Евростат: Над една трета от българите живеят в лишения

В ЕС благополучието на хората расте, според изследването
14 апр 2016 18:18, Десислава Попова
34
Евростат: Над една трета от българите живеят в лишения
Архив: Булфото

Над една трета от българите – 34,2% от населението, живеят в тежки материални лишения, сочат предварителни данни на Евростат за 2015 г. Този дял е над четири пъти по-голям от средния за Европейския съюз (8,2%), като при това са наблюдава увеличение спрямо предходната година, когато делът на затруднените е бил 33,1%.

Според изчисленията 2,468 млн. души у нас живеят в тежки материални лишения. Общо в ЕС този брой достига 41,092 млн. души.

Според определението на Евростат тези хора живеят в условия, ограничени от липса на ресурси, като не са в състояние да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да отидат на едноседмична почивка на друго място.

Докато в България делът на хората в тежки материални лишения расте, в ЕС през миналата година е продължила тенденцията на спад, която се наблюдава след пика през 2012 г. (9,9%).

Семействата с непълнолетни деца са по-засегнати от домакинствата без деца, сочат още данните. Над 8% от домакинствата с двама или повече възрастни с деца са засегнати от тежки материални лишения спрямо само 6% за тези без деца.

В материални лишения живеят и 17,3% от домакинствата на самотни родители спрямо 11% от домакинствата, които се състоят от един възрастен без деца.

Освен в България делът на хората, засегнати от тежки материални лишения, е значително по-висок от средното европейско равнище в Румъния (24,6%), Гърция (22,2%) и Унгария (19,4%).

В другия край на скалата са Норвегия и Исландия, които не са членки на ЕС, но са включени в статистиката, с дял от съответно 1,3% и 1,6%, както и Финландия (2,2%) и Холандия (2,5%).

Още за икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейския Съюз са по загрижени за ромите и за бежанците защото те са бъдещето , българите и без това ще си умрат.