Лекарите пратили едва 19% от болните с хепатит С към изследване

Държавните кампании информирали едва 2% от пациентите
13 апр 2016 12:07,
3
Лекарите пратили едва 19% от болните с хепатит С към изследване
Снимка: Reuters, архив

Едва 19% от болните от хепатит C у нас са били насочени към изследване, след като са съобщили симптомите си при лекар. Това показва изследване сред болни у нас, съобщават от Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Проучването е част от голямо проучване на Световния хепатитен алианс, чиито резултати съвпадат със старта на Международния конгрес по чернодробни заболявания.

Пациентите у нас са изправени пред множество предизвикателства. Едва 42% от болните са знаели какво е хепатит С преди да бъдат диагностицирани с болистта. Само 27% от пациентите пък заявяват, че при поставяне на диагнозата са получили достатъчна за тях информация за болестта.

Същевременно болестта променя живота на пациентите, констатира проучването. Над една четвърт от анкетираните са категорични - болестта оказва силно влияние върху физическото им състояние. Над 30% пък твърдят, че оказва силно влияние върху емоционалния им живот. За над 21% от анкетираните диагнозата влияе решително върху психическото и душевно здраве на пациента.

"От 1 март 2016 г. пациентите, които страдат от хепатит C и са в най-тежко състояние, могат да се лекуват и в България с най-съвременните терапии, които се прилагат в Западна Европа и САЩ, ето защо лечението на заболяването вече не е проблем. Данните от проучването обаче идват, за да покажат, че имаме още много работа в посока подобряване информираността и достъпа до профилактични изследвания за заболяването“, коментира д-р Хасърджиев, председател на НСБХ "Хепасист".

Други обезпокоителни данни сочат, че едва 2% от отговорилите са били информирани за заболяването чрез държавни кампании. Само 12% са получили информация от пациентски организации, 20% от личния си лекар, а 44 на сто – от медиите.

Изследването е проведено в рамките на глобално проучване на Световния хепатитен алианс и обхваща почти 4000 души с хепатит С. В България в анкетата са участвали 145 пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Христо Янков преди 7 години
До кога ще чакам от 29г. съм заразен с хепатитС и съм жив труп без лечение защо съм плащал здравни вноски къде са тези пари отговора го знае всеки но правосъдието е това да крадът от народа с две ръце!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото има лимити и не са виновни лекарите а тези дето са им сложили букаите
1
0
 
7
 
! Отговори
зак преди 8 години
Симптомите на хепатит могат да бъдат толкова дискретни и неспецифични, че да останат незабелязани - само супер непросветен човек може да напише горната глупост