземат децата 1 час преди да е свършило работното им време (това е с отчитане на оставяне на детето, път до работа, път до детскат) Няма работодатели който да разрешат това (случва се да се наложи) но според трудовото законодателство до изтичане на работното време и един час след него отговорност за здравето и живота ти е на работодателя. Нека позная пак Гербераски законопроект
4
10
 
15
 
! Отговори
охранител в ЦДГ преди 8 години
Ако в детските градини има видеонаблюдение достъпно до родителите, повярвайте ми ще има смъртни случай. Нямате си представа какви психопатки работят като лелки. Крясъци, бой, лишаване от храна и вода. За рушвети и крадене въобще да не говорим.